Układy tranzystorowe

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
Neutron
-
Kontakt:

Post autor: Neutron » 27 kwie 2008, 21:22

Jony130 pisze:To weź zaznacz ten link z PW myszką i użyj opcji kopiuj wklej.
Bo generalnie to klikasz na linka i potem klikasz na dole Free potem czesacz kilka sekund, wpisujesz ten kod co sie pojawi i już możesz ściągać
Rany, coś nie kumkam. :roll:

[ Dodano: 2008-04-27, 22:28 ]
Sorry, ale niestety dzisiaj już muszę kończyć, do zobaczyska. :grin:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 27 kwie 2008, 21:50

Oto ów link, powinno działać.
http://rapidshare.com/files/110607469/w ... f.rar.html

Aby ściągnąć plik należy:
- kliknąć powyższy link
- kliknąć przycisk "free"
- odczekać aż odliczanie zejdzie do 0
- przepisać w okienko te cztery literki, przy których jest kotek (z tym to już przegięli :P )
- kliknąć przycisk "download via ..."
I plik już się ściąga :)

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 27 kwie 2008, 23:15

Przeglądnąłem ten skrypty i myślę ze będzie za trudny dla kolegi Neutron.
I zauważyłem ze już nie uczy sie ze wzmocnienie wzmacniacza tranzystorowego (BJT) w układzie WE to
Ku=Rc/Re tak naprawdę to Ku= - Rc/Re ten "minus" informuje nas o tym że sygnał wyjściowy jest w odwrotnej fazie do wejściowego.
Gdzie
Rc – Wszystkie rezystancje jakie „widzi” kolektor czyli Rc||RL||1/gce
Re – Wszystkie rezystancje jaki „widzi” emiter, w tym re.
re - to rezystancja „wbudowana w emiter” równa ok. re=26mV/Ic
Lub (gdy Re=0)
Ku=Rc/re
I dzięki temu "wystarczy" pamiętać ze wzmocnienie wzmacniacza WE czy też WD równa sie
Ku=Rc/Re.
Bo o dziwo wzór na wzmocnienie dla JFET i MOSFET'a może wyglądać tak samo ku=Rd/Rs=Rd/(1/gm)
r=1/gm

Podobnie jest ze wzorem dla układu WK (WD)
Wygląda on tak samo jak wzór na dzielnik napięć
Ku=Re/(re+Re)
Ku=Rs/(1/gm+Rs)

Awatar użytkownika
Neutron
-
Kontakt:

Post autor: Neutron » 28 kwie 2008, 18:47

Bardzo dziwne. :cry: Kliknęłem na ten link, później na przycisk free i po tym było odmierzanie czasu, potem pojawił się "kotek" wpisałem źle te 4 literki. I spróbowałem jeszcze raz, ale tym razem nie było odmierzania czasu do zera po naciśnięciu przycisku free. I co teraz?

[ Dodano: 2008-04-28, 20:10 ]
Już udało mnie się ten problem rozwiązać. Pojawił się następny problem. Gdy nacisnąłem przglądaj ten skrypt to w Wordzie zamiast liter pojawiły się dziwne znaki, jakieś kwadraty i inne hieroglify. Także nic nie mogłem przeczytać. :???: :?:

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 29 kwie 2008, 0:16

Ale ten skrypt nie otwiera sie Word'em. Przecież to PDF , a pdf'y otwiera Adobe Reader. Wiec trzeba go sobie zainstalować.
To też jest pdf
http://www.ise.pw.edu.pl/~burd/ppracy23.pdf

Awatar użytkownika
Neutron
-
Kontakt:

Post autor: Neutron » 29 kwie 2008, 13:54

Jony130 pisze:Ale ten skrypt nie otwiera sie Word'em. Przecież to PDF , a pdf'y otwiera Adobe Reader. Wiec trzeba go sobie zainstalować.
To też jest pdf
http://www.ise.pw.edu.pl/~burd/ppracy23.pdf
Już zainstalowałem Adobe Reader. Następnie próbowałem otworzyć przy pomocy Adobe Reader i pojawił się napis: Adobe Reader nie może otworzyć "wykład-skrypt-w-pdf.rar" ponieważ nie jest obsługiwany typ pliku lub jest uszkodzony (np. wysłany jako załącznik i niepoprawnie rozkodowany. :sad:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 29 kwie 2008, 16:39

