Serwomechanizm

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Serwomechanizm

Post autor: Luminofor » 01 cze 2008, 18:29

Co to jest serwomechanizm?
W zeszycie od automatyki wyczytałem że jest to nastawnik pozycyjny + siłownik (układ regulacji nadążnej).
Przeczytałem http://pl.wikipedia.org/wiki/Serwomechanizm ale nadal tego nie rozumiem...
Można jaśniej? Jak to działa w praktyce? proszę o przykłady i wyjaśnienie prostymi słowami.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2008, 18:33 przez Luminofor, łącznie zmieniany 3 razy.

kuoda
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kuoda » 01 cze 2008, 18:30

Wikipedia: Serwomechanizm - zamknięty układ sterowania przemieszczeniem (układ automatyki), o strukturze typowego układu regulacji. Wartość wzorcowa porównywana jest z przetworzonym przez przetwornik bieżącym sygnałem wyjściowym i powstały w ten sposób uchyb podawany jest na człon korekcyjny, a dalej na wzmacniacz. Wzmocniony sygnał trafia do siłownika, którego przemieszczenie jest wartością wyjściową układu. Zadaniem serwomechanizmu jest likwidacja błędów regulacji (uchybu przemieszczenia), powstających na skutek zmian wielkości wzorcowej, a więc klasyfikujemy go jako układ nadążny. Serwomechanizm ma strukturę typowego układu regulacji, nie steruje jednak obiektem technologicznym, lecz siłownikiem w celu usprawnienia działania toru wykonawczego.

Specyfikacją serwomechanizmów jest całkujący charakter siłownika o dynamice nie utrudniającej regulacji, ale wnoszącej nieliniowość. Zmusza to do stosowania korektorów proporcjonalnych (regulator P), o dużym wzmocnieniu, a nawet wzmacniaczy trójpołożeniowych.

Całkujący charakter siłownika zapewnia, teoretycznie, zerowy błąd statyczny. Duże wzmocnienie w torze głównym poprawia nadążanie układu za zmianami wzorca, ale zmniejsza zapas stabilności. Sytuację można poprawić wprowadzając korektor regulator proporcjonalno-różniczkujący (PD).

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 01 cze 2008, 18:32

kuoda, przecież napisałem że czytałem o tym na wiki i nie rozumiem więc nie cytuj mi tu wiki. :P

kuoda
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kuoda » 01 cze 2008, 18:34

Ooo, sorry, nie doczytałem Twojego posta.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 01 cze 2008, 18:42

Witam
Na poczatek , Jak to wyglada http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/482825 ... 225bb.html
A prostymi słowami to : jest to silnik który jest sterowany układem elektronicznym
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files- ... o1_356.gif ,

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 01 cze 2008, 18:47

timo66 pisze:silnik
Silnik? Bo z zeszytu wynika że siłownik...
timo66 pisze:układem elektronicznym
W książce autora Jerzy Kostro jako nastawnik pozycyjny jest układ pneumatyczny !

kuoda
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kuoda » 01 cze 2008, 18:50

Pomylili się... :] Ja jestem za silnikiem ... ;P

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 01 cze 2008, 18:51

kuoda, przestań wreszcie spamować jak nie wnosisz nic do tematu...

Wracając do tematu, spotkałem się z serwami w robotach / manipulatorach - tam są silniki czy siłowniki?

Czyli mam rozumieć serwomechanizm jako element wykonawczy sterowny z nastawnika pozycyjnego (zadajnika) z ujemnym sprzężeniem zwrotnym (regulacja ciągła i eliminacja uchybu) ?

kuoda
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kuoda » 01 cze 2008, 18:57

Dobra, wniosę coś. Czytaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic170784.html

i ode mnie: seromechanizm jest to silnik, poruszający robota, obracający mu ręki, głowy, nogi... Tak zrozumiałem z tekstu.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 01 cze 2008, 19:16

kuoda pisze:i ode mnie: seromechanizm jest to silnik, poruszający robota, obracający mu ręki, głowy, nogi... Tak zrozumiałem z tekstu.
Robot ma głowy? Proszę o rzetelną odpowiedź kogoś obeznanego w temacie z czym to się je.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 01 cze 2008, 19:19

Witam!
Ośmielę się napisać kilka moich uwag. Otóż według mnie bardzo często mylone są (lub też zamiennie używane) pojęcia serwonapęd, serwomotor, serwomechanizm, zadajnik serwo itp. A jeśli do tego jeszcze ktoś niezorientowany (niedoświadczony, początkujący) usłyszy opinię w stylu " serwonapęd to silnik który ma wbudowany hamulec i enkoder natomiast serwomotor zamiast enkodera ma resolver" lub jakąś inną bzdurę to już w ogóle ma mętlik w głowie.
Może należy bardziej precyzyjnie formułować o co tak w zasadzie nam chodzi?? Chodzi mi o to ze to samo pytanie zadane w różnych okolicznościach może dotyczyć czegoś zupełnie innego.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 01 cze 2008, 20:38

Serwo mechanizm od anatomi wygląda tak: silnik wraz z przekładnią oraz potencjometr który jest wykorzysany w roli sprzeżenia zwrotnego. Podając odpowiednie sygnały na wejście sprawiamy że silnik poprzez przekładnie obraca nam np. ramię o pewien określony kąt. Standardowe serwomechanizmy posiadają możliwość obrotu do 180 stopni, lecz często poprzez niestandardowe sterownaie możemy uzyskać znacznie większy zakres.

ODPOWIEDZ