podczerwień
podczerwień
Witam. Mam pytanie czy trudna jest do napisania obsługa podczerwieni? Chciałbym zrobić układzik sterowany zwykłym pilotem.
To zależy od tego w jakim stopniu umiesz programować.
Musiałbyś wiedzieć jak kodowany jest sygnał. Nie zawsze jest to RC5.
No i każdy klawisz z pilota nadaje inny sygnał. Jak nie wiesz który klawisz nadaje jaki to trzeba by najpierw do tego chyba napisać jakiś program. A jak to już wiadomo to jest z górki
I to chyba tyle z tego co wiem.
Jak coś napisałem nie tak to mnie poprawcie.
Musiałbyś wiedzieć jak kodowany jest sygnał. Nie zawsze jest to RC5.
No i każdy klawisz z pilota nadaje inny sygnał. Jak nie wiesz który klawisz nadaje jaki to trzeba by najpierw do tego chyba napisać jakiś program. A jak to już wiadomo to jest z górki
I to chyba tyle z tego co wiem.
Jak coś napisałem nie tak to mnie poprawcie.
No pewnie że można
Chyba nawet prościej by było sobie swój nadajnik zrobić. Wtedy się wie co się ma odbierać i jak. A z pilota to nigdy pewności nie jaki protokół no i trzeba rozszyfrować kody rozkazów itp.
Znalazłem coś takiego ale nigdy tego nie sprawdzałem:
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... o/rc-5.htm
Chyba nawet prościej by było sobie swój nadajnik zrobić. Wtedy się wie co się ma odbierać i jak. A z pilota to nigdy pewności nie jaki protokół no i trzeba rozszyfrować kody rozkazów itp.
Znalazłem coś takiego ale nigdy tego nie sprawdzałem:
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... o/rc-5.htm
Nie wiem czy to dobry pomysł. W protokole zawsze masz bity kalibracji i możesz sprawdzić czy odebrany sygnał nie został zakłocony i sfałszowany itd.DarkJarek pisze:Nie wiem czy dobrze myślę ale jak bym odebrał ileś tam bitów po naciśnięciu przycisku to mógłbym to traktować jako kod niezależnie od protokołu.
Nie robiłem nigdy takiego dekodera także pewny nie jestem ale chyba prościej będzie zrobić dekoder.
Tu masz coś podobnego tylko na mikrokontrolerze 8051:
https://elportal.pl/pdf/k07/80_20.pdf
Może autor Ci pomoże.
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
jeśli znasz nawet w słabym stopniu Bascom AVR to nie powinieneś mieć problemu z napisaniem programu do nadajnika i odbiornika. Bascom posiada proste polecenia, komendy które się idealnie nadają do sterowania jakiegoś urządzenia np. zdalnego sterowania samochodziku, żaluzji, oświetlenia. zobacz: CONFIG RC5, GETRC5(), RC5SEND.
pozdrawiam
pozdrawiam
Jestem bardziej programistą niż elektronikiem i basica nie trawię
. Projekt piszę w c bo tak mi wygodniej, co nie znaczy, że jest łatwiej. uC nie tylko będzie odczytywał kody ale dostanie więcej pracy :p. W projekcie mam już prawie 20 plików (kod+nagłówki - lubię mieć wszystko ładnie poukładane), binarka jak na razie zajmuje niecałe 5kB.
A z rc5 jak pisałem już sobie poradziłem, a te komendy z bascoma testowałem, mimo wszystko dzięki.
A z rc5 jak pisałem już sobie poradziłem, a te komendy z bascoma testowałem, mimo wszystko dzięki.