Problem z Attiny2313
Problem z Attiny2313
Witam!!!
Kupilem programator do AVR i attiny2313 i zaprogramowalem go na jakis prosty programik
sprawdzilem zawartosc pamieci i wszystko ok... podłaczylem rezonator, zasilanie i nie dziala
sprawdzilem juz chyba wszystko i dalej to samo... prosze o odpowiedz
Kupilem programator do AVR i attiny2313 i zaprogramowalem go na jakis prosty programik
sprawdzilem zawartosc pamieci i wszystko ok... podłaczylem rezonator, zasilanie i nie dziala
sprawdzilem juz chyba wszystko i dalej to samo... prosze o odpowiedz
-
ZbeeGin
zasilam go 5V zaraz podrzuce listing i schemat
[ Dodano: 2008-03-06, 06:55 ]
Nawet tak prościutki programik nie dziala:(
[ Dodano: 2008-03-06, 06:58 ]
pozdrowienia!
[ Dodano: 2008-03-06, 07:13 ]
I jeszcze jedno pytanko... jak ustawic wewnetrzny kwarc??
[ Dodano: 2008-03-06, 06:55 ]
Nawet tak prościutki programik nie dziala:(
Kod: Zaznacz cały
Do
Set Portd.6
Waitms 100
Reset Port.6
Waitms 100
Loop pozdrowienia!
[ Dodano: 2008-03-06, 07:13 ]
I jeszcze jedno pytanko... jak ustawic wewnetrzny kwarc??
- Załączniki
-
- bez tytułu.JPG (9.17 KiB) Przejrzano 15084 razy
Ostatnio zmieniony 06 mar 2008, 14:47 przez grysek67, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ZbeeGin
Bo w zasadzie nie ma prawa działać poprawnie. Brakuje na początku paru definicji:grysek67 pisze:Nawet tak prościutki programik nie dziala:(Kod: Zaznacz cały
Do Set Portd.6 Waitms 100 Reset Portd.6 Waitms 100 Loop
Kod: Zaznacz cały
$regfile = "attiny2313.dat" 'bo taki używamy
$crystal = 1000000 'bo tak taktowany jest domyślnie procesor
Config Pind.6 = Output 'bo chcemy aby PD6 było wyjściem
Do
Set Portd.6
Waitms 500
Reset Portd.6
Waitms 500
Loop
EndATTiny2313 nie ma wewnętrznego kwarcu, jest "Calibrated RC Oscillator @8MHz" i taką opcję musi mieć włączoną nowiutki procesor. Na razie nic nie zmieniaj bo chwila nieuwagi i popędzisz po nowy do sklepu.grysek67 pisze:I jeszcze jedno pytanko... jak ustawic wewnetrzny kwarc??
A szeregowo z diodą LED ma być rezystor 270Ω.
a no to jeszcze jedno pytanko.... czy za każdym razem musze konfigurowac piny jak chce ich uzywac??
pozdrowionka
pozdrowionka
Ostatnio zmieniony 06 mar 2008, 14:48 przez grysek67, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ZbeeGin
Dzieki!!! wszystko dziala i jest ok
... dla was to moze banalne pytania ale ja jestem poczatkujacy w AVR... do tej pory to tylko w 8051 a tam nie trzeba konfigurowac pinow itd.
I nasuwa mi sie pytanie czy jakbym podpial LCD to tez musze kofigurowac piny bo tez nie bedzie dzialal??
[ Dodano: 2008-03-06, 19:03 ]
Pozdro dla Ddevil i ZbeeGin
I nasuwa mi sie pytanie czy jakbym podpial LCD to tez musze kofigurowac piny bo tez nie bedzie dzialal??
[ Dodano: 2008-03-06, 19:03 ]
Pozdro dla Ddevil i ZbeeGin
-
ZbeeGin
Instrukcja CONFIG LCD lub samo użycie gdziekolwiek w programie poleceń związanych z alfanymerycznym wyświetlaczem LCD powoduje, że ustawienia kierunków działania portów związanych z LCD są wykonywane w tzw. prologu programu (To takie coś co nie widać, a znacznie opóźnia start symulacjigrysek67 pisze:I nasuwa mi sie pytanie czy jakbym podpial LCD to tez musze kofigurowac piny bo tez nie bedzie dzialal??
Generalna zasada pisania programów w BASCOM: Wszystko co się da konfigurujemy nie z panelu ukrytego pod poleceniem menu Compiler -> Options, tylko za pomocą CONFIG oraz dyrektyw kompilatora robimy to na początku programu. Dlaczego?
1. Wszystko widać w programie jak na dłoni.
2. Program jest przenośny sam w sobie i udostępnienie pliku BAS załatwia wszystko.