Jak załadować żelowe aku 12V 1,3Ah?? Jakim napięciem i natęzeniem oraz jak długo?
Akumulator żelowy - ładowanie
Akumulator żelowy - ładowanie
Witam
Jak załadować żelowe aku 12V 1,3Ah?? Jakim napięciem i natęzeniem oraz jak długo?
Tak, tyle że "najzdrowiej" dla akumulatora jest gdy się go ładuje prądem 10-godzinnym (a przynajmniej dla tego typu akumulatora). Zbyt szybkie ładowanie (za dużym prądem) spowodować może uszkodzenie akumulatora.
[ Dodano: 2008-06-02, 14:52 ]
Swoją drogą powinieneś dostać ostrzeżenie bo już było o ładowaniu akumulatorów (nawet o tym pisałem) a tobie się poszukać nie chciało
[ Dodano: 2008-06-02, 14:52 ]
Swoją drogą powinieneś dostać ostrzeżenie bo już było o ładowaniu akumulatorów (nawet o tym pisałem) a tobie się poszukać nie chciało
Aha mam jeszcze jedno pytanie jak długo takie aku by dawało jaki prąd??
[ Dodano: 2008-06-02, 15:18 ]
Bo chciałem kupic takie aku tylko niewiem czy mi się opłaca?? Miało by zasilać silnik a jest w miare tanie
[ Dodano: 2008-06-02, 15:18 ]
Bo chciałem kupic takie aku tylko niewiem czy mi się opłaca?? Miało by zasilać silnik a jest w miare tanie
Nie lepiej jest kupić taki akumulator ołowiowo - kwasowy szczelny
Masz rozmiar nie wiele większy 15cm * 6,2cm*9,5cm
Pojemność 7Ah więc to jest znaczna różnica
http://www.luk.abc24.pl/default.asp?kat ... pro=282222
Masz rozmiar nie wiele większy 15cm * 6,2cm*9,5cm
Pojemność 7Ah więc to jest znaczna różnica
http://www.luk.abc24.pl/default.asp?kat ... pro=282222
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Aku 1,3 Ah wbrew pozorom przy prądach rzędu 1C ma pojemność mniejszą przez wewnętrzną rezystancję i inne zjawiska. W zależności od budowy możesz spodziewać się rzeczywistej pojemności od 70% (tak!) do nawet 50%, czyli w przypadku "lichego akumulatora może zdarzyć sie że podziałasz jedynie pół godziny... Wszystko jednak zależy od tego co masz lub chcesz kupić.