płyty główne

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.

jakiej firmy masz płytę główną w swoim komputerze

Czas głosowania minął 11 kwie 2008, 2:26

Gigabyte
2
18%
MSI
1
9%
ASUS
3
27%
Fujitsu-siemens
0
Brak głosów
inna
5
45%

Liczba głosów: 11

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 22 kwie 2008, 18:38

Rezcywiście masz rację... Moje niedopatrzenie :sad: Ale jeśli będzie działało to ją zostawie, a jeżeli będzie tak jak mówisz to ją odeśle...

Nie da się wymienić tego koszyka??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 22 kwie 2008, 20:16

grysek67 pisze:Nie da się wymienić tego koszyka??
Koszyk da się wymienić. 10-15zł chyba kosztuje. Lecz w dalszym ciągu nie będziesz miał łapek by cooler zapiąć. :cry:

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 23 kwie 2008, 6:14

W takim razie będe musiał nowy cooler kupic... A gdzie mi wymienią ten koszyk w kazdym sklepie z kompami? :neutral:

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 23 kwie 2008, 9:12

Od pewnego czasu udało mi się złożyć kilka komputerów i momentami mam wrażenie, że każdy z producentów - tych znanych, wypuszcza co jakiś czas bubla i żeby nie trafić na takiego bubla trzeba dobrze poszperać w internecie i poczytać opinie tych co już się skusili...
Opisy na allegro itp. zawsze są piękne i często sprzedaje się największą chałę za dobre pieniądze - wystarczy dobra reklama, naiwność i niewiedza kupującego.

Co do producentów mobo (jak i laptopów) dla mnie najlepiej stara się Asus i to jest fakt niezaprzeczalny.

Jeszcze do niedawna miałem płytę główną EPOX'a - super stabilna i działa latami, Epox zresztą to była kiedys firma która wypuszczała całkiem dobry sprzęt do OC.

ECS - kiedyś... kiedyś to była masakra co oni wypuszczali na rynek, teraz żeby się utrzymać na ryku musieli trochę się postarać i ostatnio słyszałem kilka dobrych opinii na ich temat, ale nadal uważam, że te płyty są tylko do komputerów biurowych... Może zmienię zdanie jak sam dotknę i przetestuję...

Swojego czasu MSI robili dobre mobo, ale od pewnego momentu przestali się starać... otóż składałem kompa dla pewnego Pana i trzy razy płyta była w serwisie i za ostatnim razem okazało się, ze MSI puściło na rynek wadliwe modele które zaoferowali się naprawić, ale ile wcześniej trzeba było nerwów zjeść...
Chipset na tych płytach normalnie się smażył a producent nie wiadomo dlaczego zastosował pasywne jego chłodzenie - oszczędność?

Teraz akurat mam płytę Gigabyte (fujitsu-siemens) skusiłem się ze względów finansowych i ze względu na dopasowanie sprzętu. Ogólnie płyta stabilna, ale i tak jak dla mnie to porażka życia, że to kupiłem...
Ale już nic nie wkładam w ten sprzęt, bo planuję niedługo przesiąść się na platformę 64Bit.

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 23 kwie 2008, 11:09

no i przyszła płyta... łapki urwane są tylko u koszyka a u coolera nie :smile: lecz niestety ktoś przewiercił dziury w radiatorze i przykręcił na siłe tak że płyta się lekko wygięła :mad: a czy działa jeszcze nie sprawdziłem i nie wiem czy zdąże to dzisiaj zrobić ale jak działa to napisze

[ Dodano: 2008-04-23, 20:55 ]
Płyta sprawdzona i smiga aż miło :grin: , z niej własnie piszę teraz...

Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrowienia :smile:

ODPOWIEDZ