kompensacja temperaturowa napiecia diody w optotranzystorze

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Arko
-
Kontakt:

kompensacja temperaturowa napiecia diody w optotranzystorze

Post autor: Arko » 20 kwie 2008, 10:28

Witajcie.
Używam opto CNY17 do płynnej regulacji. Otóż pojawia się problem ze stabilnością regulacji pod wpływem temperatury otoczenia. Zmienia się napięcie przewodzenia diody led.
Jak w prosty sposób można sobie to skalibrować ???

pozdrawiam Arek

Awatar użytkownika
Wesker
-

Post autor: Wesker » 20 kwie 2008, 11:35

Możesz spróbować dodać szergowo diodę Zenera o dodatnim współczynniku temperaturowym Uz>6,2V. Druga opcja to sterowanie diody prądowo za pomocą lustra prądowego, ponieważ z charakterystyki CNY17 widać, że zależność IC od IF jest liniowa. Tranzystory muszą mieć tę samą temperaturę, najlepiej gdy są umieszczone w tej samej strukturze.

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 20 kwie 2008, 12:56

Jesli ci tak zalezy na dokladnosci to na moje oko bedziesz musial pomyslec o kompensacji temperaturowej diody jak i tranzystora zawartych w kostce.

Tak w ogole nie stosuje sie tego typu sterowania. Lepiej jest U zamienic na f, podac na diode, pozniej z tranzystora pobrac f i zamienic na U. Zamiast f mozna zastosowac PWM.
Popularne przetworniki U/f i f/U to LM331 lub CMOS4046.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 20 kwie 2008, 14:34

Jak kiedyś bawiłem się z kompensacją temperaturową źródła napięciowego, to skończyłem w ten sposób, że całą elektronikę umieściłem w niewielkiej obudowie zalanej pastą przewodzącą, gdzie znajdował się termistor oraz rezystor mocy. Całość wytwarzała temperature ok 45st. więc problem z dryfem pod wpływem temperatury został wyeliminowany :).

ODPOWIEDZ