Wzmacniacz do telefonu komorkowego
Wzmacniacz do telefonu komorkowego
Witam. Czy jest możliwość zbudowania wzmacniacza do telefonu ? Glos z telefonu dany na glosniki nie daje zadowalajacego rezultatu. Jest może jakiś projekt wzmacniacza aby to poprawic?
Jeśli są to głośniki komputerowe aktywne (z wbudowanym już wzmacniaczem i zasilaczem) to może wystarczy wykonać odpowiedni przewód (ekranowany) - przejściówkę z "mini jacka" na "małego jacka".Laik pisze:Nie chodzi mi o głośniczek telefonu. Z telefonu minijackiem jest wyjscie do którego można podpiąć dowolne glośniki (w moim wypadku komputerowe) i wlasnie pomiedzy telefon a glosnik ten wzmacniacz by poszedl
KrzysiekK, Są to zwykle glosniki bez wzmacniacza troche przerobione ( zamiast trafo jest bateria 12V). Sygnal wychodzący z telefonu jest chyba poprostu za slaby i dla tego tak cicho gra. Jak podlaczam te glosniki do kompa to graja znacznie glosniej.
joon, Może i to pomoże. Masz jakieś namiary na schemaciki ?
joon, Może i to pomoże. Masz jakieś namiary na schemaciki ?
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Jeżeli są to głośniczki komputerowe z własnym zasilaniem to posiadają one już wzmacniacz do wysterowania głośników. Jeżeli tak jak mówisz po podłączeniu do komputera działają normalnie, natomiast przy pracy z telefonem znacznie ciszej to polecam wykonanie lub użycie gotowego przed wzmacniacza podpiętego na wyjście telefonu, lub w ostateczności transformatorków m.cz. o przekładni 1:5...15 ale wiąże się to ze znacznym pogorszeniem jakości głosu....
Siemano ja potrzebuje czegos takiego:
http://img144.imageshack.us/my.php?imag ... owysr8.jpg
Z gory dzieki za odp
http://img144.imageshack.us/my.php?imag ... owysr8.jpg
Z gory dzieki za odp
Ostatnio zmieniony 24 maja 2008, 6:47 przez Rajmon, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam
proponuje zastosować [przed]wzmacniacz na kostce TDA2822 . Jest to dosc popularny układ , osobiście użyłem go w domofonie [ sygnał z mikrofonu był za słaby] , ale widziałem go również w wielu tanich głośnikach komputerowych z naklejka "60W" ,"100" czy "150W"
tu jest nota katalogowa ,
http://www.elenota.pl/d.php?pid=116351&pdf=1462
proponuje zastosować [przed]wzmacniacz na kostce TDA2822 . Jest to dosc popularny układ , osobiście użyłem go w domofonie [ sygnał z mikrofonu był za słaby] , ale widziałem go również w wielu tanich głośnikach komputerowych z naklejka "60W" ,"100" czy "150W"
tu jest nota katalogowa ,
http://www.elenota.pl/d.php?pid=116351&pdf=1462
Ostatnio zmieniony 24 maja 2008, 6:44 przez timo66, łącznie zmieniany 1 raz.
Sory ale nie gadam po niemiecku timo66
Ale dzięki
[ Dodano: 2008-05-24, 20:32 ]
Dobra wszystko pięknie
Może będę miał taki wzmacniacz jaki mi potrzeba tylko jest problem :
Mianowicie byłem w elektronicznym i powiedzieli mi że takiego gotowego nie kupie ale jeżeli dostarcze im sybole jakieś tego wzmacniacz to mi go tanio złożą
Jak ktos by mógł mi podac takie symbole byłbym bardzo wdzięczny
POzdr
Ale dzięki
[ Dodano: 2008-05-24, 20:32 ]
Dobra wszystko pięknie
Może będę miał taki wzmacniacz jaki mi potrzeba tylko jest problem :
Mianowicie byłem w elektronicznym i powiedzieli mi że takiego gotowego nie kupie ale jeżeli dostarcze im sybole jakieś tego wzmacniacz to mi go tanio złożą
Jak ktos by mógł mi podac takie symbole byłbym bardzo wdzięczny
POzdr
Rajmon, czy przypadkiem nie chodziło im o symbole elementów tzn. jak przełożyć na "ludzki" język to wychodzi wartości elementów, a symbol to układu scalonego na jakim chcesz ten wzmak budować.
Odsyłam do noty katalogowej, którą podał timo66 choćby ze względu na fakt, że masz tam już gotowy schemat aplikacyjny z podanymi wartościami elementów.
A nie czytałeś przypadkiem tego:
CZ I
CZ II
Nauczysz się przy okazji lutować (jeśli nie umiesz, bo to naprawdę przydatna umiejętność).
Jeżeli w twojej okolicy nie ma sklepu AVT, zamów przez internet:
Sklep AVT
PS : Sorki, zapomniałem, że chodzi o przedwzmacniacz, ale artukuły powyżej również możesz wykorzystać
Odsyłam do noty katalogowej, którą podał timo66 choćby ze względu na fakt, że masz tam już gotowy schemat aplikacyjny z podanymi wartościami elementów.
A nie czytałeś przypadkiem tego:
CZ I
CZ II
Nauczysz się przy okazji lutować (jeśli nie umiesz, bo to naprawdę przydatna umiejętność).
Jeżeli w twojej okolicy nie ma sklepu AVT, zamów przez internet:
Sklep AVT
PS : Sorki, zapomniałem, że chodzi o przedwzmacniacz, ale artukuły powyżej również możesz wykorzystać