Rozpoznanie aku
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Rozpoznanie aku
Witam. Jak można rozpoznać rodzaj aku jeżeli nie mamy żadnych napisów na nim oraz bateria lub ogniwo jest nieotwieralne? Zna ktoś jakąś metodę??? Chodzi o rozróżnianie NiCd od litowych oraz polimerowych
Cześć, myślę, że mogę pomóc. Można posłóżyć się taką oto metodą. Najpierw należy kupić kilka rodzajów aku i sprawdzić na obudowie jaki daje prąd, napięcie i jaki jest to rodzaj aku. Można też sprawdzić to w katalogach (lepsze, bo nie trzeba kupować i wydawać pieniędzy). Po tym należy wziąć aku nam nie znane i pomierzyć multimetrem, czy innym miernikiem jakie jest napięcie, jaki daje prąd itp. i porównać wyniki z aku z katalogu, bądź tych kupionych. Innej metody nie widzę. Jest to metoda trochę pracochłonna. 
joon pisze:Odpada, mam już aku, ale jest padnięte i chodzi mi o sprawdzenie co to jest...
To w takim razie nie obejdzie się bez kupna kilku aku. Następnie trzeba je zważyć na precyzyjnej wadze, a później zwarzenie zużytego aku i porównanie ciężarów. Aku różnych rodzajów, wykonane z różnych materiałów różnić się powinny przecież ciężarem. Myśle, że to pomoże?
Elportal podaje na tacy coś takiego jak:Neutron pisze:A w jaki sposób się różnią?
Akumulatory w praktyce elektronika. NiCd, NiMH, Li-Jon, cz. 1
Akumulatory w praktyce elektronika. Kwasowo - ołowiowe, cz. 2
Akumulatory w praktyce elektronika. Kwasowo - ołowiowe, cz. 3
Akumulatory zasadowe, cz. 1
Akumulatory zasadowe, cz. 2
Akumulatory, cz. 1
Akumulatory, cz. 2
Również wyszukiwarki nie gryzą... a śmiem podejrzewać, że student dawno powinien umieć wyszukiwać potrzebne informacje (o korzystaniu z komputera nie wspomnę).