Witam wszystkich. posiadam wyświetlacz graficzny na T6963c 240x128 mikrokontroler ATMEGA128 pisze w BASCOM wyświetlacz podłączony jest: port danych(port F ) i sterowanie (port A ).
Problem polega na tym ze po podłączeniu wyświetla totalne głupoty lub po prostu nic. jeśli dłonią obejmę taśmę i ponowie reset to wtedy jest ok. nie rozumiem co jest grane tak jakby byl podatny na zakłócenia. taśma ma długość ok 5cm dodam ze próbowałem już bezpośrednio do pinów i to samo. czy może ma to wpływ ze portF jest portem ADC ??? z noty katalogowej wyczytałem ze ADC posiada rezystory podciągające...
może ktoś z was miał już taki problem.?? BARDZO PROSZĘ O POMOC W TEJ SPRAWIE. DZIEKUJE
Atmega128 wyswietlacz graficzny
-
karol10101
- -
Atmega128 wyswietlacz graficzny
Ostatnio zmieniony 24 maja 2008, 18:14 przez karol10101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ZbeeGin
Chyba raczej nie posiada podczas pracy z ADC. Gdzie kolega to wyczytał: strona + rozdział?karol10101 pisze:z noty katalogowej wyczytałem ze ADC posiada rezystory podciągające...
Jeśli ADC nie działa to porty działają jak normalne porty I/O zatem nie powinno być takich problemów. Jedynym wyjątkiem jest, iż port F jest w górnej przestrzeni adresowej, ale nowsze kompilatory BASCOM sobie z tym przecież radzą.
Podłącz rezystory 4k7 do plusa na porcie F i zobacz jaki będzie efekt.
A JTAG kolega z poziomu "Fuse and Lock Bits" wyłączył?
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Jeśli po przyłożeniu dłoni jest OK, to odpowiedź brzmi - zakłócenia. Możliwe, że po przyłożeniu ręki napięcie na przewodzie wzrasta prawie do VCC. Tak więc rezystorki podciągające mogą rozwiązać problem ale nie muszą. W ostateczności można nawet zaekranować przewody np. folią aluminiową. U mnie taka metoda się sprawdza.
-
karol10101
- -
Witam ponownie.
-sorki zle napislem.. chodzilo mi oto ze port F posiada rezystorki podciagajce a nie ADC
-JTAG wylaczony juz daaawno.
-Atmega128 mode wlaczony
no tak folia...hmm tylko ze na innych portach dzialalo super i nawet z przekaznikami w ukladzie i nic nawet piksela zle nie pokazal. a plyta zrobiona na porcie F..
jak wczesniej wspomnialem podlaczylem go nawet bezposrednio na samych goldpinach i bylo jeszcze gorzej bo nic nie wyswietlal
-sorki zle napislem.. chodzilo mi oto ze port F posiada rezystorki podciagajce a nie ADC
-JTAG wylaczony juz daaawno.
-Atmega128 mode wlaczony
no tak folia...hmm tylko ze na innych portach dzialalo super i nawet z przekaznikami w ukladzie i nic nawet piksela zle nie pokazal. a plyta zrobiona na porcie F..
jak wczesniej wspomnialem podlaczylem go nawet bezposrednio na samych goldpinach i bylo jeszcze gorzej bo nic nie wyswietlal