Jak podłączyć stację dyskietek do procesora avr?
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Oj... czytając tego posta mam wrażenie że czysta elektronika dla hobbysty juz nie jest taka jak kiedyś, nie zawsze chcemy wykorzystać najnowsze scalaki i nowoczesną technikę, czasem chcemy wyprodukować jakiś rarytas dla na samych i chcemy zastosować elementy wiekowe (np. fdd) tylko i wyłącznie dla własnej satysfakcji. Dlatego w 100% popieram pomysł artykułu.
Widzę, że się bardzo dobrze rozumiemy Joon. W dzisiejszych czasach elektronik hhobbysta nie ma mozliwości konkurować z wielkimi firmami. Hobbysta tworzy urządzenia dla swojej potrzeby i satysfakcji.. wszelkie prototypy i dziwne (czytaj: Ciekawe) urządzenia robi przede wszystkim dla przyjemności tworzenia... Przynajmniej tak jest ze mną.
W pełni rozumiem motywację do zabierania się za takie rzeczy. Sam zajmuje się pisaniem dość prymitywnych systemów operacyjnych dla komputerów PC w asemblerze. Udało mi się zakodować poprawnie przykładowe komendy zapisu i odczytu sektorów na stacji FDD.
Muszę stwierdzić iż napisanie samego kodu obsługującego system plików FAT12 jest nieporównywalnie prostsze niż udane zaprogramowanie takich podstawowych operacji jak właśnie niskopoziomowy odczyt/zapis danych na dyskietce. No oczywiście jest to możliwe.
Tutaj podaje link do dokumentacji z której przede wszystkim korzystałem pisząc sterownik do obsługi FDD.
http://nevar.pl/pliki/FDC.pdf
Muszę stwierdzić iż napisanie samego kodu obsługującego system plików FAT12 jest nieporównywalnie prostsze niż udane zaprogramowanie takich podstawowych operacji jak właśnie niskopoziomowy odczyt/zapis danych na dyskietce. No oczywiście jest to możliwe.
Tutaj podaje link do dokumentacji z której przede wszystkim korzystałem pisząc sterownik do obsługi FDD.
http://nevar.pl/pliki/FDC.pdf
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2011, 16:05 przez Nevar, łącznie zmieniany 1 raz.
Mikrokontrolery sa bardziej wykorzystywane wśród elektroników amatorów,niema co kombinować.gwozdex pisze:A może będzie to dobry przykład do kursu o FPGA który być może ukaże się na łamach EdW (ja oczywiście jestem "za" ukazaniem się tego kursu). Ostatnio coraz modniejsze staje się zaprzęganie logiki programowalnej...
o projekcie
chciałbym zobaczyć projekt z fdd
chciałbym także zobaczyć podobny obsługujący karty pamięci (stare telefoniczne MMC 32mb chociażby). Jedno nie wyklucza drugiego, oba są interesujące. Mogłyby współistnieć na zasadzie porównania
mówicie że jest problem z zasilaniem z gabarytami i praktycznością - podobnie jest z AVRTV - równie dobrze można korzystać z niewielkiego lekkiego i oszczędnego wyświetlacza graficznego LCD a jednak sterowniczek tv powstał... czemu?
a jak obsługiwać fdd nie powiem bo sam bym bardzo chciał wiedzieć.
chciałbym zobaczyć projekt z fdd
chciałbym także zobaczyć podobny obsługujący karty pamięci (stare telefoniczne MMC 32mb chociażby). Jedno nie wyklucza drugiego, oba są interesujące. Mogłyby współistnieć na zasadzie porównania
mówicie że jest problem z zasilaniem z gabarytami i praktycznością - podobnie jest z AVRTV - równie dobrze można korzystać z niewielkiego lekkiego i oszczędnego wyświetlacza graficznego LCD a jednak sterowniczek tv powstał... czemu?
a jak obsługiwać fdd nie powiem bo sam bym bardzo chciał wiedzieć.
Bo po podlaczeniu do telewizora, wystarczy wcisnac jeden guzik, zeby zobaczyc jaka jest temperatura na dworze, cisnienie, pradkosc wiatru, wilgotnosc czy co tam jeszcze podlaczysz do tego sterownikaicky pisze:równie dobrze można korzystać z niewielkiego lekkiego i oszczędnego wyświetlacza graficznego LCD a jednak sterowniczek tv powstał... czemu?