układ '90 oraz '47 i eagle
układ '90 oraz '47 i eagle
Witam dostałem za zadanie zaprojektrowac licznik z 2 zakresami do 1s oraz do 100s ze zeminna pozycja kropki zalezna od zakresy na układach małej i sredniej integracji scalenia.Chciałem uzyć 5 liczników '90 polaczonych kaskadowo a jako transkoderów '47.Projekt zamierzam zrobic w eaglu tylko nigdzie nie umiem znalezć wyzej wymienionych scalaków.Czy istnieja jakies zamienniki?
-
ZbeeGin
Już się raczej tych układów nie stosuje - zbyt stare konstrukcje. Polecam przenieść się do rodziny CMOS. Jeśli dasz radę kupić to: CD4026/CD4033, CD40110. Uprościło by to sprawę dość znacznie. Zastosowanie CD4033 pozwala na pozbycie się także nieznaczących zer z przodu.
W ostateczności CD4029 jako licznik i CD4511 jako transkoder.
W ostateczności CD4029 jako licznik i CD4511 jako transkoder.
Sprawa kupna to juz mniejszy problem ;]......najwieksze trudnosci sprawi zaprojektowanie.A co do układów '90 i '47 wziołem je pod uwage gdyż omawialaismy te układy na cyfrowkach ;]..........zastanawia mnie kilka rzeczy w liczniku cd4033.Zlicza on impulsy w kodzie johnsona i przekształca odrazu na kod licznika 7 segmetowego w wyniku czego omijam zastaoswanie transkodera ? nastepnie jak sterowac za pomocą cd4033 kropka przy zmiennym zakresie z 1 s do 100s ?Po co sa potrzebne wyprowadzenia carry out i clock inhibit i na koniec jak polaczyć w kaskade 5 takich licznikow bo maksymalne wskazanie to 99.999 dla zakresu do 100s i 9.9999 dla zakresu do 1s ?bo w liczniku '90 to jest proste. ;] Thx za pomoc
-
ZbeeGin
Dokładnie tak jak piszesz.Barto pisze:Zlicza on impulsy w kodzie johnsona i przekształca odrazu na kod licznika 7 segmetowego w wyniku czego omijam zastaoswanie transkodera ?
Kropką zarówno w poprzednim układzie ('90+'47) jak i przy nowym musisz sterować samodzielnie. Nic się w tej kwestii nie zmienia.Barto pisze:nastepnie jak sterowac za pomocą cd4033 kropka przy zmiennym zakresie z 1 s do 100s ?
Jak sterować kropką? Jeśli założymy, że sygnał zegarowy będzie miał stałą częstowliwość przy obu zakresach - co jest Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem - to sytuacja będzie następująca: Przy zakresie 9.9999 sygnał zegarowy podajesz bezpośredniio do licznika i zapalasz segment "h" na pierwszym wyświetlaczu. Przy zakresie 99.999 sygnał zegarowy przepuszczasz dodatkowo przez licznik do 10 - w celu jego podzielenia (prescaler) a zapalasz seg. "h" na drugim wyświetlaczu. Za pomocą kilku dodatkowych bramek można to ładnie zrealizować.
Carry Out to sygnał przepełnienia licznika. Należy go wykorzystać gdy chcesz połączyć kilka liczników w kaskadę. Po prostu Carry Out łączysz z Clock następnego licznika.Barto pisze:Po co sa potrzebne wyprowadzenia carry out i clock inhibit
Clock Inhibit to rodzaj bramki, która pozlala sterować zliczaniem - jeśli będzie w stanie niskim to licznik liczy normalnie, jeśli będzie w stanie wysokim to licznik się zatrzyma na czas trwania tego stanu pomimo ciągłego podawania sygnału zegarowego na wejście Clock. Jest też drugie zastosowanie ale chyba nie będziesz go potrzebował.
Tak jak napisałem powyżej. Carry out poprzedniego licznika łączysz z Clock następnego. Odpada żąglerka z łączeniem Qd z CLK jak to miało miejsce w '90-tkach. Układ zyskuje wtedy na przejrzystości.Barto pisze:i na koniec jak polaczyć w kaskade 5 takich licznikow bo maksymalne wskazanie to 99.999 dla zakresu do 100s i 9.9999 dla zakresu do 1s? bo w liczniku '90 to jest proste.
