sieć LAN - mały problem
sieć LAN - mały problem
Spytam wprost: jak zrobić roździelacz sygnału ethernet (RJ-45) (coś jak switch) z jednego gniazdka na dwa?
-
ZbeeGin
Chyba nie za bardzo rozumiesz z czym masz do czynienia. Rozdzielenie sygnału sieci Ethernet we własnym zakresie za pomocą prostych drucików i gniazd jest awykonalne.olo16 pisze:Ale wolałbym coś najprostrzego jak się tylko da i we własnym zakresie.
Chyba, że masz komputer z dwoma kartami sieciowymi i mógłbyś udostępniać połączenie.
Z tym że to rozwiązanie jest trochę niewygodne. Komputer udostępniający połączenie musi być uruchomiony, jeśli chcemy mieć dostęp do internetu w drugim komputerze. Przerabiałem to jakiś czas temu. Było z tym także parę problemów; między innymi co jakiśczas zanikało połączenie z internetem, pomagała dopiero opcja naprawiania połączenia. Nie wiem co było źle, ale zrezygnowałem z tej opcji.ZbeeGin pisze:Chyba, że masz komputer z dwoma kartami sieciowymi i mógłbyś udostępniać połączenie.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Zgadzam się z Ddevil. Przerabiałem to. Co prawda ja miałem taką sytuację z neostradą, ale idea jest ta sama. Miałem komputer Dell z kartą sieciową; do mojej stacji podłaczony był modem (Sagem 800) przez USB, a dostęp do internetu dla sąsiadów "z góry"po ethernecie. Dobrze, że moja jednostka miała chłodzenie tunelowe- pracowała prawie bezszelestnie wiec nie przeszkadzało mi nic za wyjątkiem rachunków za prąd.