Przerzutniki - obserwacje i wnioski - technika cyfrowa
Witam. Mam mały problem dotyczący wniosków z obserwacji z doświadczenia jakie robiliśmy na zajęciach. Robiliśmy najpierw w programie PSpice (i do tego chodzi mi o wnioski) - przesyłam skriny wyników i wykresu tego doświadczenia. Prosze o napisanie mi jakie moge z tego wykresu wyciągnąć wnioski... Z góry dzieki:)
-
Richard47224
- -
- Kontakt:
Osobiście nie znam tego programu ale z przebiegów czasowych widzę że jest trochę zamieszany. Jeżeli możesz proponował bym Ci byś przebadał sobie jeszcze raz ten przerzutnik na podstawie tej tabeli: ( pozwoli Ci ona udowodnić że badany układ jest aktywowany zboczem narastającym i Potwierdzi zgodność z tabelą prawdy)
/PRE.|/CLR..|....CLK........|....D........|...Q...|.. /Q
...0...|..0.....|dowolny......|dowolny.|...1...|....1
...0...|..1.... |dowolny......|dowolny.|...0...|....1
...1...|..1.....|narastający.|... 1........|...1...|....0
...1...|..1.....|narastający.|....0........|...0...|....1
...1...|..1.....|..... 0..........|dowolny..|.Qn-1|. /Qn-1
Mam też wrażenie że było to twoje pierwsze spotkanie z przerzutnikiem f-f i nie wiedziałeś co do czego służy. Poczytaj najpierw trochę o tym. Pozdrawiam:)
/PRE.|/CLR..|....CLK........|....D........|...Q...|.. /Q
...0...|..0.....|dowolny......|dowolny.|...1...|....1
...0...|..1.... |dowolny......|dowolny.|...0...|....1
...1...|..1.....|narastający.|... 1........|...1...|....0
...1...|..1.....|narastający.|....0........|...0...|....1
...1...|..1.....|..... 0..........|dowolny..|.Qn-1|. /Qn-1
Mam też wrażenie że było to twoje pierwsze spotkanie z przerzutnikiem f-f i nie wiedziałeś co do czego służy. Poczytaj najpierw trochę o tym. Pozdrawiam:)
Tabelkę która mi podałeś robiłem na zajęciach. W czasie gdy podłanczałem przerzutniki do płytki:) możesz mniej więcej napisać zagadnienia jakie mogą sie wiązać z tym moim wykresem??? Bym był wdzięczny..
-
Richard47224
- -
- Kontakt:
Tak więc układ '74 jest podwójnym przerzutnikiem typu D, wyzwalanym zboczem narastającym, z wejściami asynchronicznymi SET i CLEAR aktywnymi poziomem niskim. Czyli aby układ działał poprawnie wejścia w/w muszą być podłączona np do + 5V.
Badany przerzutnik działa w rytm zegara taktującego.
Aby układ działał prawidłowo, informacja wejściowa musi być obecna i nie ulegać zmianie co najmniej przez czas ts(czas ustalania danych) przed zboczem zegara i przez czas th(czas przetrzymania danych) po zboczu zegara. Dla układu 74HC74 jest ts = 20 ns i th = 3 ns
Jeżeli stan wejścia taktującego jest równy 0, to niezależnie od kombinacji wejścia D przerzutnik jest w stanie pamiętania poprzedniej wartości.
Badany przerzutnik działa w rytm zegara taktującego.
Aby układ działał prawidłowo, informacja wejściowa musi być obecna i nie ulegać zmianie co najmniej przez czas ts(czas ustalania danych) przed zboczem zegara i przez czas th(czas przetrzymania danych) po zboczu zegara. Dla układu 74HC74 jest ts = 20 ns i th = 3 ns
Jeżeli stan wejścia taktującego jest równy 0, to niezależnie od kombinacji wejścia D przerzutnik jest w stanie pamiętania poprzedniej wartości.
-
Richard47224
- -
- Kontakt: