Skąd to wezmę?

Czyli elektronika w stylu retro, lampy, układy lampowe i stare radia. Wymiana doświadczeń i porady znawców tematu.
Zablokowany
Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Skąd to wezmę?

Post autor: Sebastian RCS » 18 wrz 2004, 19:16

Szczęść Boże!
Gdzie ja dostanę taki transformator w Polsce? <użyty w zegarze na lampie oscyloskopowej>

Obrazek

Obrazek

Jak o niego pytać w sklepach? Jaka to nazwa?

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 19 wrz 2004, 16:46

Po pierwsze- naprawdę sugeuję skończyć z tą religią na elektronicznym forum. Choćby dlatego, że te religijne intencje nie są czytelne i mogą być źle odebrane.

Powracając do tematu. Transformator, o jaki pytasz może być zastąpiony przez TS 40/4539 (miejmy nadzieję, że dobrze pamiętam). Powinien być dostępny w Zatrze. Cena około sześćdziesięciu złotych. Polecam te transformatory, gdyż są wygodne w stosowaniu i dobrze zrobione. Sam ich używam dość często w swoich projektach.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 21 wrz 2004, 17:48

Nie wiem czy do końca będzie on odpowiednikiem tu jest link do karty informacyjnej http://www.zatra.com.pl/pol/zippdf/kitrlamp.pdf

:arrow: spec również przychylam się do prośby Alka, bez urazy - nie chcę na forum ani wątków politycznych ani religijnych, pisz posty dalej tak jak wszystkie 80 wcześniejszych.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 21 wrz 2004, 18:46

Wojtek pisze:....spec również przychylam się do prośby Alka, bez urazy - nie chcę na forum ani wątków politycznych ani religijnych.........
Dołączam się do prośby.

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 22 wrz 2004, 18:21

Alek pisze: Powracając do tematu. Transformator, o jaki pytasz może być zastąpiony przez TS 40/4539 (miejmy nadzieję, że dobrze pamiętam). Powinien być dostępny w Zatrze. Cena około sześćdziesięciu złotych. Polecam te transformatory, gdyż są wygodne w stosowaniu i dobrze zrobione. Sam ich używam dość często w swoich projektach.
Dzięki za przybliżenie mi firmy Zatra. Właśnie do nich wysłałem zapytanie z tymi dwoma fotkami, tak aby być pewnym tego co kupuję. Dam znać, jak coś z tego wyjdzie. :D

Robi
Użytkownik

Post autor: Robi » 02 paź 2004, 0:13

:arrow: spec
Zapewne wielu z nas jest zadowolonych, że młodzi ludzie tacy jak Ty są tak uduchowieni (w Chrystusie) w tym złym świecie w jakim przyszło nam żyć i umierać, ale jak już zauważyłeś to forum jest poświecone elektronice i nie jest stosowną rzeczą mieszać religię do elektroniki.

Proponuję Tobie (i nie tylko ja) abyś zmienił swój podpis na inny - ewentualnie jak nie potrafisz jego zmienić/usunąć to możemy chętnie Tobie pomóc.
Co ty o tym sądzisz spec :?:

Ps
Wiem, że nie na temat napisałem ten post, ale z uwagi na innych użytkowników warto tą sprawę zakończyć.
Z poważaniem
Robi

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 02 paź 2004, 10:41

Robi pisze::arrow: spec
Zapewne wielu z nas jest zadowolonych, że młodzi ludzie tacy jak Ty są tak uduchowieni (w Chrystusie) w tym złym świecie w jakim przyszło nam żyć i umierać, ale jak już zauważyłeś to forum jest poświecone elektronice i nie jest stosowną rzeczą mieszać religię do elektroniki.

Proponuję Tobie (i nie tylko ja) abyś zmienił swój podpis na inny - ewentualnie jak nie potrafisz jego zmienić/usunąć to możemy chętnie Tobie pomóc.
Co ty o tym sądzisz spec :?:

Ps
Wiem, że nie na temat napisałem ten post, ale z uwagi na innych użytkowników warto tą sprawę zakończyć.
Z poważaniem
Robi
Co się czepiacie mojej wiary. Forum przecież jest o elektronice, to ja piszę swoje posty nt. elektroniki. Jeżeli chodzi o podpis, to już moja indywidualna sprawa i każdego z użytkowników. Nikt Wam przecież nie każe czytać podpisów. Czy ja się czepiam Waszych, albo jakiś innych użytkowników?Nie.

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 02 paź 2004, 11:44

Nie tak dawno (ze dwa dni temu na fonarze, gdzie jestem moderatorem) napisałem "Żywot Forumowicza Poczciwego". Poruszałem tam co prawda nieco inne kwestie związane z dobrym smakiem (głównie dotyczące pisowni i obrzucania się błotem na forum), ale ta sprawa jest w pewnym stopniu analogiczna.
Pozwalam sobie zabrać głos w tej dyskusji. Mnie ten podpis o tyle razi, że nieczytelne są intencje użytkownika spec. Nie wiadomo tak naprawdę, czy robi sobie żarty czy też autentycznie jest taki religijny.
Co gorsza, spec ciągle nie rozumie chyba, że jest na forum elektronicznym.
Jestem katolikiem, jak większość ludzi w tym kraju i do tego pewnie niewiele starszym od użytkownika spec. Chcę jednak zauważyć, że nie jest rzeczą powszechnie przyjętą żegnanie i witanie się np. w sklepie czy na ulicy pozdrowieniami używanymi w kościele-miejscu przeznaczonym do głośnych modlitw. Wyjątkiem pod tym względem są niekiedy relacje na wsi, gdzie ludzie często się żegnają słowami :"Z Panem Bogiem". Dobre wychowanie polega między innymi na umiejetności dostosowania się do miejsca prowadzenia rozmowy i osoby, z którą jest ona prowadzona. Paradoksalnie więc, podpis użytkownika spec może obrażać uczucia religijne, pomijając kwestie dobrego smaku.
Ta sprawa nie powinna zostać sama sobie i należałoby to wreszcie jakoś rozwiązać.

