Nadajnik FM o mocy 700mW.

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
Kermit154
-

Nadajnik FM o mocy 700mW.

Post autor: Kermit154 » 18 mar 2008, 15:09

Witam.

Znalazłem w jednej z prenumerat interesujący mnie projekt nadajnika FM. (str. 19)

Opis i schemat nadajnika jest, pobrałem ścieżki z witryny elportal'u dla sterownika tego nadajnika no i są ładne piękne i wo gule ;p ale... w gazecie pisze na samym końcu opisu sterownika, że "Szczegóły są zawarte w komentarzach kodu źródłowego programu."

Gdzie jest ten plik kodu? Pobrałem zipa z ścieżkami zrobionymi w eaglu a tam raczej nic takiego nie ma jak jakieś pliki hex. czy inne.

I gdzie należy podłączyć ten wyświetlacz LCD?

I co to jest na schemacie oznaczone jako np. SV3 ISP?

Jestem bardzo mocno zainteresowany tym projektem i naprawdę chciałbym go wykonać mam nadzieję, że mogę liczyć na waszą pomoc.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 18 mar 2008, 22:34

Projekt czysto dydaktyczny, nie do użytku w domu :pp ale w bardzo fajny i łatwy sposób do zrozumienia pokazuje jak takie urządzonko można wykonać :D

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 18 mar 2008, 23:37

joon pisze:Projekt czysto dydaktyczny, nie do użytku w domu
Taaa... Te 700mW wobec 20mW dozwolonych przez prawo... Pewnie i tak pare osob bedzie uruchamiac wlasna stacje nadawcza w pasmie FM :lol:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 19 mar 2008, 21:07

W dzisiejszych czasach taki prywatny nadajniczek może zostać zlokalizowany w ciągu paru minut za pomocą anten kierunkowych zainstalowanych na samochodach :-/ natomiast sam sposób wykonania regulacji mocy wyjściowej i częstotliwości jest na tyle ciekawy że z pewnymi zmianami można ten projekt wykorzystać w dowolnym praktycznie paśmie :)

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 20 mar 2008, 9:59

joon pisze:W dzisiejszych czasach taki prywatny nadajniczek może zostać zlokalizowany w ciągu paru minut za pomocą anten kierunkowych zainstalowanych na samochodach :-/
Ja to wiem i dlatego nie biore sie za budowe tego nadajnika. Rozglosnie radiowe otworza ludzie, ktorzy nie zdaja sobie z tego sprawy lub mysla, ze im sie akurat uda :lol:

ODPOWIEDZ