Aktualizacja BIOS z flashera

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Aktualizacja BIOS z flashera

Post autor: grysek67 » 23 mar 2008, 20:08

Witam!

Chciałem zaaktualizowac BIOS'a... Sciągnąłem ze strony producenta program do flashowania i wiem tylko że trzeba go uruchomic z DOS'a potrzebuje dokładnych wskazówek jak sie tego używa... Słyszałem tez że trzeba miec FDD a ja niestety takowego nie posiadam :cry: . Aha i jeszcze czy może to byc niebezpieczne gdyby np. coś poszło nie tak?? prosze o odp

pozdrowienia :wink:

ZbeeGin

Re: Aktualizacja BIOS z flashera

Post autor: ZbeeGin » 23 mar 2008, 20:17

grysek67 pisze:Słyszałem tez że trzeba miec FDD a ja niestety takowego nie posiadam.
Jeśli posiadasz CD-ROM / DVD-ROM to problem masz z głowy wypalasz płytę startową która zaemuluje stację dysków.
grysek67 pisze:Aha i jeszcze czy może to byc niebezpieczne gdyby np. coś poszło nie tak?? prosze o odp
Jak najbardziej. Przy nieumiejętnej aktualizacji płyta nie wstanie. Jeśli jest to wersja z DualBIOS to problem żaden. Przestawienie zworki przywraca stary BIOS. Jeśli takich zabezpieczeń nie ma to o ile BootLoader nie został uszkodzony będzie się dało przywrócić bios z dyskietki (i tylko z niej), jeśli został to pozostaje programowanie pamięci na zewnątrz.

Jeśli komputer działa poprawnie, a aktualizacja to tylko kaprys ("Bo jest nowy.") to lepiej się powstrzymać przed tą operacją.

Dokładne informacje o aktualizacji są zawsze na stonach producenta płyty.

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 24 mar 2008, 8:31

Naszczęście mam DualBIOS... tylko jak mam na płyte zeby ona sie uruchomiła podczas startu kompa?? Słyszałem o jakis programach co to one bootuja płyte i na nero chyba tez sie da??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 24 mar 2008, 8:41

Z poziomu NERO musisz nagrać "Startowy dysk CD z danymi", a na samą płytę nagrać plik z biosem i flasher. To wszystko. Najlepiej nagrać na CD-RW gdyby wystąpił jakiś problem z kompilacją to nagrasz na nowo.

Uruchamiasz komputer z tego CD, przechodzisz na napęd wpisując jego nazwę (np. D:) i tam już wg instrukcji producenta płyty. Jedno czego nie będziesz mógł zrobić to zarchiwizować starego BIOSa.

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 24 mar 2008, 11:29

Tylko własnie na stronie producenta nie jest to opisane :sad: i dlatego prosze zeby ktos kto juz cos takiego robil opisal mi krok po kroku... :neutral:

Aha i czy mozna np to zrobic tak ze wloze np plyte Win98 i wybiore opcje "uruchom z obsługą CD-ROM" a potem wpisze w wierszu polecen scieżke flashera na dysku??

Pozdrowienia :wink:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 24 mar 2008, 12:22

grysek67 pisze:Tylko własnie na stronie producenta nie jest to opisane :sad: i dlatego prosze zeby ktos kto juz cos takiego robil opisal mi krok po kroku... :neutral:
Gigabyte by nie opisał procedury aktualizacji? Co to jest za płyta?
grysek67 pisze:Aha i czy mozna np to zrobic tak ze wloze np plyte Win98 i wybiore opcje "uruchom z obsługą CD-ROM" a potem wpisze w wierszu polecen scieżke flashera na dysku??
Też w sumie można.

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 24 mar 2008, 12:35

Gigabyte by nie opisał procedury aktualizacji? Co to jest za płyta?
A skad wiesz ze to jest GYGABYTE?? :grin: GA - BX2000
Też w sumie można
A wlasnie sie chyba nie da... Nobo komputer sie wtedy zawiesza i nawet klawiatura nie reaguje
Ostatnio zmieniony 24 mar 2008, 13:07 przez grysek67, łącznie zmieniany 1 raz.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 24 mar 2008, 13:04

grysek67 pisze:A skad wiesz ze to jest GYGABYTE?? :grin: GA - BX2000
Dedukcja :D A tak na poważnie to DualBIOS to technologia opracowana przez Gigabyte-a, więc nie trudno się było domyśleć.
A instrukcje znajdują się tutaj: http://www.gigabyte.com.tw/Support/Moth ... hBIOS.aspx

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 25 mar 2008, 13:17

Udało się BIOS zaktualizowany!!! :grin:

Serdeczne dzieki dla ZbeeGin

Ale mam jeszcze pytanko a mianowicie wszystko jest ok tylko po tej aktualizacji teraz cały czas "wyje" głosniczek systemowy... Ktoś wie dlaczego?? I jak zrobić żeby przestał??

pozdro :wink:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 25 mar 2008, 18:15

Najprawdopodobniej nie przywróciłeś ustawień domyślnych BIOS. Sprawdź szczególnie ustawienia w zakładce monitorującej obroty wiatraków i temperatury.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 25 mar 2008, 18:52

A jakie dokładnie dźwięki wydaje z siebie płyta? Możesz jakoś je opisać? Pytam bo każda płyta za pomocą przerywanych dźwięków sygnalizuje różne awarie.

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 26 mar 2008, 14:46

No wydaje dzwiek raz niski a raz wysoki z czestotliwoscia ok. 2 Hz...
ZbeeGin pisze:Najprawdopodobniej nie przywróciłeś ustawień domyślnych BIOS.

No własnie przywracalem bo tak pisało w instrukcjach Gigabyte'u... I nic to nie dało i głosniczek dalej wyje... :sad:

Czy ktos wie co może byc nie tak??

Pozdrowienia :wink:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 26 mar 2008, 18:12

grysek67 pisze:No wydaje dzwiek raz niski a raz wysoki z czestotliwoscia ok. 2 Hz...
Płyta nie rozpoznaje obrotów wentylatora, są one za niskie w stosunku do ustawień alarmowych, napięcie na procesorze może być błędne i też nie mieści się w granicach. Tak samo napięcie zasilające pamięci SDRAM.
Powodem może być także temperatura odczytywana przez czujniki na płycie.

Gigabyte ma dwie opcje BIOS-a. Pierwsza uproszczona jest widoczna po naciśnięciu DEL podczas startu systemu. Do drugiej wejdziesz uruchamiając wersje uproszczoną, a później naciskając kombinację CTRL-F1.

ODPOWIEDZ