Co jest grane w zasilaczu regulowanym ??

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
eludek

Co jest grane w zasilaczu regulowanym ??

Post autor: eludek » 10 paź 2004, 22:44

Jeżeli moglibyście napisać mi co nie działa jak powinno w zasilaczu regulowanym, który sam zmontowałem byłbym wdzięczny :o)) Ale o co chodzi, mianowicie jest prosty zasialcz, wiem, że prąd jest wyprostowany, stabilizator działa ok (LM 317) ale jak zmieniam opór na rezystorze regulowanym to napięcie zamiast zmieniać się z 1.25 do 24 V lekko maleje, a następnie dalej rośnie. Nie wiem co jest tego przyczyną, potencjometr jest dobry, nie wiem wiec co źle zmontowałem. Jakby ktoś wiedział jaka jest przyczyna to proszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki! Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 11 paź 2004, 9:08

A może byś dołączył jakiś rysuneczek, bo tu nie pracują wróżki i inni jasnowidze :D :D :D

eludek

Sorry, rysunek!!

Post autor: eludek » 11 paź 2004, 12:46

Tak, masz rację, sorry. Schamat układu, który zmontowałem znajduje się tutaj: Obrazek. Dzięki za info.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 11 paź 2004, 14:10

A czy po podłaczneniu obciązenia dzieje się to samo?
Schemat wygląda wporzo więc sprawdź poprawnośc montażu i wartości elementów.
Pozdrawiam :D

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 12 paź 2004, 21:56

Do końca nie rozumiem co to znaczy najpierw maleje a potem rośnie. Układ wygląda na poprawny ja jedynie dodałbym kondensator równolegle do 470 z 4,7k. Nie piszesz również pod jakim obciążeniem to sprawdzasz? W dwóch skrajnych położeniach potencjometru powinieneś otrzymać minimum i maksimum napięcia wyjściowego tyle że nie w tym zakresie który podajesz tylko w zkresie 3,4 do 25,4V co łatwo sprawdzić wyliczając to ze wzoru:
Uwy=1,25*(1+R2/R1) +Iadj*R2
gdzie R2 to 470 ohm dla jednego skrajnego połozenia potencjometru (wtedy gdy jest zwarty) lub 5,17kohm (4,7+0,47); R1=270ohm; Iadj=50uA który mozna ewentualnie pominąć, jak chcesz mieć od 1,25V regulację to zrezygnuj z 470ohm. Jeśli chcesz notę aplikacyjną to mogę podesłać. Podaj jakie konkretne napięcia masz w układzie (pomierz to) dodaj na wyjściu jeszcze kondensator 100nF, ale to nie jest takie konieczne.
Jakie masz napięcie na wejściu?

Jedna rzecz którą sprawdź, bo jest jedna nieścisłość w twoim schemacie, patrząc na obudowę stabilizatora (TO220) od strony napisów masz mieć od lewej strony po kolei: pin 1 - ADJUST, pin 3 - OUTPUT, pin 2 - INPUT, patrząc na twój schemat wejście jest na pinie 1, na pinie 2 jest ADJUST czyli odwrotnie niż powinno być, chyba że mimo błędnego oznakowania na schemacie połaczyłeś to dobrze - wtedy czekamy na informacje co do napięć w układzie.

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 16 paź 2004, 14:50

Układzik LM317 z tego co wiem powinien być wstępnie obciążony prądem o wartości kilka mA, więc może warto na wyjściu dodać rezystorek obciążający, lub coś w tym stylu. Brak wstępnego obciążenia w zasadzie nie powinien powodować kłopotów, o których piszesz, ale wszystko jest możliwe więc może warto coś takiego zastosować.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 16 paź 2004, 18:18

Tak to jest 3,5mA, ale to zapewniają już rezystorki którymi ustawia się napięcie wyjściowe.

ODPOWIEDZ