Cadstar- czym się wyróżnia?

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
przem188
-
Kontakt:

Cadstar- czym się wyróżnia?

Post autor: przem188 » 29 mar 2008, 9:43

Ponieważ popularnośc cadstar stale rośnie, a że jestem uzytkownikiem tego świetnego systemu postanowiłem co nieco opisać. Największym problemem w Cadstarze są biblioteki, a raczej ich brak w wersji Cadstar Express. Opis jak je tworzyć przedstawiłem już w jednym z postów na forum.

Wersja trialowa do sciągnięcia tu: http://quantumeds.co.uk/dystrybutor-cadstar.php
Jest też mozliwoścuzyskania wersji pełnej z ograniczonym czasem dziąłania do 30 dni również ze strony podanej powyżej ( trzeba napisac e-mail, poproszeni zosatniemy o adres AMc naszej karty ( dowolnej ) sieciowej).

Polecam zabawę modułem P.R.Editor. Świetny. Podobną funkcjonalnośc mają tylko PADS Mentora i OrCad ( nie rozwijany już ) i Allegro firmy Cadence. Tak popularny w Polsce Altium tych funkcji niestety nie posiada. Firma Zuken istnieje na rynku oprogramowania CAE od roku 76, wówczas , gdy nie było jeszcze komputerów PC. Stąd wieloletnie doświadczeniew tworzeniu softu tej dziedziny.

Proszę otworzyć dowolną płytkę z folderu Self teach ( np. chapter 6), otworzy się płytka z rozmieszczonymi elementami, z menu tools uruchamiamy P.R.Editor. Na pytania w okienkach klikamy OK. Uruchomi się po chwili ten moduł z załadowaną płytką. Teraz z menu Configure wybieramy Interactive MOve i w nowym oknie ptaszkujemy: minimum force indikator oraz funkcję nie dopuszczania do popełnienia błędów czyli errors allowed. Funkcja minimum force indykator służy przy placemencie do wskazywania projektantowi o optymalnym położeniu rozmieszcznego elementu. Jest to okrąg zmieniający rozmiar w zależności od tego jak daleko nasz element znajduje się od optymalnej pozycji. Jest to identyczna lecz nieco rozbudowana funkcja będąca w Protelu99SE.

Uwaga, aby zobaczyć jak ta funkcja działa " łapiemy za krawędż obrysu np. układu scalonego. W tym momencie powinno pokazać się białę kółko usytuowane w optymalnym położeniu elementu, który złapaliśmy. Może nie być to możliwe, ponieważ element w tym projekcie jest zafixowany, czyli zablokowany do ruchu, proszę kliknąc na obrys elementu i pod prawym przycisdkiem menu odptaszkować Unfix.

Kolejną funkcją, którą posiada Cadstar oraz dwóch jego napoważniejszych konkurentów to Push Asaide. Właczamy ta funkcję klikając: Configure-placement - push aside. Z okineka ptaszkujemy: dynamic pushing oraz springback. potwierdzamy klikając ok
Teraz poruszając elementem widzimy, ze pozostałe elementy stojące mu na drodze rozsuwają się. Teraz gdy chcemy umieścić element w grupce innych, to nie trzeba tamtych odsuwac ręcznie na boki, same to zrobią. Uwaga! W tym projekcje ( chapter 6 elementy są zablokowane, więc nie można ich przesunąc. Należy je odblokować w sposób opisanty powyżej.

Zamykamy moduł P.R. Editor. wybieramy na pytanie, czy zapisac zmiany Discard. Wrócimy w ten sposób do Cadstara. Otwieramy nastepny projekt, na którym poćwiczymy routing w cadstrze. Otwieramy z folderu Self teach Chapter5.

