O co chodzi z tą wirtualna maszyną?? co to jest??
Np. Microsoft Virtual PC, VMWare, Virtual Box.
Jest to coś co na Twoim komputerze udaje nieco inny (MS VPC) bądź ten sam komputer (Virtual Box). Pozwala to np. na zainstalowanie systemu operacyjnego i programów, które nie będą kolidować z obecnie zainstalowanym systemem. Co więcej nie musisz partycjonować dysku.
Ja używam dwóch maszyn wirtualnych goszczących w Windows XP Home: Free-DOS oraz Windows 98 SE.
Dlaczego? Czasami warto zaśmiecić wirtualny system niż potem naprawiać i martwić się o stan systemu w realnym komputerze. Ponadto pozwala Mi to uruchamiać pewne ulubione programy (np. Autotrax dla DOSa) niezależnie czy będę miał XP, Vista, Windows 7 pod którymi bezpośrednio on nie działa lub działa jak im się wybitnie chce.
Zaawansowanym programistom pozwala to na testowanie swoich programów na wielu platformach: np Windows XP RTM z IE6, Windows XP SP2 z IE6. Wyobraź sobie ile musiałbyś mieć komputerów pod sobą (lub ile reinstalacji wykonać) by mieć wszystkie kombinacje przykładowych dwóch składnikow: XP i IE. Ja naliczyłem 7.
A dla lubiących mieszać i instalować programy po to by zobaczyć jak działają jest to jak znalazł.