AVR Studio 4, STK500 i zablokowany fuse bit SPI Enabled

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

AVR Studio 4, STK500 i zablokowany fuse bit SPI Enabled

Post autor: mariusz_edw » 21 maja 2008, 18:24

Witam. Mam dziwną sytuację.

Mikrokontroler: ATMEGA8 w SMD.

W oknie programatora STK500 - AVR Studio przy fuse bit SPI pojawia mi się znak zapytania (rys. poniżej przedstawia sytuację po odczycie fuse bitów).

Obrazek

Nie mogę go zaznaczyć. A jeśli go nie zaznaczę i zapiszę fuse bit-y stracę dostęp do SPI (wiem, bo ostatnio tak zrobiłem - skończyło się na wymianie uP SMD).

Ktoś wie, jak go zaznaczyć?

Przed chwilą zauważyłem też, że gdy w zakładce program, w sekcji Programming mode zmienię opcję z ISP na Patallel/HighVoltage Serial (właściwie, co to jest ten High Voltage Serial?) to w zakładce fuses znika mi znak zapytania przy SPI Enabled i mogę go spokojnie zaznaczyć.

Ale przed zapisaniem fuse-bitów wolę się jeszcze z wami skonsultować, bo jak znowu zablokuję sobie SPI, to czeka mnie kolejna wymiana uP.

Ktoś używa AVR Studio i wie, w czym problem?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 21 maja 2008, 18:48

Pytajnik jest takim znakiem ostrzegawczym: "Jak mnie zmienisz to będziesz miał problem". W trybie ISP (tzw. kabelkiem) jego zmiana jest możliwa tylko w jedną stronę. O czym się boleśnie przekonałeś...

Opcja Parallel Programming nie korzysta z dostępu przez ISP zatem jego włączenie/wyłączenie nie ma znaczenia. Tamten procesor, który zablokowałeś, da się właśnie odblokować poprzez ten tryb programowania. Z tym, że musisz go zamontować "na drutach" w podstawce DIP28 gdzie da się programować układy Mega8. Wtedy zmieniasz stan SPIEN na przeciwny i procesor znów "gada po kableku".

HighVoltage Serial stosuje się do procesorów które mają 8 wyprowadzeń. Tam za pomocą napięcia 12V na końcówce RESET włącza się opcję programowania, z minimalnym użyciem końcówek w trybie Serial. Nie jest to jednak tryb ISP gdyż inaczej wygląda sterowanie procesorem.

Awatar użytkownika
Wesker
-

Post autor: Wesker » 22 maja 2008, 21:28

Zawsze myślałem, że SPI nie da sie w ten sposób wyłączyć. Jedyne z czym się zetknąłem to zablokowanie możliwości programowania poprzez wyłączenie końcówki RESET(przestawienie na I/O).

ODPOWIEDZ