komp sterujący silnikiem elektrycznym... <hmmm>

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
WeRen=]

komp sterujący silnikiem elektrycznym... <hmmm>

Post autor: WeRen=] » 11 sie 2004, 23:14

Jestem totalnie początkujący :D ... chciałbym sobie zrobić coś takiego zebym za pomocą komputera mógł sterować otwieraniem i zamykaniem rolet (verticali:P) Poszukuję schematu podlączenia silniczka elektrycznego do komputera pod gniazdo : LPT lub COM :) i jakiś programik na kompa do sterowania tym... Z góry dzięki za pomoc:)

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 13 sie 2004, 18:56

Proponuję zastosowanie jakiegoś procka z komunikacja przez COM. Sprzętowo zagadnienie należy do prostych. Większy problem będzie z napisaniem odpowiedniego oprogramowania.
Piszesz, że jesteś początkujący, więc czeka cię wiele potyczek ze sprzętem i oprogramowaniem.

WeRen
-

Post autor: WeRen » 14 sie 2004, 15:28

A moze posiada ktoś schemat takiej instalacji? wiem ze mozna kupic takie "zabawki" które można podłączyć przez port komunikacyjny i sterować za pomocą programu ELI Labolatorium informatyki (czy coś w tym stylu). Tam ustawiając odpowiednie pola w schemat tworzy się program sterujący. szkoda że ja nie wiem od czego zacząć budowę:P

anonimus

...

Post autor: anonimus » 10 wrz 2004, 11:52

Pamietam ze w jakiejs starym magazynie-bym prosty schemat do sterowania 4 silniczkami przez port LPT1 razem z programikiem, tylko przepisac ten programik i gotowe. Mialem gdzies ten schemat, ale nie moge go znalesc. Sorry.

ODPOWIEDZ