Eksport obrazka z pdf-a
Eksport obrazka z pdf-a
Jak wyeksportować obrazek z pdf-a?
- thereminator
- -
Jeśli plik nie jest zabezpieczony przed kopiowaniem, to w Acrobacie (a przynajmniej w wersjach 4-6) jest opcja zaznaczania i kopiowania do schowka tekstu (ikonka z literą T w menu u góry) lub obrazu (ikona na prawo od tej z T) do schowka. Najprościej użyć skrótu klawiszowego - nacisnąć G i zaznaczyć oknem fragment do skopiowania, a potem wkleić ze schowka do dowolnego programu graficznego (choćby i MS Painta). Oczywiscie jak wcześniej wspomniałem da sie to zrobić tylko z pdfami z niezablokowanym kopiowaniem. Inaczej pozostaje opisany przez poprzednika sposób z PrintScreenem.
-
000andrzej
- Użytkownik
Jest problem. Obrazek to płytka drukowana, którą chcę zmodyfikować, więc MUSZĄ być proporcje 1:1 i jakość oryginału. Czytałem gdzieś, że Adobe dało dwa adresy e-mailowe, pod które treba wysłać PDF-a, a w odpowiedzi przychodzi odpowiednik w postaci tekstu lub HTML-a (w zależności od adresu), tylko zapomiałem, jakie to były adresy.
Spróbuj skorzystać z Foxit PDF Editor. Ewentualnie możesz możesz plik PDF zaimportować do programu Corel Draw. Starsze wersje Corela jak np. 9 mogą nie wczytać PDFów nowszych niż wersja 3-4. Dlatego w miarę możliwości Corel Draw powinien być jak najnowszy 12-13. Jest też program Adobe Ilustrator (ten sam producent co Acrobat Reader), który też powinien zaimportować plik PDF. Pozostaje też pełna wersja programu Acrobat Reader do tworzenia i edycji PDFów. Wszystkie tu opisane komercyjne programy mają wadę - cena. Choć w jednorazowym przypadku demo powinno wystarczyć. Oczywiście mówimy tu o pliku PDF bez hasła. W przeciwnym wypadku najprościej pozostaje wykonać zrzut ekranu, który nawet w przypadku płytki drukowanej da się odpowiednio dopasować. Może lepiej jednak skorzystać z tego sposobu ?
Możesz jeszcze spróbować wydrukować tego PDFa z przeglądarki Acrobat Reader za pomocą wirtualnej drukarki - PDF Creator (PL) Program ten posiada możliwości druku do kilku popularnych plików graficznych, pliku PDF oraz plików PS i EPS - pliki postscriptowe. Nie wiem jak będzie ze skalą szczególnie w przypadku plików typowo graficznych, np. BMP. W przypadku plików postscriptowych można je dość łatwo zaimportować np. do Corel Draw lub Adobe Ilustrator lub innych programów graficznych z obsługą postscriptu i dokonać stosownych modyfikacji.
W ustawieniach PDF Creatora można zmienić rozdzielczość dpi dla każdego formatu graficznego. W ten sposób ustalamy wielkość obrazka nie tracąc na jakości.KrzysiekK pisze:Nie wiem jak będzie ze skalą szczególnie w przypadku plików typowo graficznych, np. BMP. W przypadku plików postscriptowych można je dość łatwo zaimportować np. do Corel Draw lub Adobe Ilustrator lub innych programów graficznych z obsługą postscriptu i dokonać stosownych modyfikacji.