Przechodzimy ponownie do P.R.Editor z menu tools- P.R. Editor. Teraz szybka konfiguracja modułu dla zoptymalizowania jego pracy ( domyślnie śa włączone tylko podstawowe funkcje trasowania). Z menu Configure wybieramy Routing - Routing Tool. W nowym oknie ptaszkujemy: pin swap allowed, on-line drc, springback. Potwierdzamy zmiany klikajac ok. Teraz przystępujemy do trasowania. Z menu ikonek wybieramy ikonę Manual Route( na ikonce rysunek ścieżki z padami na końcach). Tu pomocne będą skróty klawiszowe - jeżeli chcemy prowadzić ścieżki pod kątem 45 stopni, przyskamy klawisz 4 na klawiaturze, klawisz 9 dla stylu 90 stopni, 0 dla dowolnego kąta. Prowadzimy scieżki. Starajmy ułożyć jakąś ścieżkę, tak, aby nastepną ścieżka, która poprowadzimy kolidowała z trasa tej pierwszej. Gdy teraz prowadzimy ta drugą ścieżkę, i zbliżymyy się do drugiej widzimy, jak ta pierwsza odsuwa się na bok, ustępując mijesce. Gdy ścieżkę cofamy, ta pierwsza wraca na swoją pozycję. Aby zmieńić warstwę prowadzenia wciskamy klawisz L i z listy wybieramy inna warstwę. Zawsze możemy wstawić zworkę - Cadstar dysponuje narzędziami dla projektantów płytek jednostronnych - u góry w menu jest funksja opisana: Laer(np.2) Top elec. W oknie, które się pojawi są do uruchomienia dodatkowe warstwy zworek (Top Jamper, Bottom Jamper).

jeszcze jedna fajna funkcja -wybieramy funkcję trasowania ( ikona ugóry z menu - opisana powyżej) wciskamy klawisz 5 - jest to unikalna "szkicowania" (lepszej nazwy nie wymyśliłem). Klikamy na pad, od którego chcemy zacząc trasowanie. Do wskaznika myszy "przyklei" się ścieżka. teraz wystarczy przesunąc ją w kierunku, gdzie ścieżka ma się zakończyc. Program sam trasuje ścieżkę omijajac przeszkody i podążajac za myszką. Nie trzeba nic klikac, po dojechaniu kursorem myszy do padu konczącego ścieżkę, ta sama się zakończy.

Można naprawić żle poprowadzony segment ściezki prowadząc połączenie jeszcze raz na danym odcinku ściezki, stara, żle położona ścieżka sama się usuwa.

To tylko klika podstawowych i dość nietypowych funkcji ułatwiających życie projektantowi dostępnych w tak mało znanym, niedocenianym Cadstarze. Jak wiadomo jest to system firmy znajdującej się w ścisłej czoówce programów Eda razem w produktami Mentora i Cadence. Podczas, gdy Altium zajmuje dalekie miejsce w tym rankingu ( na podstawie DataQuest). Na szczęście program zdobywa sobie w polsce coraz większy rynek i popularność. A coraz więcej firm dostrzega w nim nastepce Protela 99, wybierając właśnie Cadstar, ze względu na funkcjonalnośc niedoścignioną przez Altiuma, a jednocześnie przy znacznie niższej cenie stanowiącej zaledwie 30 procent ceny Altium Designer.

Wszystkich zainteresowanych prosze o kontakt priv ( nr. GG - 9993105, e-mail: przem188@gmail.com).

Jest tez dostępny symulator jako dodatek do Cadstara i nie tylko. Jak widzę , jeden z najlepszych na rynku, dlaczego? proszę spojrzeć na link:

http://www.spice-software.com/comparison.htm

Jest tu porównanie do Multisima i Circuit Markera.

Ponieważ program integruje się z Cadstarem, jest uznany za oficjalny dodatek i dodatkowy moduł do tego systemu. Poniżej link do filmów prezentujących sposób współdziałania z Cadstarem 9.0:

http://www.beigebag.com/cadstar.htm

Filmiki ukryte w nazwach: Example 1, 2, 3

Teraz możemy cieszyć się już z Cadstarem ( z linku na poczatku tego tematu), oraz świetnym symulatorem do niego. A w połaczeniu z modułami Cadstara (dostępnymi w wersji z podanego powyżej tematu), czyli High Speed P.R.Editor ( Placement and Routing Rditor), Advaiser (narzędzie do analizy kompatybilności elektromagnetycznej), Cadstar Signal Integrity ( werifikacja sygnałowa projektu) stworzymy potężne środowisko projektowania PCB, symulacji, kontoli i badania kompatybliności elekromagentycznej projektu.

Ten opisany dodatek nie wyczerpuje tematu, Cadstar świetnie integruje się z systemem Inventor ( program do projektowania mechaniki w 3D), oraz z wielomi innymi napisanymi specjalnie dla niego dodatkami jak np. narzędzie do projektowania okablowania i oprzewodowania szaf zasilających, telekomunikacyjnych w połaczeniu z jednoczesnym dopasowaniem płytki do wymogów podłaczenia wiązek i przewodów, Cadstar FPGA czyli system projektowania z wykorzystaniem układów FPGA ( stworzony przez polski oddział firmy Aldec), Cadstar 3D ( nie tylko podgląd w trzech wymiarach płytki ale również aktywne przeprojektowanie płytki i wprowadzenie zmian w celu dopasowania do załadowaego projektu obudowy z formatu AutoCada - .dxf).