Alek Zawada

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 02 paź 2004, 17:01

Moim zdaniem podpis Speca jest raczej naśmiewaniem się z wiary w Chrystusa a nie objawem tej wiary - takie jest moje odczucie (jestem katolikiem) i powinien zostać usunięty. Przecież to forum zostało stworzone po to, aby pisać posty na tematy związane z elektroniką a nie naśmiewać się z ludzi wierzących. Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, kiedy ktoś wierzący (znam wielu ludzik, którzy są wręcz "maniakalnie" religijni) rzucał takimi hasłami - wręcz odwrotnie spotkałem się z ( nie jeden raz) sytuacją kiedy ktoś używał tekich i podobnych chaseł dla żartu, dlatego sądzą, że są to żarty. Nie zamierzam urazić użytkownika Spec jednak takie podpisy od dłuższego czasu mi się nie podobały, a ten temat zmobilizował mnie do wypowiedzenia swojego zdania na ten temat.

Pozdr.

P.S. Jeżeli moje przekonanie, że uzytkownik Spec naśmiewa się z ludzi wierzących jest błędne i Spec, lub ktoś inny poczuł się urażony to przepraszam i prosze o usunięcie mojego postu

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 02 paź 2004, 21:37

gogo4 pisze:Moim zdaniem podpis Speca jest raczej naśmiewaniem się z wiary w Chrystusa a nie objawem tej wiary - takie jest moje odczucie (jestem katolikiem) i powinien zostać usunięty. Przecież to forum zostało stworzone po to, aby pisać posty na tematy związane z elektroniką a nie naśmiewać się z ludzi wierzących. Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, kiedy ktoś wierzący (znam wielu ludzik, którzy są wręcz "maniakalnie" religijni) rzucał takimi hasłami - wręcz odwrotnie spotkałem się z ( nie jeden raz) sytuacją kiedy ktoś używał tekich i podobnych chaseł dla żartu, dlatego sądzą, że są to żarty. Nie zamierzam urazić użytkownika Spec jednak takie podpisy od dłuższego czasu mi się nie podobały, a ten temat zmobilizował mnie do wypowiedzenia swojego zdania na ten temat.

Pozdr.

P.S. Jeżeli moje przekonanie, że uzytkownik Spec naśmiewa się z ludzi wierzących jest błędne i Spec, lub ktoś inny poczuł się urażony to przepraszam i prosze o usunięcie mojego postu
Ja się z niczego nie naśmiewam. Jeżeli człowieku nie potrafisz uwierzyć w dobre serce [intencje] ludzi to współczuje Ci! Nigdy z nikim się nie spotkałem, aby w formie żartu witał się 'po chrzescijańsku'.
Jak możesz uważać się za katolika, gdy nie możesz znieść jak ktoś żegna się z Tobą Chrystusie!
Dam Ci bezcenną radę: Pogłębiaj nieustannie swoją wiarę, chciażby czytając Pismo Święte, bądź odmawiając Różaniec Święty.

ps. podpis zmieniam wyłącznie z prośby Wojtka, a nie z nagonki na mnie przez użytkowników!

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 03 paź 2004, 8:56

spec
spec pisze:(...)
Ja się z niczego nie naśmiewam. Jeżeli człowieku nie potrafisz uwierzyć w dobre serce [intencje] ludzi to współczuje Ci! Nigdy z nikim się nie spotkałem, aby w formie żartu witał się 'po chrzescijańsku'.
Jak możesz uważać się za katolika, gdy nie możesz znieść jak ktoś żegna się z Tobą Chrystusie!
Dam Ci bezcenną radę: Pogłębiaj nieustannie swoją wiarę, chciażby czytając Pismo Święte, bądź odmawiając Różaniec Święty.

ps. podpis zmieniam wyłącznie z prośby Wojtka, a nie z nagonki na mnie przez użytkowników!
Szkoda spec że niczego nie zrozumiałeś z tego co wcześniej inni napisali. Starałem się być delikatny w tej sprawie. Jesteś uzytkownikiem forum już od jakiegoś czsu, chyba ok. 90% postów zaczynałeś i podpisywałeś w sposób nie zdradzający twojej wiary i poglądów politycznych - dlaczego tak nie mogło być dalej? Przecież naprawdę nikogo to nie obchodzi jakiej jesteś wiary czy też jakie masz poglądy polityczne. Zauważ, że ty powodujesz, że zamiast o elektronice rozmawia się o twoim podpisie i pozdrowieniu - chyba że o to Ci chodziło. Nie czuj się dotknięty bo nikt tu nie robi nagonki na Ciebie, tak samo jak i na innym forum gdzie były podobne dyskusje z twojego powodu.
Za zmianę podpisu dziękuję ale za komentarz do tego już nie - jest zbędny, jeżeli uważasz że jesteś traktowany tutaj niewłaściwie to przecież nie ma przymusu brania udziału w dyskusjach.
Temat uważam za zamknięty.

Zablokowany