Bascom, AC i współczynnik

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Bascom, AC i współczynnik

Post autor: M@ciej » 05 mar 2008, 16:31

Witam serdecznie :)

Zbudowałem prosty układ z Atmega8, służący do pomiaru napięcia i prądu. Pomiędzy zasilaczem a kilkoma żarówkami 6V jest rezystor 1Ω. Jednak wyświetlane przez procesor napięcie (i prąd) różni się od zmierzonego woltomierzem nawet o 0.2V. Zastosowałem współczynnik 0.0048828125 (dzieląc 5V/1024). Skąd ta różnica?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 05 mar 2008, 16:43

Niestety mikrokontroler nie jest idealny. Przedstaw program - a ściślej jego część obliczającą i wyświetlającą napięcie oraz podaj przykładowo jaką wartość zwrócił przetwornik (jako Word) i jaka wyszła z przeliczenia.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 05 mar 2008, 19:55

A ja wpadłem na inny pomysł. Każę mu wyświetlić zmienną z przetwornika (mam jako integer), oraz będę zmieniał napięcia i mierzył zwykłym woltomierzem. Powstanie zbiór napięć i wartości z przetwornika, potem wyznaczę linię trendu (np. w Excelu) a współczynnik kierunkowy prostej powinien być przelicznikiem. Chyba,że popełniłem gdzieś błąd w rozumowaniu?

Zrobiłem pomiary i wyszedł mi taki wynik (obrazek poniżej) i mam też swoje przesunięcie o 0,2 (parametr B)
Załączniki
Wykres.jpg

ODPOWIEDZ