-
ZbeeGin
-
ZbeeGin
Źle to interpretujesz. Sterowanie jest katodą, zatem aby segment świecił trzeba podać stan niski. Zatem układy CD4033 oraz CD4029 się do niego zbytnio nie nadają, gdyż sterują stanem wysokim. Ewentualnie możesz dać inwertery z otwartym kolektorem lub poszukać wyświetlaczy ze wspólną katodą.Barto pisze:Czyli jak chce zeby sie zaswiecił sie odpowiedni segment musze doprowadzic do niego sygnał zanegowany ?
Pamiętałeś o rezystorach ograniczających prąd?
-
ZbeeGin
witam ponownie ;] Chcialbym sie zapytać odnośnie genaratora wzorcowego dla owego licznika.czestotliwosc jaka powinien generowac układ wynosi 100Hz.
1.W ksiazce znalazłem juz gotowy gen. o f = 1Mhz i myslalem nad dolozeniem 4 dzielników 74ls90.I teraz mam pytanko jesli uklad ls90 jest wykonany w technologii ttl a cd4033 w cmos to musze uzyc przed polaczeniam z wyjscia QA (ls90) z clk cd4033) bramki z otwartym kolektorem (oc) ?
2.Szperając po neci natrafiłem na znany układ ne555 który został wykozystany jako generator przebiegu prostakatnego.Nadalł by sie do licznika ?
1.W ksiazce znalazłem juz gotowy gen. o f = 1Mhz i myslalem nad dolozeniem 4 dzielników 74ls90.I teraz mam pytanko jesli uklad ls90 jest wykonany w technologii ttl a cd4033 w cmos to musze uzyc przed polaczeniam z wyjscia QA (ls90) z clk cd4033) bramki z otwartym kolektorem (oc) ?
2.Szperając po neci natrafiłem na znany układ ne555 który został wykozystany jako generator przebiegu prostakatnego.Nadalł by sie do licznika ?
-
ZbeeGin
Zastosuj generator z licznikiem w technologii CMOS - CD4060. Jest on co prawda licznikiem dwójkowym, ale częstotliwość kwarcu i podział można przecież dobrać.Barto pisze:1.W ksiazce znalazłem juz gotowy gen. o f = 1Mhz i myslalem nad dolozeniem 4 dzielników 74ls90.I teraz mam pytanko jesli uklad ls90 jest wykonany w technologii ttl a cd4033 w cmos to musze uzyc przed polaczeniam z wyjscia QA (ls90) z clk cd4033) bramki z otwartym kolektorem (oc) ?
Jak nie zależy Ci na dokładności tej częstotliwości to możesz go użyć.2.Szperając po neci natrafiłem na znany układ ne555 który został wykozystany jako generator przebiegu prostakatnego.Nadalł by sie do licznika ?
Zaprojektowałem ow układ licznika, ktorego schemat jest w załaczniku.Z projektowaniem dopiero zaczynam swoja przygode i chcialbym sie Was zapytac co wypada jeszcze poprawic w tym liczniku. Pozdrawiam ;]
Co do parametrow elementów dobranych do ne555 znalazłem na tej stronce http://www.daycounter.com/Calculators/N ... ator.phtml moze komus sie przyda ;]
Co do parametrow elementów dobranych do ne555 znalazłem na tej stronce http://www.daycounter.com/Calculators/N ... ator.phtml moze komus sie przyda ;]
-
ZbeeGin
1. Zauważ, że wyprowadzenia 3 i 1 przełącznika S2 są ze sobą zwarte. Zatem ten przełącznik nie będzie działał jak powinien.
2. Do każdego układu trzeba na zasilaniu dać po kondensatorze 100nF/16V. W celu eliminacji zakłóceń.
3. Lepiej, aby NE555 był zasilany stale a nie przez S2. Ewentualnie będziesz go mógł wyłączać blokując za pomocą wyprowadzenia Clock Inhibit zliczanie.
4. Nie ma preskalera by zmieniać częstotliwość przebiegu zegarowego. Samo przesuwanie kropek nic nie da.
5. Wypadałoby jeszcze zrobić wygaszanie zer, ale skomplikuje to nieco system przełączania zakresów.
2. Do każdego układu trzeba na zasilaniu dać po kondensatorze 100nF/16V. W celu eliminacji zakłóceń.
3. Lepiej, aby NE555 był zasilany stale a nie przez S2. Ewentualnie będziesz go mógł wyłączać blokując za pomocą wyprowadzenia Clock Inhibit zliczanie.
4. Nie ma preskalera by zmieniać częstotliwość przebiegu zegarowego. Samo przesuwanie kropek nic nie da.
5. Wypadałoby jeszcze zrobić wygaszanie zer, ale skomplikuje to nieco system przełączania zakresów.