To tylko część z dostępnych dodatków. Więcej na stronie www.cadstar.pl

A wszystkich, którzy chca bliżej poznac Cadstara zapraszam na prezentację on-line. Mam możliwośc organizowania takich prezentacji polegających na rozmowie głosowej poprzez Skype i jednoczesnym oglądaniu na swoim komputerze widoku pulpitu z działajacycm Cadstrem. Oczywiscie po Polsku. Prezentacja nic nie kosztuje, no poza czasem spędzonym przy komputerze - ok. 1,5 godziny.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2008, 11:18 przez przem188, łącznie zmieniany 3 razy.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 29 mar 2008, 11:11

To jest wszystko ładnie opisane tylko czemu nie chce tak działać? Kiedyś na tym forum zadałem pytanie o porównanie (profesjonalne) Cadstara i Orcada (nie jest prawdą że nie jest rozwijany) gdyz stoję przed takim wyborem i nie chodzi tu o wybór programu do zastosowań amatorskich (ten temat wyladował już w koszu na moją prośbę gdyż nikt nie właczył się do dyskusji). W tej chwili chwili bardziej skłaniam się ku OrCadowi gdyz pod Cadstarem nie udało mi się właśnie uruchomic funkcji interaktywności przy projekcjie PCB być może jest to wina tego że jest to mało intuicyjne, a może tego że obecnie nie mam az tak dużo czasu na zapoznanie się z możliwościami programu. Przedstawiciel Orcada zaprezentował osobiście mozliwości programu i to dużo mi wyjaśniało. Inna sprawą jest cena. Cadstar jednak jest droższy. ale na razie ostatecznej decyzji nie podjąłem może tutaj rozwinie się ciekawa dyskusja i co nieco się wyjaśni. Chyba znowu zainstaluję Cadstara szkoda tylko że licencja 30 dniowa już mi wyszła bo jednak wersja darmowa to nie jest to samo :)

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 29 mar 2008, 11:19

Jak pisałem, mogę wykonać prezentację on-line dla każdego chętnego, wystrczy tylko podac adres e-mail, login skype i zaplanować wsólnie ze mną termin prezentacji. wówczas zademonstruje, ze te fuknkcje chodzą. A co do cen - Cadstar w podstawowej wersji ( ale jest w nim autorouter i interaktywny routing polegający na rozpychaniu i przyciąganiu ścieżek kosztuje w chwili obecnej 9 tys. PLN, Cadstar z modułem pełnego interaktywnego placementu i routingu ok. 13 tys. A jak kształtują się ceny OrCada w podobnej funkcjonalności?
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2008, 11:20 przez przem188, łącznie zmieniany 1 raz.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 29 mar 2008, 13:34

przem188 pisze:Wpoście powyżej podałem link do Rapidshare do wersji nielegalnej. Link znalazłem w sieci. Ja osobiście na tym się uczyłem i mi te funkcję interaktywności pracują.
A czytał kolega regulamin forum? Link został usunięty.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 29 mar 2008, 17:01

przem188 pisze:.... A co do cen - Cadstar w podstawowej wersji ( ale jest w nim autorouter i interaktywny routing polegający na rozpychaniu i przyciąganiu ścieżek kosztuje w chwili obecnej 9 tys. PLN, Cadstar z modułem pełnego interaktywnego placementu i routingu ok. 13 tys. A jak kształtują się ceny OrCada w podobnej funkcjonalności?
To widocznie mielismy inne oferty cenowe, do 13 tys złotych to oferta która dostałem z cadstara nawet sie nie zbliza.
Oficjalna oferta to:
Cadstar Platinium L4 - 4458GBP czyli ok 22tys. zł w tym autorouter tylko do 4 warstw + 3200zł umowy serwisowej na rok bo bez tego mogę tylko pomażyc o powiekszonej bibliotece. Oczywiscie bez symulatora za którego w zależności od wersji płacimy 250 do 1000GBP czyli w najtańszej wersji ok 1200zł dodatkowo a do tego to jest licencja na jedno stanowisko bez dostępu sieciowego bo z siecią to chyba ok 25% cena idzie w górę.