To jest spakowane archiwum. Musisz wypakować ze środka plik pdf programem takim jak np. winrar albo winzip. Dopiero po wypakowaniu masz plik PDF gotowy do otwarcia readerem :)

Wikipedia: RAR, PDF

winrar: http://www.rarlab.com/rar/wrar361pl.exe
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2008, 16:48 przez c4r0, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Neutron
-
Kontakt:

Post autor: Neutron » 29 kwie 2008, 16:45

A jak dokładnie mam to zrobić? :grin: Po kolei krok po kroku, bo widzisz nie jestem dobry w komputerach, a z elektroniki jestem początkującym. :oops:

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 29 kwie 2008, 20:18

Neutron pisze:A jak dokładnie mam to zrobić? :grin: Po kolei krok po kroku, bo widzisz nie jestem dobry w komputerach, a z elektroniki jestem początkującym. :oops:
Jeśli zainstalowałeś już któryś z dwóch wyżej wymienionych programów, to najłatwiej jest kliknąć prawym przyciskiem myszy na plik i odszukać w menu kontekstowym opcji Extract / Unzip. Potem wystarczy to pstryknąć i wskazać, gdzie plik ma zostać rozpakowany.

Awatar użytkownika
Neutron
-
Kontakt:

Post autor: Neutron » 29 kwie 2008, 20:47

Ddevil pisze:
Neutron pisze:A jak dokładnie mam to zrobić? :grin: Po kolei krok po kroku, bo widzisz nie jestem dobry w komputerach, a z elektroniki jestem początkującym. :oops:
Jeśli zainstalowałeś już któryś z dwóch wyżej wymienionych programów, to najłatwiej jest kliknąć prawym przyciskiem myszy na plik i odszukać w menu kontekstowym opcji Extract / Unzip. Potem wystarczy to pstryknąć i wskazać, gdzie plik ma zostać rozpakowany.
Nie bardzo rozumiem jak???
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2008, 18:07 przez Neutron, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 30 kwie 2008, 10:08

Neutron pisze:Nie bardzo rozumiem jak???
Ano tak (mam zainstalowanego WinRAR'a):

Obrazek
Klikasz prawym przyciskiem myszy na plik, który pobrałeś od kolegi c4r0, a następnie wybierasz opcję Extract files... (wskazujesz, gdzie plik ma zostać rozpakowany) lub Extract Here - plik zostanie rozpakowany w tym samym miejscu, w którym jest Twój RAR.

Możesz także poszukać tych opcji bezpośrednio w programie, ale tak jest szybciej.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2008, 18:07 przez RcTomek, łącznie zmieniany 1 raz.

Methu
-

Post autor: Methu » 07 mar 2011, 0:34

Bardzo proszę o wytłumaczenie na przykładzie WE WB albo WK sens i rodzaje wszystkich rezystancji ...wiem, że brzmi to dziwnie, ale czytając różne źródła wydaje mi się, że napotykam sprzeczności między nimi i tak na prawdę nie wiem już co jest rezystancją wbudowaną w emiter, w bazę, co jest rezystancją wewnętrzną tranzystora, co "widzi" kolektor, emiter, baza... :(
Brakuje mi po prostu dobrze ujętego omówienia wszystkiego naraz w skrócie.

dziękuję za wszelką pomoc!
Jony130 pisze:Przeglądnąłem ten skrypty i myślę ze będzie za trudny dla kolegi Neutron.
I zauważyłem ze już nie uczy sie ze wzmocnienie wzmacniacza tranzystorowego (BJT) w układzie WE to
Ku=Rc/Re tak naprawdę to Ku= - Rc/Re ten "minus" informuje nas o tym że sygnał wyjściowy jest w odwrotnej fazie do wejściowego.
Gdzie
Rc – Wszystkie rezystancje jakie „widzi” kolektor czyli Rc||RL||1/gce
Re – Wszystkie rezystancje jaki „widzi” emiter, w tym re.
re - to rezystancja „wbudowana w emiter” równa ok. re=26mV/Ic
Lub (gdy Re=0)
Ku=Rc/re
I dzięki temu "wystarczy" pamiętać ze wzmocnienie wzmacniacza WE czy też WD równa sie
Ku=Rc/Re.
Bo o dziwo wzór na wzmocnienie dla JFET i MOSFET'a może wyglądać tak samo ku=Rd/Rs=Rd/(1/gm)
r=1/gm

Podobnie jest ze wzorem dla układu WK (WD)
Wygląda on tak samo jak wzór na dzielnik napięć
Ku=Re/(re+Re)
Ku=Rs/(1/gm+Rs)

