Robotyczny towarzysz życia

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
zooloose
-

Robotyczny towarzysz życia

Post autor: zooloose » 23 kwie 2008, 10:56

Nie wiem w sumie, gdzie to umieścić a z tego, co czytam, to może być ten dział. Chodzi mi oczywiście o część pierwszą poświęconą budowie robota-służącego (czy jak to nazwać?). Posłuchajcie i oceńcie sami. Czy takie roboty już można budować? W jaki sposób to zrobić, żeby faktycznie rozpoznawały nasz humor, nastrój.... to fantastyka czy realne założenia?

http://prw.pl/articles/view/6264/wrocla ... -posluchaj

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 23 kwie 2008, 10:59

Oczywiście, że jest możliwe :) W jaki sposób? Pierwszy jeden z łatwiejszych sposobów jaki mi się nasuwa to badanie składowych występujących w głosie. W EdW był kiedyś projekt, który wykorzystując takie składowe służył jako wykrywacz kłamstwa... Myśle, że z nastrojami będzie jeszcze łatwiej :mrgreen:

zooloose
-

Post autor: zooloose » 23 kwie 2008, 11:08

no ok, łatwo będzie w przypadku facetów, ale jeśli taka "maszynka" będzie służyć kobiecie ?? maaasakkraaaa :D:D:D

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 23 kwie 2008, 11:12

A co? uważasz, ze u kobiety nie rozpozna nastroju? :mrgreen:

zooloose
-

Post autor: zooloose » 23 kwie 2008, 11:14

nie jestem robotem, nie wiem, w jaki sposób myśli - ja mam z tym czasami poważny problem hehe

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 23 kwie 2008, 11:20

W EDW był kiedyś taki projekt co się nazywa "Regulator poziomu umysłu" i to działało na zasadzie odczytu częstotliwości emitowanej przez mózg człowieka w danej chwili...
Mozna by było odczytac emocje właśnie w ten sposób i jesli były by to emocje negatywne to robić wszystko aby im zapobiec (czyli np. robot mówiłby coś miłego itp)...

zooloose
-

Post autor: zooloose » 23 kwie 2008, 11:26

no tak, ale musiałby mieć świetny modulator głosu. wyobraź sobie, że jesteś wściekły a tu maszyna mówi Ci zupełnie bezrefleksyjnym głosem coś miłego... widziałem niedawno stronkę z takim syntezatorem, nie pamiętam nazwy, jakaś prosta była, ponoć jest on najlepszy na świecie teraz. faktycznie mówi jak człowiek, choć dotyczy to tylko kobiecego głosu, z akcentami, intonacją itp. facet jeszcze jest niedopracowany

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 23 kwie 2008, 11:43

Niekoniecznie... bo robot mógłby "odgrywać" gotowe sample i problem polegałby na odpowiednio dużej pamięci aby pomieścić tyle sampli aby nie tak często się powtarzały :grin:

zooloose
-

Post autor: zooloose » 23 kwie 2008, 11:48

racja ! - ale faktycznie sampli musiałoby być mnóstwo... grałeś w Fifę ? Szpakowski mówi jak żywy ale po kilkunastu minutach jak zaczyna powtarzać te same frazy robi się nudny jak flaki z olejem. Sądzę, że taki robot powinien mieć zbiór zagadnień, zdań, słów a nawet fonemów, żeby czasami powstawały dla urozmaicenia jakieś neologizmy. Z nich dopiero mógłby tworzyć - w zależności od rozpoznanego nastroju - swoje wypowiedzi

ODPOWIEDZ