Realizacja podtrzymywania napięcia w zegarku

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Realizacja podtrzymywania napięcia w zegarku

Post autor: Kulpina » 07 kwie 2008, 16:58

Mam pytanie dotyczące możliwości podtrzymywania napięcia z zegarku, który normalnie jest zasilany z sieci. Zastanawiałem się nad zastosowaniem kondensatora o pojemności typu 1F (z tych na małe napięcie itd.), byłoby to dla mnie najłatwiejsze, natomiast wolałbym jednak użyć jakiegoś małego akumulatora, ze względu na funkcjonalność układu. Ma ktoś jakieś porady szczególnie zastanawiam się jakim prądem ów akumulator ładować i jak go podłączyć - trzeba stosować jakieś diody itp czy jak? Jak obliczyć taen prąd i jak ew. go ograniczyć - rezystor tu chyba sie nie nadaje, bo później ograniczy prąd wypływający z aku?

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 07 kwie 2008, 17:33

Musisz sprawdzić pobór prądu. To da Ci możliwość dobrania akumulatora. Wtedy odpowiednia ładowarka buforowa i po sprawie.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 07 kwie 2008, 19:46

pobór prądu to ja jestem w stanie ustalic tylko chodzi mi właśnie o tą ładowarke :mrgreen: Chyba, że muesz podac konkretny model akumulatora, żeby ładowarka była to zaraz coś dobiore :mrgreen:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 08 kwie 2008, 21:40

A jaki to zegarek, jaki prąd i napięcie jest potrzebne do działania? Ile miejsca możesz wykorzystać w zegarku?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 09 kwie 2008, 15:43

Zegarek pobiera prąd ok. >100mA podczas normalnej pracy. Po wyłączeniu zasilania sieciowego(brak prądu) będzie podtrzymywany z akumulatora, ale już tylko sam procek reszta zostanie wyłączona. Poza tym zależy mi jeszcze, żeby przy naciśnięciu odpowiediego przycisku wyświetlacze włączały się na chwilę (<1s), aby można bylo zobaczyć godzine także gdy nie ma prądu. Do samego procka można by pewnie zastosować kondensator dużej pojemności, ale ze względu na funkcję którą chce wprowadzić to raczej niewystarczy. Wyświetlaczem w układzie będzie lampa, więc napięcie do żarzenia to 3V i właśnie największy prąd bo kilkadziesiąt mA, natomiast zaświecanie sementów to napięcie ok. 18V, (można pewnie nieznacznie zmniejszyć). W każdym razie tu prąd jest minimalny.

[ Dodano: 2008-04-09, 16:44 ]
Ilość miejsca tu raczej nie gra roli. ważne, zeby było :mrgreen:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 09 kwie 2008, 18:21

Na taki prąd to akumulatorki AA niklowo kadmowe wystarczą z ładowaniem prądu 0,05C który nie powinien spowodować uszkodzenia akumulatorka przez przeładowanie.

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 09 kwie 2008, 19:00

joon pisze:Na taki prąd to akumulatorki AA niklowo kadmowe wystarczą z ładowaniem prądu 0,05C który nie powinien spowodować uszkodzenia akumulatorka przez przeładowanie.
Akumulatorki NiCd to przeżytek, posiadaja efekt pamieciowy i wymagaja pelnych cyklow ladowania/rozladowania dlatego lepiej tutaj zastosowac akumulatorki NiMH.

:arrow: Kulpina
Myslales o ukladzie RTC?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 09 kwie 2008, 19:24

Czytałem w kilku miejscach w necie (chyba na elektrodzie0, że nie da się zrobić dokładnego zegara bez RTC, ale sam nie wiem. Przerwania nie wystarczą? Pasowałoby, żeby zegarek się nie spóźniał, ale to nie musi być zegar atomowy i jak się spóźni 1s na rok to świat sie nie zawali :mrgreen: Osobiście wolałbym nie aku AA tylko coś z takich mniejszych. znaczy nie tyle mneijszych co przystosowanych do lutowania (z koncówkami). Tam mam dokładnie okreźlone parametry itd :) a znowu wkłądanie 3*AA, żeby tylko podtrzymać napięcie wg mnie troche mija sie z celem.

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 09 kwie 2008, 20:20

Dokładność zegara z układem RTC zależy stabilności drgań zastosowanego kwarcu. Zazwyczaj jest to kwarc 32kHz i nie posiada atomowej dokładności, wręcz przeciwnie. Niska częstotliwość podyktowana jest mniejszym poborem mocy przez układ RTC.
Na niską dokładność skłądają się zewnętrzne warunki, temperatura, wahania napięcia itp. Generatory kwarcowe o przyzwoitej dokładności są budowane w postaci modułu, w którym panuje stabilna temperatura dzięki zastosowaniu grzałki z termostatem.

Zastosowanie specjalizownych kostek RTC w urządzeniach rozwiązuje problem samego pomiaru czasu niezależnie od warunków zasilania. Układy takie zasilane są z baterii litowej 3V i pracują bez przerwy przez kilka dobrych lat, ponieważ pobieraja z niej prad rzędu uA.

W EdW zostało zaprezentowanych wiele ukladow z kostka PCF8583. Zasilana jest bateria litowa 3V, kwarc 32kHz, komunikacja z uC po magistrali I2C. Mozna z niej odczytywac rok, date, godziny, sekundy, można włączac alarm. Poniżej masz karte katalogową:

http://www.aurel32.net/elec/pcf8583.pdf

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 09 kwie 2008, 20:44

Przeżytek? Aku niklowo kadmowe, czy też niklowo manganowe są stosowane nadal, sprawdź co zasila BIOSa w twoim PC :P

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 09 kwie 2008, 22:26

joon pisze:Przeżytek? Aku niklowo kadmowe, czy też niklowo manganowe są stosowane nadal
niklowo kadmowe (NiCd) wychodzą juz z użytku to jest fakt.
joon pisze:, sprawdź co zasila BIOSa w twoim PC :P
chodzi ci o RTC w moim kompie - zasila go bateria CR 3V

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 10 kwie 2008, 9:43

Rozumiem... Ale czy nie wystarczy, żeby procesor sam odmierzał czas przez odpowiednie przerwania od timera?

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 10 kwie 2008, 9:49

Kulpina pisze:Rozumiem... Ale czy nie wystarczy, żeby procesor sam odmierzał czas przez odpowiednie przerwania od timera?
Procesor będzie pobierał wtedy prąd liczony w mA, specjalizowany układ RTC prąd rzędu uA.

Może napisz co to masz za procek?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 10 kwie 2008, 11:49

Chciałem to upchnąć wszystko w Attiny2313, ale raczej się nie zmieści, jeśli dodam jeszcze RTC

ODPOWIEDZ