Cześć.
Chcę zrobić generator na bramce NOT ze szmitem z kości 40106 o częstotliwości 36khz (do odbiorników TOSP). Generator ten chcę zrealizować w najprostszy sposób 1 rezystor 1 kondensator 1 bramka. I tu mam problem bo nie wiem jakie wielkości powinny mieć rezystor i kondensator. Czy to można jakoś policzyć czy lepiej szukać innego rozwiązania?
Generator na 40106
Czy oglądałeś data-sheet do tej kości? Zgaduję, że nie.240VOLT pisze:Czy to można jakoś policzyć
Strona 4 - tam są wzory...
Re: Generator na 40106
Można rozważyć jeszcze użycie układu NE555. Aplikacja jest również prosta. Wyprzedzając ewentualne kolejne pytanie, w dokumentacji układu NE555 jest napisane jak dobrać elementy.240VOLT pisze:...czy lepiej szukać innego rozwiązania?
No cóż, naprościej jest napisać, że się nie wie i zapytać. Dla niektórych są to pytania trudne dla innych proste. Pytać trzeba, do tego służy ten portal, ale trzeba wcześniej wykonać chociaż minimalny wysiłek umysłowy.tasza pisze:Czy oglądałeś data-sheet do tej kości? Zgaduję, że nie.
Jedyne co może budzić wątpliwość przy budowie takiego generatora to inicjalna
wartość R lub C - jedną trzeba przyjąć za stałą, zmienić druga w/g kwitka aby dopasować f.
A jaką wybrać - wystarczy poszukać w sieci jakiegokolwiek strzępka schematu
z takim właśnie generatorem o choćby zbliżonej częstotliwości...
wartość R lub C - jedną trzeba przyjąć za stałą, zmienić druga w/g kwitka aby dopasować f.
A jaką wybrać - wystarczy poszukać w sieci jakiegokolwiek strzępka schematu
z takim właśnie generatorem o choćby zbliżonej częstotliwości...
Ja Ci radzę wykorzystaj do tego układ który ma jusz przeszło 30lat ale jest wciąż popularny. To układ NE555. Jest to układ scalony dwurzędowy zasilany napięciem 5V.
Podam potrzebne wzory do obliczenia elementów użytych w tym układzie. Potrzebne będą dwa rezystory i dwa kondensatory. Oto te wzory:
Czas trwania stanu 1 określamy wzorem:
0,693(R1+R2)C
Czas trwania stanu 0 określamy:
0,693R2C
okres:
T=t1+t2=0,693(R1+2R2)C
Częstotliwość generowanych impulsów:
f=1,44/(R1+2R2)C
Podam potrzebne wzory do obliczenia elementów użytych w tym układzie. Potrzebne będą dwa rezystory i dwa kondensatory. Oto te wzory:
Czas trwania stanu 1 określamy wzorem:
0,693(R1+R2)C
Czas trwania stanu 0 określamy:
0,693R2C
okres:
T=t1+t2=0,693(R1+2R2)C
Częstotliwość generowanych impulsów:
f=1,44/(R1+2R2)C