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 07 mar 2011, 16:08

Mając taki schemat
Obrazek
My elektronicy możemy mówić o rezystancji widzianej z zacisków układu.
Np, możemy mówić o rezystancja miedzy zaciskami AB, CD, AC, BC itd.
Albo bardziej obrazowo o rezystancji widzianej z zacisków AB, CD itp.
Teraz by wyznaczyć te rezystancję możemy skorzystać z omomierza i by np. wyznaczyć
R_AB wpiąć omomierz miedzy te zaciski i odczytać wskazania omomierza.
Możemy też podłączyć do zasieków AB źródło napięcia, i potem możemy zmierzyć prąd pobierany ze źródła. I obliczyć potem rezystancję z prawa Ohma.
R_AB= U1/I1.
Możemy taż obliczyć ta rezystancje jeśli znamy schemat i znamy wzory na połączenie równoległe i szeregowe
R_AB = R1+R2+(R4+R5)||R3 = 2.666KΩ

R_CB = R5||(R3+R4) = 2K/3 = 666Ω

R_AC = R2+(R3+R5)||R4 = 1.666KΩ

Podobnie nasz wzmacniacz tranzystorowy ma dwa zaciski wejściowe jak i dwa wyjściowe.
Więc bez trudu jesteśmy w stanie wyznaczyć dwie rezystancje.
Rwe i Rwy
Obrazek
I mówimy obrazowo, że Rwe to rezystancję jaką widzi źródło sygnału.
A Rwy to rezystancja jaką widzi obciążenie naszego wzmacniacza.
Rwe = R1||R2||(β+1) * re
Rwy ≈ Rc

Methu
-

Post autor: Methu » 13 mar 2011, 3:00

Dzięki!
To czy odbieramy sygnał wyjściowy z połączenia z kondensatorem C2 względem masy albo plusa zasilania nie ma znaczenia, bo to przebiegi zmienne, a przebiegi stałe i tak zostaną zatrzymane na wejściu i wyjściu przez kondensatory? A ponieważ Uwy = Uc oraz Ic ~= Ie => Rwy=Rc ? Nie uwzględniamy przy tym re ?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 13 mar 2011, 17:00

Methu pisze:To czy odbieramy sygnał wyjściowy z połączenia z kondensatorem C2 względem masy albo plusa zasilania nie ma znaczenia, bo to przebiegi zmienne, a przebiegi stałe i tak zostaną zatrzymane na wejściu i wyjściu przez kondensatory?
Tak.
Zobacz na rysunek z przymrużeniem oka.
" Zauważ jak prąd zmienny ładnie prześlizguje się pomiędzy moimi okładkami"
"Zauważ jak prąd stały roztrzaskuje się o moje okładki ale i tak nie może się przez nie przebici. Ale jeśli poziom napięcia stałego będzie dostatecznie duży, prąd stały może przebić moje okładziny"
Methu pisze:A ponieważ Uwy = Uc oraz Ic ~= Ie => Rwy=Rc ? Nie uwzględniamy przy tym re ?
Na Rwy trzeba patrzyć z zacisków obciążenia:
I widzimy dwie drogi dla prądu zmiennego, jedną przez Rc a drugą przez kolektor-emiter.
Wiadomo, że obwód K-E ma właściwości źródła prądowego.
A w teorii obwodu rezystancja wewnętrzna idealnego źródła prądowego dąży do nieskończoności.
Sam tranzystor ma skończoną wartość tej rezystancji rce = 1/h22 = (VA+Uce) /Ic
Gdzie VA - to napięcie Early'ego.
Ale nie chce ci już mieszać w głowie nowymi szczegółami.
W praktycznych układach zazwyczaj Rc<<1/h22 i dlatego ja pomijamy
I najlepiej to odczytaj z noty ile wynosi 1/h22
http://pdf.elenota.pl/pdf/Vishay/85113.pdf
Odczytujemy, że dla BC546A typowo wynosi Hoe= 18uS inaczej właśnie rce=1/Hoe=1/h22 dla Uce=5V Ic=2mA.
18uS (mikrosimensów) to rce = 1/h22 = 55.55KΩ
I dlatego
Rwy = Rc||rce ≈ Rc
Załączniki
My Capacitor Spoof.png
6505148300_1299510465.png
6505148300_1299510465.png (2.96 KiB) Przejrzano 8207 razy

ODPOWIEDZ