Za taką cenę to jednak oferta z firmy Cadence jest lepsza za 7000EU jest pakiet pełny bez ograniczeń autoroutera i do tego z chyba najlepszym routerem (specctra), oprócz tego mogę bez dodatkowych opłat umieścić go w sieci lokalnej.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2008, 10:58 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 29 mar 2008, 17:41

A czy w tej wersji OrCada jaest EMC ( kompatybilność elektromagnetyczna) i SI verify ( weryfikacja integralności sygnałowej)? Pytam, bo nie orientuję się.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 29 mar 2008, 18:07

przem188 pisze:A czy w tej wersji OrCada jaest EMC ( kompatybilność elektromagnetyczna) i SI verify ( weryfikacja integralności sygnałowej)? Pytam, bo nie orientuję się.
Podobnie jak w Cadstarze tak i w OrCadzie są to dodatkowe moduły.
Czy w Cadstar Express można uruchomic funkcje routingu interaktywnego?

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 29 mar 2008, 19:12

Nie moge odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nigdy nie posiadałem tej wersji. Ale jeżeli jest tam w menu tools - emmbended router to pewnie tak.

Tak się składa, że posiadam pełną, legalną wersję Cadstar łacznie z 3D, umową serwisowa, SI verify, EMC advaiser oraz wszelkim innym dobrem ( symulator A/D, itd.).
Jest to najbogatsza wersja kosztująca w momencie zakupu 149 tysięcy PLN.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 29 mar 2008, 19:47

przem188 pisze:Tak się składa, że posiadam pełną, legalną wersję Cadstar łacznie z 3D, umową serwisowa, SI verify, EMC advaiser oraz wszelkim innym dobrem ( symulator A/D, itd.).
Jest to najbogatsza wersja kosztująca w momencie zakupu 149 tysięcy PLN.
No to pozazdrościć :)

Mam w takim razie pytania dotyczące tego co ukrywa się pod nazwą "Cadstar Platinium L4":
1. Edytor schematów - rozumiem że organizacja hierarchiczna schematów jest?
2. Edytor schematów - czy zmiany w schemacie a utomatycznie w prowadzaja zmiany w netliście czy trzeba netliste generować i wczytywać do projektu pcb?
3. Edytor schematów - czy jeśli na jakimś schemacie nazwę któreś połaczenie "Reset" a na innym schemacie (oba schematy sa ze sobą w strukturze hierarchicznej połaczone) nie pamiętając o tym też sygnał nazwę "Reset" (a nie jest to ten sam sygnał) to czy zostanę o tym ostrzeżony, że taką nazwę sygnału już użyłem?
4. Edytor schematów - czy pod edytorem mogę we właściwościach elementu wpisać przypisać mu połozenie na projekcie pcb (room) tzn że np kilka elementów połaczonych ze sobą funkcjonalnie chcę automatycznie umieścić na projekcie pcb w scisle określonym obszarze i wczesniej pod edytorem schematów przypisuję im nazwę takiego obszaru?
5. PCB designer - czy wymieniona przeze mnie wersja "Cadstar Platinium L4" ma wszystkie właściwości routingu interaktywnego? Czy np obszry polygon jeśli wrzucić na nie jakiś element to rozsuną się automatycznie? Czy przesuwając ścieżkę inne scieżki dopasują się do tego itd.?

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 29 mar 2008, 21:02

Dziękuje!

co do pytań:
1. - jest hierarchia, zresztą jest to w standarcie Cadstar, nawet najskromniejszej wersji to jest, inaczej jest z wariantami, gdzie jest to pocja.

2.- chmm. nigdy nic nie zmainiałem w schemacie, ale jak coś to daje się update PCB i po kłopocie, zmiany sa juz wprowadzane, badzo identyczne rozwiązanie jak w sttarym Protelu, to recznie, ale jak czytalem w manualu jest i automat, czyli jak w schemaciwe cos zmieniam to od razu mam to w PCB.
3.- tak, akurta to robilem, bo wklejaem w swoj schemat inny wyciety metodą kopiuj i wjklej, okazalo sie ze zaislanie i masa jest tak samo oznaczona, wyswietlil sie komunikat z ostrzezenie i wyborem: polłaczyć sieci o identycznych nazwac, lub program sam proponuje nowa nazwe dla sieci tej doklejanej.
4.-tak jak najbardziej jest to dostępne, w w Pcb jest możliwosc pracy w tych obszarach, czyli autorouting tylko w danym obsarze lub cala płytka itp..
5.-tak, jest wszystko i wiele dodatków w tym inteligentym routingu, np. funkcja szkicowania, bardzo fajna i szybka, dramatycznie skraca czas projektowania

Jestem przedstawicielem na Polskę firmy sprzedającej Cadstara ( to tak w nawiasie). Stąd mam możliwosc prezentacji tego porgramu. Jeżeli masz chęć - nie ma problemu.

