Witam wszystkich - chciałem przedstawić prosty w wykonaniu i funkcjonalny prostownik do ładowania akumulatorów samochodowo-motocyklowych. Schemat i opis podałem w załączniku. Pozdrawiam.
PS- komentarze mile widziane.
Co myślicie o takim prostowniku
-
Andrzej 12
- -
- Załączniki
-
- Regulator tyrystorowy z prostownikiem do ładowania akumulatorów samochodowo.zip
- (10.66 KiB) Pobrany 7752 razy
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Hmmm, ale ja tu w zasadzie rewelacji nie widzę :PP A w układzie z przekaźnikiem do ochrony przed sprawdzaniem "na iskre" to przy maksymalnym prądzie zwarciowym styki i tak może "skleić" wiec takie zabezpieczenie też do końca zadziała, zwłaszcza że w podanym przez ciebie schemacie przy zwarciu wyjścia przekaźnik będzie działał jak "kołatka" to znaczy włączał i wyłączał na przemian 
-
elektronWielki
- Użytkownik
nic nie bedzie kołatać i zabezpieczenie zadziała:
* po uruchomieniu prostownika z niepodłączonymi klemami na wyjsciu nie bedzie napiecia poniewaz styki przekaznika beda otwarte
* po podlaczeniu klem do zaciskow akumulatora przekaznik zalapie i na wyjsciu poplynie prad z prostownika
* po odlaczeniu klem od akumulatora przekaźnik będzie trzymał albo nie:
- przekaźnik zadziała jak zatrzask napięcie z prostownika będzie podtrzymywało styki
- prawdopodobnie jednak zmienne napięcie nie będzie w stanie utrzymać zwartych styków i po pierwszym przejściu przez zero styki przekaźnika puszczą
obwod zabezpieczenia z przekaźnikiem jest prosty i skuteczny, należy tylko dobrać odpowiedni przekaźnik
* po uruchomieniu prostownika z niepodłączonymi klemami na wyjsciu nie bedzie napiecia poniewaz styki przekaznika beda otwarte
* po podlaczeniu klem do zaciskow akumulatora przekaznik zalapie i na wyjsciu poplynie prad z prostownika
* po odlaczeniu klem od akumulatora przekaźnik będzie trzymał albo nie:
- przekaźnik zadziała jak zatrzask napięcie z prostownika będzie podtrzymywało styki
- prawdopodobnie jednak zmienne napięcie nie będzie w stanie utrzymać zwartych styków i po pierwszym przejściu przez zero styki przekaźnika puszczą
obwod zabezpieczenia z przekaźnikiem jest prosty i skuteczny, należy tylko dobrać odpowiedni przekaźnik
-
Andrzej 12
- -
Witam - u mnie opisany układ pracuje od lutego i wszystko jest ok
-
Andrzej 12
- -