XP- o zgrozo :(
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
XP- o zgrozo :(
Mam taki problem: z reguły niektóre rzeczy trzymam na pulpicie (zdjęcia notatki itd.). Profil oczywiście chroniony hasłem. Parę dni temu system całkiem mi padł więc nie zastanawiając się za bardzo zrobiłem nakładkę systemu. Wszystko działa dobrze tyle że nie mogę wejść na stary pulpit, pokazuje mi się monit typu "nie masz uprawnień" itd. Próbowałem wejść w katalogi poprzez oprogramowanie z livecd (linuks) ale to samo... Czy mogę jakoś odzyskać te dane? Hasło znam 
A czy umiesz z pod poziomu administratora systemu wejść do folderu:
C:\Documents and Settings\All Users\Pulpit
C:\Documents and Settings\użytkownik\Pulpit
Wiem że XP po nakładce system chowa starą wersję tego tylko trzeba było by poszperać okolicach jak powyżej.
Chyba że zostało to usunięte to może dało by się takim programikiem z pod poziomu Administratora: PC Inspector File Recovery.
PS.
W przyszłości od takich niespodzianek może uchronić takie małe co nie co jak: FolderRedirector
Najlepiej nim zawczasu przenieść wszystkie ważne fragmenty na znane nam bezpieczne miejsce
C:\Documents and Settings\All Users\Pulpit
C:\Documents and Settings\użytkownik\Pulpit
Wiem że XP po nakładce system chowa starą wersję tego tylko trzeba było by poszperać okolicach jak powyżej.
Chyba że zostało to usunięte to może dało by się takim programikiem z pod poziomu Administratora: PC Inspector File Recovery.
PS.
W przyszłości od takich niespodzianek może uchronić takie małe co nie co jak: FolderRedirector
Najlepiej nim zawczasu przenieść wszystkie ważne fragmenty na znane nam bezpieczne miejsce
Witam,
Aby wyłączyć proste udostępnianie plików, wykonaj następujące kroki:
1. Kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Mój komputer.
2. W menu Narzędzia kliknij polecenie Opcje folderów, a następnie kliknij kartę Widok.
3. W sekcji Ustawienia zaawansowane wyczyść pole wyboru Użyj prostego udostępniania plików (zalecane).
4. Kliknij przycisk OK.
Gdy otworzysz właściwości folderu (z menu kontekstowego) do którego nie możesz się dostać zobaczysz nową zakładkę 'Zabezpieczenia' w której możesz nadać sobie uprawnienia do plików i katalogów lub/i przejąć je na własność w podmenu 'Zaawansowane'. Myślę, że powinno pomóc, ew. możesz użyć Linuksa, i podmontować partycję NTFS w trybie 'tylko do odczytu' i przegrać np na pendrive'a lub partycję FAT.
pozdrawiam Grzegorz
jeśli foldery/dysk nie był szyfrowany, to możesz spróbować wyłączyć proste udostępnianie plików:Niestety, nie mogę z poziomu administratora wejść te katalogi... A czy istnieje jakiś program który pozwoli mi na rozszyfrowanie zawartości jeżeli znam hasło?
Aby wyłączyć proste udostępnianie plików, wykonaj następujące kroki:
1. Kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Mój komputer.
2. W menu Narzędzia kliknij polecenie Opcje folderów, a następnie kliknij kartę Widok.
3. W sekcji Ustawienia zaawansowane wyczyść pole wyboru Użyj prostego udostępniania plików (zalecane).
4. Kliknij przycisk OK.
Gdy otworzysz właściwości folderu (z menu kontekstowego) do którego nie możesz się dostać zobaczysz nową zakładkę 'Zabezpieczenia' w której możesz nadać sobie uprawnienia do plików i katalogów lub/i przejąć je na własność w podmenu 'Zaawansowane'. Myślę, że powinno pomóc, ew. możesz użyć Linuksa, i podmontować partycję NTFS w trybie 'tylko do odczytu' i przegrać np na pendrive'a lub partycję FAT.
pozdrawiam Grzegorz