Lampa - Trochę dziwne pytanie.
Lampa - Trochę dziwne pytanie.
Witam.
Wygrzebałem w swoich rupieciach starą lampę. Chcę do niej podpiąć tylko napięcie żarzenia, aby "świeciła". Czy tak się da? Pytanie jakie napięcie podłączyć i ile taka lampa pobiera prądu? Czy to bezpieczne? Lampa jest rosyjska o symbolu 8806. Reszta napisu po rosyjsku.
[ Dodano: 2008-05-22, 20:38 ]
W tej lampie 4 nóżki są połączone z masą, 3 z "środkiem", a na górze też jest złącze.
Wygrzebałem w swoich rupieciach starą lampę. Chcę do niej podpiąć tylko napięcie żarzenia, aby "świeciła". Czy tak się da? Pytanie jakie napięcie podłączyć i ile taka lampa pobiera prądu? Czy to bezpieczne? Lampa jest rosyjska o symbolu 8806. Reszta napisu po rosyjsku.
[ Dodano: 2008-05-22, 20:38 ]
W tej lampie 4 nóżki są połączone z masą, 3 z "środkiem", a na górze też jest złącze.
Trochę się zdziwiłem
Jak lampa elektronowa ma świecić ?
Co ma w niej się świecić ?
To jakaś przenośnia? czy co
Ja posiadam katalog lamp ale mam u Babci
Mam tam wszystkie lampy rosyjskie i krajowee
Zazwyczaj się stosuje napięcia 120V , dawniej trzeba było mieć baterie anodową aby radio działało po za siecią ,więc chyba napięcie ok.100V
Jak lampa elektronowa ma świecić ?
Co ma w niej się świecić ?
To jakaś przenośnia? czy co
Ja posiadam katalog lamp ale mam u Babci
Mam tam wszystkie lampy rosyjskie i krajowee
Zazwyczaj się stosuje napięcia 120V , dawniej trzeba było mieć baterie anodową aby radio działało po za siecią ,więc chyba napięcie ok.100V
Spraw jest prosta, katoda lampy emituje elektrony dopiero po uprzednim podgrzaniu. I właśnie do tego celu służy elektroda zwana "żarzenie". Zresztą samo słowo żarzenie informuje ze coś się jarzy czyli świeci
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBarze ... ektronika)
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBarze ... ektronika)
Nie do końca.wojtusp pisze:To teraz wiemto pewnie 100V potrzebne jest do emitacji elektronów a 6,3V do żarzenia tej lampy
6,3V czyli napięcie żarzenia powoduje rozgrzanie katody (bezpośrednio lub pośrednio) i emisję elektronów, a napięcie anodowe (przyłożone do anody lampy) powoduje "łapanie elektronów wyemitowanych z katody przez anodę i w konsekwencji przepływ prądu.
A jeżeli chcesz żeby tylko żarzyło to po prostu podłącz je(anody podłączać nie musisz).
Trafiłem kiedyś na podobny temat na triodzie - najlepsza lampa do tego celu to GU 50.
[ Dodano: 2008-05-23, 20:16 ]
AWS 303, a potrafisz odczytać te napisy w j.ros?
Bo symbol wychodzi niepełny dlatego są kłopoty ze znalezieniem.
Trafiłem kiedyś na podobny temat na triodzie - najlepsza lampa do tego celu to GU 50.
[ Dodano: 2008-05-23, 20:16 ]
AWS 303, a potrafisz odczytać te napisy w j.ros?
Bo symbol wychodzi niepełny dlatego są kłopoty ze znalezieniem.