Miernik UT-51: dziwne wskazanie przy pomiarze napięcia

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Inventio

Miernik UT-51: dziwne wskazanie przy pomiarze napięcia

Post autor: Inventio » 06 kwie 2008, 19:00

Witam
Posiadam miernik UT-51 i zdarzyła mi sie na początku wpadka (pomiar natężenia prądu w gniazdu :oops: ) myślałem, że miernik jest już do wyrzucenia ale porównałem wskazania z innym miernikiem i pomiary nie różniły się od siebie.
Nie pamiętam jednak czy tak było przed stanem zwarciowym, ale gdy miernik jest ustawiony na pomiar napięcia przemiennego w mV początkowo wskazuje jakąś wysoką wartość i po pewnym czasie ustala się ona na poziomie 6.8 nigdy nie 0 tylko zawsze 6.8 gdy zewrze razem przewody pomiarowe wtedy pojawia się na wyświetlaczu 0V.

Co może być tego przyczyną, czy miernik jednak się uszkodził?, dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 08 kwie 2008, 15:24

Mój też na zakresie mV pokazuje jakieś tam napięcie.
Wiec wygląda na to ze jest to normalne

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 08 kwie 2008, 21:51

Jest to jak najbardziej normalne. Jeżeli miernik pokazuje odpowiednie napięcia (w granicach dopuszczalnej niepewności) po skonfrontowaniu z innym 100% sprawnym to nie ma obaw. Na zakresach mV-owych lubią się przyplątywać różne zakłócenia i ruchy termiczne w półprzewodnikach itp. co daje w efekcie taki zachowanie, ale na szczęście przy zwartych zaciskach wejściowych pokazuje ci 0 gorzej jeżeli pokazywało by inną wartość.

ODPOWIEDZ