LED, rezystancja.
LED, rezystancja.
Witam!
Mam nurtujące pytanie: Dlaczego zawsze w każdym układzie, przed diodą (lub po) jest rezystor? On ogranicza prąd czy napięcie? Tzn. bo napięcie nie może być większe niż w katalogu. Ale czy prąd też? Bo się wtedy spali, przy jednym i drugim, tak? Czy ma być bo tak ma być?
Mam nurtujące pytanie: Dlaczego zawsze w każdym układzie, przed diodą (lub po) jest rezystor? On ogranicza prąd czy napięcie? Tzn. bo napięcie nie może być większe niż w katalogu. Ale czy prąd też? Bo się wtedy spali, przy jednym i drugim, tak? Czy ma być bo tak ma być?
To źle ci się wydaje, książka w dłoń i do nauki.kuoda pisze:A więc rezystor powoduje spadek napięcia, ale jego głównym celem jest spadek natężenia, tak? Bo mi się wydaje, że jest na odwrót.
Rezystor służy do obniżenia prądu do bezpiecznej wartości i co za tym idzie, do ustalenia puntu pracy diody LED.
Tu masz dobrze wytłumaczone rezystory: http://www.dzikie.net/index.php?art=pod ... =2&cpage=1
I tu: http://pl.wikibooks.org/wiki/Wprowadzen ... /Rezystory
Ostatnio zmieniony 01 cze 2008, 19:46 przez Luminofor, łącznie zmieniany 1 raz.
Przecież napisałem: Edit:MichalKaszuba pisze:To źle ci się wydaje, książka w dłoń i do nauki.
Rezystor służy do obniżenia prądu do bezpiecznej wartości i co za tym idzie, do ustalenia puntu pracy diody LED.
Bo napisałeś minutę przede mną i nie widziałem Twojego posta. Ale dzięki.MichalKaszuba, odpowiedziałeś na moje pytanie za nim je zadałem. x]
Edit2: Dzięki za link. Poczytam (4 strona o rezystorach
Podstawowym błędem w rozumowaniu jest oddzielanie napięcia od prądu. To są dwie różne rzeczy, ale prawie zawsze są powiązane. To znaczy, że każdy element ma swoją charakterystykę prądowo napięciową i zmiana prądu wiąże się ze zmianą napięcia i na odwrót. Dlatego nie można powiedzieć, że rezystor przed LEDem tylko ogranicza prąd, bo zmniejszenie prądu musi powodować też zmniejszenie napięcia na diodzie. MichalKaszuba napisał że od samego napięcia led się nie może spalić i to prawda, ale jest fizycznie niemożliwe żeby było samo (zbyt wysokie) napięcie bez prądu. Jeśli podłączymy LEDa do zasilacza 5V i popłynie przez niego 20mA to znaczy, że wcale nie ma na nim 5V. Podłączenie za dużego napięcia zawsze powoduje za duży przepływ prądu i uszkadza diodę, a jeśli tak się nie dzieje to znaczy że od chwili podłączenia napięcie już nie jest za duże.
-
Inventio
A po co kolega chce obniżyć prąd? Przeszkadza on w czymś ?Inventio pisze:obniżyć prąd z zasilacza stabilizowanego 12V i 1A do 12V i 500mA?
MichalKaszuba pisze: rezystorem obniży też napięcie, jemu zależy na obniżeniu prądu, może skorzystaj ze stabilizatora scalonego na 12V i 0,5A, może LM7812
A stabilizator to już nie obniża napięcia
-
Inventio