Witam serdecznie!
Właśnie rozmontowałem czujnik do fotokomórki i mam cos takiego:
http://wwmajor.webpark.pl/fotocos.jpg
Proszę powiedzcie mi jak to się nazywa. Najbardziej interesuje mnie jednak układ pracy czyli jak to należy podłączyć żeby działało. Chciałbym to podłączyć do mikrokontrolera czyli w przypadku wykrycia ruchu powinien zwierać wejście do masy albo dawać stan wysoki.
Opto coś wymontowane z fotokomórki CO TO?
-
ww
oj chyba nie to
Fototranzystor to to nie będzie bo jak wspomniałeś bramką jest okienko czyli element powinien mieć dwie nóżki. Poza tym fototranzystor już wymontowałem, bo to on odpowiadał za to żeby halogen działał tylko w nocy. Ten element odpowiada za wykrywanie ruchu i z tego co już ustaliłem wykrywa nie tyle ruch co zmiany temperatury i może to być tzw. PIR(pasywny czujnik podczerwieni ale nie mam pewności.
Najbardziej jednak interesuje mnie jak to się podłącza.
Najbardziej jednak interesuje mnie jak to się podłącza.
-
Gość
To pyroelement. Na jego wyjściu zmienia się napięcie w zależności od średniej temperatury "widzianej" przez okienko. Do prawidłowego działania potrzebny jest układ optyczny.
Element pracuje zwykle w konfiguracji źródła napięcowego. Dwa wyprowadzenia są zwarte na mase, na trzecim pojawia się napięcie. Zbuforuj to wyjście wzmacniaczem operacyjnym, bo element ma niewielką wydajność. Napięcie pojawia się zwykle na wyprowadzeniu z ząbliem na obudowie.
Element pracuje zwykle w konfiguracji źródła napięcowego. Dwa wyprowadzenia są zwarte na mase, na trzecim pojawia się napięcie. Zbuforuj to wyjście wzmacniaczem operacyjnym, bo element ma niewielką wydajność. Napięcie pojawia się zwykle na wyprowadzeniu z ząbliem na obudowie.