Propozycja nowego działu

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Propozycja nowego działu

Post autor: Wojtek » 11 mar 2008, 13:38

Proszę o rozważenie możliwości otwarcia kącika poświęconego mikrokontrolerom PSoC firmy Cypress (wątek poświęcony tym mikrokontrolerom został otwarty tutaj https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=39468#39468 ale nie bardzo przystaje do tego działu.

[ Dodano: 2008-03-15, 17:28 ]
hmm, widzę że idea nie znalazła zrozumienia :)

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 27 mar 2008, 12:41

Witam. A gdzie miało by sie to znaleźć konkretnie?(w jakim miejscu koło czego :))

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 27 mar 2008, 15:15

Najpierw należało by czytelnikom EdW przybliżyć temat tych mikrokontrolerów, bo zakładanie nowego działy dla czegoś o czym mają pojęcie 3 użytkownicy forum mija się z celem... :mrgreen:

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 27 mar 2008, 15:19

Trudno się z Tobą nie zgodzić Kulpina...
Nasze forum jest stosunkowo małe ( i bardzo dobrze) i dotychczas bardzo mało mówi się u Nas o procesorach Cypress'a. Pozdrawiam.

Może jakiś projekt w EdW...

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 27 mar 2008, 17:48

End pisze:Witam. A gdzie miało by sie to znaleźć konkretnie?(w jakim miejscu koło czego :))
Wśród innych mikrokontrolerów czyli tutaj
Kulpina pisze:Najpierw należało by czytelnikom EdW przybliżyć temat tych mikrokontrolerów, bo zakładanie nowego działy dla czegoś o czym mają pojęcie 3 użytkownicy forum mija się z celem... ...
To fakt dlatego to tylko nieśmiała propozycja :) Jak zakładałem to forum to też było na nim przez długi czas tylko kilku użytkowników :)
Co do przybliżenia tematu to:
- kilka projektów było niedawno w EP
- podstawowe informacje w języku polskim znajdziesz tutaj
- strona producenta www.cypress.com
- a tu książka online na ten temat

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 27 mar 2008, 17:57

Jeśli projekty były w EP to chyba taki dział prędzej na forum EP. :mrgreen: Edw jak narazie dosyć powoli przyswaja sobie nowe mikroprocesory a nie należy zapominać, że to forum jest z tą gazetą ściśle związane.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 27 mar 2008, 18:10

Kulpina pisze:Jeśli projekty były w EP to chyba taki dział prędzej na forum EP. :mrgreen: Edw jak narazie dosyć powoli przyswaja sobie nowe mikroprocesory a nie należy zapominać, że to forum jest z tą gazetą ściśle związane.
Wiem doskonale z jakim czasopismem jest związane to forum. Przykład prokeltów z EP podałem jako źródło ewentualnej wiedzy w ramach przybliżenia tematu.
:arrow: End jeśli zauważysz że dyskusja idzie w niewłaściwym kierunku to zablokuj ten temat i wrzuc go do smietnika :)

[ Dodano: 2008-03-28, 06:31 ]
W dziale "Mikroprocesory i technika cyfrowa" znajdują się kąciki poświecone ARM, MSP430 i PIC w których też niewiele się dzieje ale nie uznałbym, że są niepotrzebne i nie mają sensu istnienia :)

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 28 mar 2008, 10:41

że to forum jest z tą gazetą ściśle związane.
Żartujesz? Jest związane, ale to nie wszystko... Są inne działy które nie mają w sumie wiele wspólnego z samą EdW i może ich powinno nie być?
Patrząc na Twoją wypowiedź nasuwa mi się myśl żeby wyrzucić wszystko i zrobić "To co w EdW"

Na forum EP też powstanie taki dział i niech będzie... To nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie więc nie wiem skąd takie podejście.
Nie można przecież zamykać forum i nie iść dalej a takie pomysły jak przedstawił Wojtek są jak najbardziej na miejscu.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 28 mar 2008, 14:14

Mi propozycja nowego działu podoba się i to bardzo. Świat nie stoi w miejscu i po woli przyszedł czas na PSoC. Gdyby był taki dział, można by się wypowiedzieć czy o coś zapytać. Jest kilka działów, które z elektroniką mają dużo mniej wspólnego niż PSoC a są i nikomu nie przeszkadzają, więc i te mikrokontrolery nie powinny nikomu przeszkadzać a wręcz przeciwnie.

Jeśli chodzi o to, że te procki są mało związane z EdW, to popatrzmy na ARM-y. Projektów z ich udziałem było na prawdę mało w EdW.

To dobry pomysł - popieram Wojtka.

Pozdr. wszystkim PSoC-owcom :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 28 mar 2008, 14:19

Ja nie powiedziałem nie dlatego, że w edw tych procesorów nie ma. Chodzi mi o to, że większość użytkowników tutaj czytuje EdW, wielu także wogle nie umie programować nawet AVRów. Każdy procesor przysparza dużo więcej problemów niż normalne układy scalone, więc na forum pojawi się mnóstwo tematów o tych mikroprocesorach, a tematy początkujących utoną wśród tych o mikroprocesorach...

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 mar 2008, 16:50

:arrow: Kulpina Nowy dział stał się już faktem i nie myślę aby przytłoczył informacje dla początkujących. Będzie to dobre miejsce - nawet dla tych kilku uzytkowników - do wymiany informacji.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 28 mar 2008, 18:34

:grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 28 mar 2008, 18:42

Osobiście równiez popieram jak najszybszy rozwój w strone nowych mikrokontrolerów, a nie stanie w miejsu tylko przy AVRach. Ale chyba powinno być jakieś zdanie przeciw? :mrgreen: Pozatym polecam założyć mały temacik, w którym zostaną wklejone "informacje wprowadzające"... :mrgreen:

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 mar 2008, 18:48

Kulpina pisze:Osobiście równiez popieram jak najszybszy rozwój w strone nowych mikrokontrolerów, a nie stanie w miejsu tylko przy AVRach. Ale chyba powinno być jakieś zdanie przeciw? :mrgreen: Pozatym polecam założyć mały temacik, w którym zostaną wklejone "informacje wprowadzające"... :mrgreen:
No gdzieś juz od dwóch godzin takie podstawowe informacje są :)
Myślę że ten watek można już zamknąć bo cel jaki autor sobie postawił został osiągniety :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 28 mar 2008, 18:49

A właśnie zauważyłem że są :) Czyli wszystko ok :mrgreen:

Zablokowany