Poza tym jest wiele innych udogodnien: warainty układowe - załózmy ze produkujemy urządzenia na różne rynki zbytu różniące się np. zasialniem, a wieć trzeba zasilacz przystosować do tych zmian, jest to funkcja zarządzajaca wariantami, tzn. na jednym schemacie mamy możliwosc definiowania wariantu układowego dla różnic układowych, wówczas elementy na schemacie nie występujące w danym ewariancie sa inaczej prezentowane, to do wyboruy jak, np. sa rysowane przerywaną linią, lub innym kolorem

inna sprawa to definiowane juz na poziomie scheamtu reguły dla danej seici, czyli szerokośc ścieżki, odległość od innych - space class, routing class, mozna również zdefiniować dla sieci jej odpowiedż imopulsową na pobudzenie, itp. reguły sa automatycznie przenoszone do PCB i są uwględnianie.

A co do bibliotek - wpo podpisaniu umowy serwisowej mamy dostęp do 230 tysięcy elementów, Cadstar ma jeszcze jedną fajną funkcję, po najechaniu w liście na elemnt biblioteczny mamy możliwośc: a - wejścia na stronę producenta i obejrzenia opsiu podrzespołu, b/ otworzenia PDF z datasheets.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 30 mar 2008, 7:25

Dziękuję za informacje. Jeszcze jedno pytanie - wersja Cadstar Platinium L4 zgodnie z opisem posiada "P.R.Editor XR 2000, limitowany do 4-warstw elektrycznych" czyli musiałbym mieć wersję "S" aby nie mieć tych ograniczeń ile taka wersja "CADSTAR Platinum S" kosztuje na rynku Polskim?

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 30 mar 2008, 11:59

Platinum S kosztuje 7004 funtów brytyjskich, czyli według aktualnej waluty (używam przelicznika na stronie : http://www.xe.com/ucc/ ), 31tys. PLN.

pw_1
-

Post autor: pw_1 » 01 kwie 2008, 17:48

A czy przy autoroutingu płytki jednostronnej są automatycznie dodawane mostki ?
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2008, 21:00 przez pw_1, łącznie zmieniany 3 razy.

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 01 kwie 2008, 20:12

NIe ma z tym problemu - wystarczy wcisnąc klawisz L i już w okienku wyboru warstwy po uaktywnieniu warstw mostków mamy do wyboru - mostki na stronie górnej lub dolnej ( choć nie używane zazwyczaj). Po wybraniu np. mostków po stronie top zostanie dodany punkt lutowniczy do wlutowania tego mostka i po kłopocie. Mostki sa do wyboru z bibliotek, Zawsze można utworzyć nowe mostki o róznych wymiarach ( długościach).

Więcej:

link do kursu tworzenia bibliotek:
http://www.quantumeds.co.uk/documents/k ... k_4349.pdf

Post bliżniaczy na elektrodzie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic974106.html

to o symulatorze,

a tu post o Cadstarze:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic954725.html

Teraz doczytałem post kolegi o to , czy mostki same się dodają, przypuszczam że nie, aż tak inteligetny program nie jest, by prowadzić ścieżke, postanowić postawić mostek a co za tym idzie, wybrać go z biblioteki dostępnych i go podłaczyć. Pewnie jak by kto chciał, to moze napisac skrypt, ale poza tym kto korzysta z Autoroutera przy płytce jednostronnej? Nie ma autoroutera tak doskonałego, by sobie poradził z drukiem jednostronnym.

A tu mozna obejrzeć filmy prezentujące prace z CadstaremŁ
http://www.cadstarworld.com/down_movies.asp
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2008, 20:40 przez przem188, łącznie zmieniany 1 raz.

pw_1
-

Post autor: pw_1 » 01 kwie 2008, 20:58

A czy jest możliwy wygodny przesuw schematu/płytki tak jak to jest np. w Eagle za pomocą środkowego przycisku myszy ?

ODPOWIEDZ