Programy wspomagające projektowanie płytek PCB.

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.

Jakiego programu używasz najczęściej?

Protel
15
23%
Autotrax
6
9%
Kicad
15
23%
OrCad
1
2%
CircuitMaker
4
6%
ExpressPCB
1
2%
Eagle
15
23%
Cadstar
1
2%
CADware
0
Brak głosów
Autocad
0
Brak głosów
Inny program
7
11%

Liczba głosów: 65

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 18 kwie 2008, 15:23

Jeśli chodzi o mnie, to korzystam z Kicada to robienia schametów i autotraxa do PCB.
:arrow: ZbeeGin, Ten autortax dla windows też jest darmowy tak jak dosowy autotrax czy wogle go nie można zdobyć? Bo mam laptopa na kóry sosowy aotu nie działa, a jakoś sie jeszcze nia bawiłem w instalowanie dosboxa :mrgreen:
:arrow: KrzysiekK, Jesteś chyba na tym forum specem od Kicada, jeśli dobrze pamiętam :mrgreen: czy da się tam wygenerować autotraxowską netliste? Jest napewno opcja dla orcada, ale nie wiem czy to sie nadaje, a opcja netlisty dla auto ułatwiła by mi robote :D

Pozatym ogólnie polecam autotraxa do projektowania płytek. Możliwość obsługi klawiaturą jestdk ułatwia pracą i nawet szybko to idze :)

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 kwie 2008, 18:44

ZbeeGin, Ten autortax dla windows też jest darmowy tak jak dosowy autotrax czy wogle go nie można zdobyć? Bo mam laptopa na kóry sosowy aotu nie działa, a jakoś sie jeszcze nia bawiłem w instalowanie dosboxa
Autotrax dla Windows nie był i chyba nie będzie darmowy.

Co do problemu z uruchomieniem TRAXEDITA z poziomu Windows XP to mam lepszy (i sprawdzony) sposób na niego. Zainstalować sobie Microsoft Virtual PC 2007 (jest darmowy) i utworzyć wirtualną maszynę. Na niej zainstalować FreeDOS i Autotrax-a. Odpadną wyszstkie problemy. Ponadto można sobie zainstalować Turbo Pascal-a, Turbo C++, QBasic 4.5 i inne wciąż pożyteczne i ciekawe programy DOSowe.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 20 kwie 2008, 10:56

Autrotrax dla Windows i późniejszy Circuit Maker 2000 (to ten sam program tylko odnowiony przez dawną firmę Protel) nie jest dostępny jako darmowy i został wycofany, że sprzedaży. Kiedy był jeszcze sprzedawany to kosztował dość sporo jak zastosowania hobbystyczne bo chyba coś około 4000 zł. Nie będę pisał, gdzie ale można go znaleźć ciągle w internecie. Ja sam nawet do Circuit Makera 2000 jakiś czas temu opracowałem spolszczenie, które też gdzieś krąży po internecie. Nie będę pisał gdzie bo też tak do końca nie jest ono legalne.
Osobiście uważam Autotrax'a dla DOS'a za przeżytek. Szczególnie dla tego, że jest to sam edytor PCB i trzeba okrężną drogą wczytywać lub tworzyć netlistę. Do tego dochodzą pewne problemy z uruchomieniem tego programu w nowych systemach operacyjnych. Jest wiele nowych i darmowych programów, które także wcale nie są gorsze, jak choćby wspomniany przeze mnie wcześniej PCB Artist. W sumie to efekty i czas pracy przy projektowaniu płytek nie zależą tylko do samego programu, ale także umiejętności i doświadczenia osoby projektującej płytkę.
Co do tworzenia netlisty w programie KiCAD zgodnej z formatem Autotraxa, to nie sprawdzałem tego. Najprościej będzie wczytać obydwie netlisty do notatnika i je porównać jakie są różnice. Być może ręczna edycja nagłówka netlisty pozwoli na jej wczytanie do Autotraxa. Musiała by to być jednak netlista skojarzona z elementami płytkowymi (program cvpcb z pakietu KiCAD). Do tego nazwy elementów płytkowych netlisty z KiCADa muszą być zgodne z tymi z Autotrax'a. Wymaga to przynajmniej na początek trochę dodatkowej pracy. Dlatego stwierdzenie, że:
Pozatym ogólnie polecam autotraxa do projektowania płytek. Możliwość obsługi klawiaturą jestdk ułatwia pracą i nawet szybko to idze
jest może trochę na wyrost. Cóż z tego, że Autotrax'a łatwo i szybko się obsługuje, kiedy zaoszczędzony czas przeznaczymy na ręczą edycję czy konwersję netlisty.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 kwie 2008, 12:32

Niby tak, ale ja np. projektuje płytki w autotraxie nie korzystając z netlisty i wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Pozatym autotrax jest darmowy...

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 21 kwie 2008, 7:46

Można i w ten sposób projektować płytki, ale w przypadku większych projektów łatwo w takim przypadku o błędy w projekcie. Wymaga to też większego nakładu pracy i schemat też trzeba w jakimś programie narysować, szczególnie jeśli ma być gdzieś opublikowany. Natomiast co do darmowych programów dla elektroników to pewien ich wybór jest. Może nie dorównują one komercyjnym programom, ale w wielu przypadkach do celów hobbystycznych są wystarczające.

ODPOWIEDZ