Nauka RLC od podstaw!!
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Nauka RLC od podstaw!!
Witam.
Skoro mam już sobie kupić tę stację lutowniczą to należałoby, abym sam w końcu coś prostego zaprojektował i to wykonał. No, ale co? Przeciez ja nic nie umiem!!
Moje pytanie do szanownych grupowiczów (pewnie dla was banalnie łatwe) jak się wylicza w schematach wartości elementów RLC?? Z jakich praw (no wiem, że z ohma to wyliczenie rezystorów...), z jakich wzorów korzystać i skąd mam wiedzieć, w którym momencie ma się znaleźć dany element i po co wogule muszę go tam umieścić, czyli np.:rezystor, kondensator, cewka, czy tranzystor??
Bardzo, ale to bardzo proszę o wyrozumiałość!!
Chciałbym, aby ktoś z was przedstwił mi to KROK PO KROKU (wzory. prawa, teorie, praktyke, itp..) na jakimś prostym przykładzie/projekcie (narazie w praktyce cewki zostawmy w spokoju, a skoncentryjmy się na RC i opcjonalnie tranzystorze jak juz napisałem powyżej) co i jak.
Pomoże mi ktoś?
Skoro mam już sobie kupić tę stację lutowniczą to należałoby, abym sam w końcu coś prostego zaprojektował i to wykonał. No, ale co? Przeciez ja nic nie umiem!!
Moje pytanie do szanownych grupowiczów (pewnie dla was banalnie łatwe) jak się wylicza w schematach wartości elementów RLC?? Z jakich praw (no wiem, że z ohma to wyliczenie rezystorów...), z jakich wzorów korzystać i skąd mam wiedzieć, w którym momencie ma się znaleźć dany element i po co wogule muszę go tam umieścić, czyli np.:rezystor, kondensator, cewka, czy tranzystor??
Chciałbym, aby ktoś z was przedstwił mi to KROK PO KROKU (wzory. prawa, teorie, praktyke, itp..) na jakimś prostym przykładzie/projekcie (narazie w praktyce cewki zostawmy w spokoju, a skoncentryjmy się na RC i opcjonalnie tranzystorze jak juz napisałem powyżej) co i jak.
Pomoże mi ktoś?
A czy przeglądałeś moją stronę?
http://www.elektronika.priv.pl/elebier.html
W EDE jest również fajny cykl "Elektronika dla nieelektroników".
Ostatnio zmieniony 09 cze 2005, 5:38 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja potrzebuje czegos na przykadzie, schemacie z opisem krok po kroku.Wojtek pisze:A czy przeglądałeś moją stronę?
W EdW "EdN" to nie opisuje tego o co ja pytam!
-
Gość
Re: Nauka RLC od podstaw!!
Wojtek słusznie napisał,na początek zobacz co On tam ma,wybierz sobie układ,zanim zaczniesz go robić (musisz mieć wszystkie "klamory",sprawne!!!,najlepiej nowe!,a potem pomyśl 5*,czy naprawdę wiesz do końca wszystkospec pisze:Witam.
Pomoże mi ktoś?
na ten temat,i pytaj tu!,to czego nie ma u Wojtka!!
petrakwap
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Wojtek pisze:To najlepiej narysuj konkretny układ i pytaj.

No weźmy na przykładzie tego schemacika. (Wziąłem go z elektrody, ale jak jeden gościu napisał do nich, aby mu objaśnili krok po kroku, to jego post został bez odp.)
Możecie mi jak kompletnemu laikowi wytłumaczyć, co jak, czemu takie wartości i czemu akurat w tych miejscach, i jak to działa?
Proszę...
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
1. Czemu akurat kondenstatory mają wartości 470uF?
2. Czemu potencjometr akurat ma mieć 470R i po co on wogule tu jest?
3. W jaki sposób rezystor odpowiada za czas świecenia diody?
4. Czemu napięcie musi wzrosnąć do 0,7V, aby włączył się drugi tranzystor?
5. Piszesz coś o diodzie zenera, a ja jej w układzie nie widzę
6. Co za żaróweczka 3,5V ??
7. Załapałem koniec Twojej wypowiedzi petrakwap, ale początku nie łape
8. Mógłbym prosić jeszcze raz taki cały opis, ale wypunktowany 1,2,3...?
2. Czemu potencjometr akurat ma mieć 470R i po co on wogule tu jest?
3. W jaki sposób rezystor odpowiada za czas świecenia diody?
4. Czemu napięcie musi wzrosnąć do 0,7V, aby włączył się drugi tranzystor?
5. Piszesz coś o diodzie zenera, a ja jej w układzie nie widzę
6. Co za żaróweczka 3,5V ??
7. Załapałem koniec Twojej wypowiedzi petrakwap, ale początku nie łape
8. Mógłbym prosić jeszcze raz taki cały opis, ale wypunktowany 1,2,3...?
Fajnie sie Ciebie czyta Piotr, trzeba tylko się mocno skupić
Może ja dorzucę podobny schemat z przebiegami sygnałow w zaznaczonych punktach.

