problem z "Oślą łączką!"
-
m@rcyx
problem z "Oślą łączką!"
Witajcie! Sciągnąłem sobie cykl skanów o programowaniu mikroprocesorów z archiwum! Bardzo mi się spodobały i zakupiłem sobie at90s2313 i zbudowałem układ do połaczenia z komputerem. Jednak bascom zwraca błąd: Could not identify chip with id: FFFFFF! Czy ktoś miał tego typu problem?! Dziękuję!
-
m@rcyx
Programer: Sample Electronics programer
Zaznaczone: Auto Flash, AutoVerify i Upload Code and Data
Parallel na 378 tak jak w systemie!
Dziękuję za zainteresowanie moim problemem!
6 razy już to rozlutowywałem i różne kombinacje próbowałem!
Czy po podłączeniu zasilania(tylko) powinny pojawić się jakieś napięcia na nogach układu?
Zaznaczone: Auto Flash, AutoVerify i Upload Code and Data
Parallel na 378 tak jak w systemie!
Dziękuję za zainteresowanie moim problemem!
6 razy już to rozlutowywałem i różne kombinacje próbowałem!
Czy po podłączeniu zasilania(tylko) powinny pojawić się jakieś napięcia na nogach układu?
-
Gość
Re: problem z "Oślą łączką!"
A jak ten układ wygląda ? Możesz podesłać schemat albo wskazać link? Po podłaczeniu zasilania musisz mieć przede wszystkim zasilania na samym 2313 czyli pomiędzy nogą 10 i 20 - zmierz czy masz tam 5V, poza tym musi chodzić zegar.m@rcyx pisze:Witajcie! Sciągnąłem sobie cykl skanów o programowaniu mikroprocesorów z archiwum! Bardzo mi się spodobały i zakupiłem sobie at90s2313 i zbudowałem układ do połaczenia z komputerem. Jednak bascom zwraca błąd: Could not identify chip with id: FFFFFF! Czy ktoś miał tego typu problem?! Dziękuję!
-
m@rcyx
Udało się! Ale głupi błąd! Wogóle tego nie podejrzewałem! Okazało się że kabel który uwarzałem za przedłużacz do drukarki okazał się kablem do połączenia komputer-komputer i w związku z tym miał pozamieniane żyły! Po skrosowaniu wszystko działa - no prawie działa bo pomiędzy vcc a gnd mam tylko 2V! Może jest to spowodowane tym że tylko jeden kabelek masy przylutowałem do złącza. Musze podjąć teraz trudną i zmudną prubę odnalezienia pozostałych bo wszystkie mam pozamienianie! Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moją sprawą! Pozdrawiam!