Problem z USB (2.0)

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Problem z USB (2.0)

Post autor: gwozdex » 21 kwie 2008, 23:57

Witam!
Już od dłuższego czasu mam problem z portem USB w moim komputerze. Chodzi głownie o bardzo wolną transmisję w obie strony, ale to nie wszystko. Na przykład jeśli w dowolnym porcie USB umieszczę pendrive'a to system nie uruchomi się- w momencie jak go wyjmę system zaczyna się ładować (pojawia się od razu okno z napisem WINDOWS).
Kwestia uszkodzonego pendrive'a odpada: testowałem kilkanaście modeli na różnych komputerach kopiując ten sam pakiet danych- nawet na znacznie wolniejszych maszynach proces kopiowania trwał 2 razy krócej niz u mnie.
Posiadany przeze mnie sprzęt:
- płyta głowna- Soltek SL-KT600R SATA/RAID; USB2.0; na płycie chipsety VIA
-procek: AMD Athlon 2200GHz

Wydaje mi się ze cały czas pracuje na USB 1.0.
Próbowałem instalować różnego rodzaju sterowniki i nic (chyba mam ich już za dużo jak do jednej magistali)- załączone zdjęcie.
Za wszelką pomoc dziękuje i pozdrawiam, Janusz
Załączniki
1.JPG

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 22 kwie 2008, 11:35

Ja bym radził odinstalować wszystkie sterowniki do USB i zainstalować od nowa :???:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 22 kwie 2008, 18:10

Wydaje mi się ze cały czas pracuje na USB 1.0.
Najpierw sprawdź w BIOSie czy USB są ustawione jako "V1.1+V2.0". Z poziomu setup-u można ich prędkość ograniczyć.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 22 kwie 2008, 23:04

Witam!
W biosie znalazłem jedynie takie oto funkcje dotyczące USB ( w sekcji Advenced BIOS features):
-USB Controller - Disable/2/4/6/8 USB ports - zapewne służy do wyboru ilości portów
-USB 1.1 Device Legacy Support- Disable/ All Device/ No Mice- zmieniłem z Disable na No Mice
-USB 1.1 Port 64/60 Emulation- Disable/Enable- jest disable; nic nie zmieniałem.

Wydaje mi się ze już jest znaczna poprawa po zmianie z disable na No Mice. Potestuję jeszcze inne urządzenia i dam znać co i jak. Na razie serdecznie, 100-u krotnie dziękuję.

[ Dodano: 2008-04-25, 00:04 ]
Niestety próby nie przyniosły pożądanego efektu :sad:
Modyfikowałem jedynie parametry opisane powyżej i nic- "muli" okropnie. 400MB muzyki potrafi kopiować 40 minut. Tragedia.

wawxx
-

Post autor: wawxx » 06 cze 2008, 13:42

Witam !
1. niektóre płyty główne tak mają, że próbują na początek instalować system z USB i komputer czeka, albo sygnalizuje barak systemu. Podobnie jest jak zostawi się płytę w napędzie. Bardzo długo trwa przeszukiwanie napędów. Najprostsza rada wkładać pendrive po starcie Windows.
2. musisz podać dokładny typ Pendriva. Tanie mają transfery na poziomie 1 - 2 MB/s dobre 26 MB/s. Karty pamieci na ogół dają transfer w okolicach 1 MB/s. Stąd skopiowanie 400 MB/s trwa "latami" i tutaj szukałbym przyczyny, a nie w usytawieniach komputera.
pozdrawiam
wojtek
Ostatnio zmieniony 06 cze 2008, 18:05 przez wawxx, łącznie zmieniany 1 raz.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 13 cze 2008, 19:28

Sprawdź w ustawieniach BIOSu kolejność bootowania systemu. Jeśli na pierwszym miejscy jest ustawione USB, to nie ma się czemu dziwić, że windows nie startuje. Przepnij Pena do innego portu. Możliwe, że korzystasz z portu 1.1 zamiast 2.0.

ODPOWIEDZ