Kochane lampy i prośba o pomoc

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
djpizmak
-
Kontakt:

Kochane lampy i prośba o pomoc

Post autor: djpizmak » 26 kwie 2008, 14:04

Witam wszystkich.
Jestem studentem informatyki. Jako że posiadam w swoim planie zajęć magiczne słowo: "elektronika" :mrgreen: Podoba mi się to, bo już od dawna lubiałem sobie czasem coś polutować :razz:

Mam prośbę do wszytskich uzytkowników forum. Chciałbym zrobic projekt na elektronikę. Ma to byc projekt elektroniczny, uruchomiony. Bardzo chciałbym aby był to projekt przy użyciu lamp, bo ten element został juz chyba zapomniany a według mnie warto się nim zainteresować :mrgreen:

Proszę więc użytkowników forum, którzy chcieli by mi pomóc, aby podali propozycję jakiegoś układu z użyciem lamp - najlepiej gdyby był to jakiś KitAVT. Dobrze żeby układ nie był bardzo zaawansowany;)

Z góry dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 26 kwie 2008, 14:37

Na stronie elportalu jest "Kącik lampowy"
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... 76&meid=53
a tu jakies konkrety np
https://elportal.pl/pdf/2003/edw_2003_08_s13.pdf

P.S widze że coś nie daleko mieszkamy :grin:

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 26 kwie 2008, 14:49

Proste układy lampowe znajdują się w książce Aleksandra Zawady"Lampy elektronowe"

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 kwie 2008, 20:19

Witam. Lamp nie polecałbym przy twoim kierunku... Nie prościej zrobić uniwersalną platformę sprzętową z obsługą LPT ICOM? coś takiego zrobilem na pracę dyplomową więc mogę pomóc. Mój projekt zawierał między innymi: programator AVR, nadajnik IR, odbiornik IR, stanowisko uruchiemoniowe do AVRa, driwery do silników krokowych i oczywiście zasilacz AT z kompletem zapięć wyjściowych :) Praca na 5, i to tylko dlatego że walnołem sie na dwóch pytaniach przy obronie :/ było by lepiej

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 26 kwie 2008, 20:45

A ja się cieszę, że kolega chce zrobić coś z użyciem lamp :grin:

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 26 kwie 2008, 21:00

Lampy są fajne i jak brzmią aż nie chce się przestać słuchać. Ja właśnie robie projekt zaliczeniowy na lampach.Jest to przedwzmacniacz na ECC 82. Ale jak na moje oko to jest to konstrukcja za śmiała jak dla kolegi(bez obrazy).

Do Alka:
Posiadam Pana książkę i wiele mi ona pomogła zrozumieć parę spraw w związku z tym tematem i cieszę się że powstała, budząc i odświeżając przykurzone lampy.

Brakuje mi tylko nieco wzorów, modeli małosygnałowych i nieco szerszych opisów zagadnień lub bardziej szczegółowego opisu zasady działania zaprezentowanych układów.

Życzę Panu wszelkiej pomyślności i dalszych sukcesów z lampami.Szacunek

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 kwie 2008, 21:10

Wiem że lampy "są fajne". Ale w takich pracach trudne do wykorzystania, chyba że ktoś ma fajny pomysł :D

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 27 kwie 2008, 11:43

Wiesz, kitu AVT nie znajdziesz z lampami, a jak już to kupisz samą płytkę. Wszystko przez to, że lampy przestały być masowo produkowane. Musisz więc znaleźć na allegro lub spytać kolegów na forum czy nie posiadają lamp, które chcesz wykorzystać. Jeżeli jesteś studentem informatyki to może zamiast kupować kity sam zbudujesz jakiś układ mikroprocesorowy :?: Asembler to chyba dla Ciebie nie problem, a jak nie chcesz pisać w Asemblerze to może C, albo dla AVRów BASCOM. Podłączenie elementów do mikroprocesorów nie jest trudne i z tym powinieneś sobie bez problemu poradzić. Jeżeli napotkasz jakiś problem to na NASZYM forum każdy z miłą chęcią Ci pomoże. Mały problem jest tylko z zaprojektowaniem i zrobieniem płytki, ale nie znaczy, że nie jest to niewykonywalne. Także szybko wymyśl co byś chciał za projekt zrobić i poszukaj sobie jakiegoś fajnego mikroprocesora (może jakiś AVR?). Jakbyś nie wiedział gdzie szukać mikroprocesorów to ATMEL. To jest chyba jedna z lepszych firm produkujących mikroklocki dla elektroników hobbystów :D

Pozdrawiam i służę pomocą :D ;)

djpizmak
-
Kontakt:

Post autor: djpizmak » 28 kwie 2008, 20:43

Dziękuję wszytskim za pomoc.

Ja myślałem o jakimś wzmacniaczu lampowym - np. do walkmana albo do samochodu, który poprawiałby i wzmacniał dźwięk.

Z programowaniem mikroklocków to nie za bardzo mam czas się bawić bo mi się sesyja zbliża;) Zrobiłem sobie już kiedyś zdalne sterowanie urządzeniami przy pomocy protokołu gadu-gadu:) Fajnie było:)

Może ktoś z Was ma jakiś mały ale interesujacy projekt z takim wzmacniaczem?

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 29 kwie 2008, 7:25

Ja kiedys zbudowałem na lampach wzmacniacz mono który działał jak złoto lecz na tym moja przygoda z lampami sie skonczyła. Gdybym miał teraz budować coś na lampach to było by to ( :arrow: przedwzmacniacz )... jest proste jak na początek i mozna uzyć dowolnych lamp audio :grin:

[ Dodano: 2008-04-29, 08:29 ]
A gdyby Cię to nie interesowało to przeczytaj to http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... 26/wzm.htm

ODPOWIEDZ