wyświetlacz widmowy

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

wyświetlacz widmowy

Post autor: kaliska5 » 12 cze 2008, 19:24

Ostatnio znalazłem w internecie kilka fajnych projektów wyświetlaczy widmowych,więc postanowiłem sam sobie taki sprawić i tu jest problem wszystkie są one zbudowane na mikro kontrolerach których ja nie umiem jeszcze programować.Umiem programować port lpt i chciałem na nim zrobić wyświetlacz(8 diod led ).niestety do tego potrzebne by było 9 styków na płytce i nie umiem czegoś takiego skonstruować.Czy mógłby mi ktoś pomóc w3 projektowaniu płytki lub ma wzór takiej.Z góry bardzo dziękuje

Awatar użytkownika
Neutron
-
Kontakt:

Post autor: Neutron » 12 cze 2008, 19:33

Nie bardzo rozumiem pytania.

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 12 cze 2008, 19:48

Kolega kaliska5 najwyraźniej prosi o pomoc w skonstruowaniu płytki drukowanej.
Ja niestety nie posiadam programu do projektowania PCB, ale postaram się pomóc w rozszyfrowaniu pytań :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 12 cze 2008, 19:49 przez elemaniac, łącznie zmieniany 1 raz.

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 12 cze 2008, 19:49

chodzi o to czy ktoś moglby mi pomóc zaprojektować płytke lub jeśli taką ma to czy by się podzielił.hodzi o to aby 8 pinów podłączyć do 8 diod na płytce przyczepinej do silnika.

------
Ortografia. Proszę niezwłocznie poprawić posta. ZbeeGin
Ostatnio zmieniony 20 cze 2008, 17:37 przez kaliska5, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 12 cze 2008, 20:45

Chodzi o to że pinów z portu nie podłączy się do diód umieszczonych na śmigle za pomocą kabelków bo się zakręcą. Dlatego przy takich wyświetlaczach całą elektronikę montuje się na śmigle. Kiedyś nad czymś takim myślałem tylko że nie do wyświetlacza widmowego. Poradziłem sobie ale przy ośmiu takich stykach tym sposobem będzie ciężko.
A zrobiłem to tak. Do silnika w części z której wychodzi wałek przymocowałem okrągłą płytkę jak w załączniku. Zółte paski to są ścieżki a czarne kwadraciki z prawej to pady do których przylutowałem kabelki. Nad tą płytką kręciło się urządzenie z którego u dołu wystawały trzy blaszki jeżdzące po tych ścieżkach. Nie jest to może rozwiązanie idealne ale jest.
Wyraziłem się zrozumiale?
Załączniki
płytka1.gif
(10.67 KiB) Pobrany 8651 razy

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 12 cze 2008, 22:29

Też myślę ned rozwiązaniem tego problemu od dawna, ale to nie jest proste. Osiem styków będzie chodzić i ciężko i głośno. Może pomyśl nad zrobieniem wyświetlacza wahadłowego takiego jak mam tu: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php? ... /pendclock (może niedługo zobaczycie ten zegarek w EdW lub EP ;) ). Nie wymaga żadnych szczotek ale wymaga czegoś do rozbujania.

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 14 cze 2008, 0:23

Zaciekawiła mnie liczba jaką wszyscy tu podają.

Dlaczego mówicie o 8 diodach, 8 ścieżkach?

Czy może to przypadek?

Sam procek czy coś innego ma możliwość dołączenia większej ilości niż 8.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 14 cze 2008, 8:15

Żeby sensownie wyświetlać litery jest potrzebne przynajmniej 7 linii (jak w alfanumerycznym LCD - 5x7px), ósma linia to przydatny dodatek. Do takiej konfiguracji są już zaprojektowane znaki i wystarczy przepisać je skądś zamiast projektować na nowo. Dlatego najwygodniej jest 8 linii. Można oczywiście więcej, tylko każda dodatkowa linia to więcej problemów.

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 14 cze 2008, 10:12

przeciez nie trzeba uzywac 8 szczotek, mozna uzyc expandera I2C (np z rodziny PCF) i liczba szczotek zmniejszy sie do 4(+,-,sda,scl) z 9(+/-,D0,D1,..,D6,D7) albo zwyklego 8-bitowego rejestru przesuwnego (+,-,D,clk)

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 14 cze 2008, 11:20

Użytkowniku elektronWielki. Nie jest to wcale takie proste. Szczotki nigdy nie zapewniają idealnego styku i podczas obrotu zawsze generują olbrzymią ilość zakłóceń. O ile nie gra to zbytniej roli przy zasilaniu poprzez szczotki (ewentualne zakłocenia można wyeliminować stosując proste filtry-choćby pojedyńczy kondensator) to raczej niemozliwa jest w ten sposób transmisja przez I2C lub wysyłanie sygnałów do rejestru przesuwnego. W obu przypadkach błędy transmisji spowodują przekłamania lub nawet uniemożliwią pracę.

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 14 cze 2008, 12:15

Dokładnie. Ja tak zrobiłem przy silniku krokowym, więc obracał się powoli. Mimo tego to połączenie nie było idealne. Przy kilkunastu kHz sygnale nie działało jak powinno. A co dopiero będzie przy silniku DC?

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 14 cze 2008, 14:33

Jasam pisze:Użytkowniku elektronWielki. Nie jest to wcale takie proste. Szczotki nigdy nie zapewniają idealnego styku i podczas obrotu zawsze generują olbrzymią ilość zakłóceń.
No tak, to rzeczywiście problem ktorego nie wzialem pod uwage.

Wracajac do pytania Autora postu - szczotki i styki mozna umiescic na osi obracajacego sie ukladu a nie poziomo, wykonujac z laminatu powierzchnie stykową. Predkosc obrotowa bedzie mniejsza, mniejsze beda straty i generowany halas.

ODPOWIEDZ