Wentylator z kompa.
Wentylator z kompa.
Witam.
Mam kilka pytań na temat komputerowego wentylatora:
1. Jaki jest [shadow=red]zalecany[/shadow] zakres napięcia zasilającego taki wiatraczek?
2. Jakie jest [shadow=red]maksymalne[/shadow] napięcie, jakie taki wiatraczek wytrzymie?
3. Mam niestabilizowany zasilacz 12V. Bez obciążenia daje 16V. Przy poborze 0,15A daje 13V. Trafo jest 12V. Napięcie zwiększa kondensator. Dobry pomysł dla wentylatorka?
Mam kilka pytań na temat komputerowego wentylatora:
1. Jaki jest [shadow=red]zalecany[/shadow] zakres napięcia zasilającego taki wiatraczek?
2. Jakie jest [shadow=red]maksymalne[/shadow] napięcie, jakie taki wiatraczek wytrzymie?
3. Mam niestabilizowany zasilacz 12V. Bez obciążenia daje 16V. Przy poborze 0,15A daje 13V. Trafo jest 12V. Napięcie zwiększa kondensator. Dobry pomysł dla wentylatorka?
Ostatnio zmieniony 08 cze 2008, 18:44 przez AWS 303, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ZbeeGin
Jeśli dobrze rozumiem, maksymalne napięcie, jakie wytrzyma wiatraczek zależy od mocy strat , którą jest w stanie rozproszyć uzwojenie tego wiatraczka, a to z kolei zależy w pewnym stopniu od chłodzenia.
Czy można by więc nawiercić otworki w obudowie, aby zapewnić lepsze chłodzenie i zwiększyć zasilanie wiatraczka?
Wiem, że nie spalił się od razu zasilany napięciem 27DC bo mój kolega próbował
wiatr jest wtedy bardzo spory
a zwiekszenie napiecia dwukrotne daje 4 krotny wzrost mocy dlatego mnie też to interesuje 
Czy można by więc nawiercić otworki w obudowie, aby zapewnić lepsze chłodzenie i zwiększyć zasilanie wiatraczka?
Wiem, że nie spalił się od razu zasilany napięciem 27DC bo mój kolega próbował