może te obrazki tez trochę pomogą.
spec poczytaj też to: www.elektronika.priv.pl/bipolarne.html
Może ja dorzucę podobny schemat z przebiegami sygnałow w zaznaczonych punktach.

może te obrazki tez trochę pomogą.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2005, 5:40 przez Wojtek, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Więc tak, poczytam to sobie na spokojnie i odezwę się za jakiś czas (nie wcześniej niż w łikend
).
Możecie mi wskazać jakąś literaturę nt. samych podstaw typu zasada działania i takie tam: RLC, tranzystorów, i tym podobnych elementów?
U nas gościu od zawodowych przedmiotów mówił coś o książce wyd. wsipa "Podstawy elektroniki" w dwóch częściach. Możecie coś o niej powiedzieć? Najprawdopodobniej jutro będę miał ją rękach i zobacze co w niej jest.
A was forumowicze się pytam, czy z niej naucze się samiutkich podstaw, typu jak co działa, ale pisane prostym, zrozumiałym językiem i mile widziane zobrazowane wiadomości.
Mam książkę Elektrotechnika i Elektronika wyd. wsipa z serii Biblioteka Elektryka 3E ale tam jest mało inforamcji, a zresztą nie łapę ich języka!!
Możecie mi wskazać jakąś literaturę nt. samych podstaw typu zasada działania i takie tam: RLC, tranzystorów, i tym podobnych elementów?
U nas gościu od zawodowych przedmiotów mówił coś o książce wyd. wsipa "Podstawy elektroniki" w dwóch częściach. Możecie coś o niej powiedzieć? Najprawdopodobniej jutro będę miał ją rękach i zobacze co w niej jest.
A was forumowicze się pytam, czy z niej naucze się samiutkich podstaw, typu jak co działa, ale pisane prostym, zrozumiałym językiem i mile widziane zobrazowane wiadomości.
Mam książkę Elektrotechnika i Elektronika wyd. wsipa z serii Biblioteka Elektryka 3E ale tam jest mało inforamcji, a zresztą nie łapę ich języka!!
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: Nauka RLC od podstaw!!
Ja tak ogólnie mówię z góry, żeby na mnie nie krzyczeć, bo ja sie dopiero uczępetrakwap pisze:
Przecież na Ciebie nie krzyczałem,tam gdzie stawiam wykrzykniki
tam musisz się więcej skupić.Proszę i ty miej wyrozumiałość,akurat
wziąłeś na początek,,horror retro,łamali się na tym nie tacy jak ja,oczywiście na egzaminach,nie można wytłumaczyć działania układu,komuś kto nie zna,specyfiki danego elementu,jak wytłumaczyć
niewidomemu różnicę ,odcieni koloru?
dlatego weź sobie do serca mój post
weź te 3 elementy i baw się,a jednocześnie gogle!,wspaniała wyszukiwarka
pozdrawiam Cię serdecznie życzę miłej zabawy,mam zepsuty DVD,i nie mogę zainstalować EWB 4,wspaniały program dla CIEBIE!.
prawie-emeryt
piotr
kwap47@os.pl
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
To jak będzie, podzielicie się swymi opiniami i/lub coś z literatury zaproponujecie?spec pisze:Więc tak, poczytam to sobie na spokojnie i odezwę się za jakiś czas (nie wcześniej niż w łikend).
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt: