u układzie zastosowana jest preemfaza nie wiem czy potrzebnie
czy jest ktoś w stanie mi pomóc
Coś źle, nie ma prawa.pim pisze:- przycina strasznie niskie tony
Bo ma prymitywny koder. Jeśli nadajesz z kompa, to basy daj na 0, a soprany blisko max, ale omiń preemfazę wyjmując albo zwierając kondensatory. Koniecznie zdobądź kwarc 38kHz, są na Allegro.pim pisze:- strasznie syczy podczas emisji stereo
Też dziwne, bo wejście audio w BA1404 jest bardzo czułe. Czy na pewno podajesz sygnał o poziomie LINE (775mV)?pim pisze:- prawie nie słycjać sygnału bez zwartych rezystorów (szeregowe z wejściem)
Tak, bo w radioodbiornikach jest z kolei deemfaza. Wszystko w trosce o obniżenie szumów.pim pisze:- w układzie zastosowana jest preemfaza nie wiem czy potrzebnie.
Prawda, 15kHz. Chodzi o to, żeby audio o wysokich częstotliwościach nie zniekształcało, przez interferencje, nadawanego przez nadajnik sinusoidalnego sygnału pilota (19kHz), niezbędnego do zdekodowania stereo przez radioodbiornik.pim pisze:- w prof. koderach stosuje sie strome filtry górnozaporowe, ale dlaczego, moze mi to ktoś wyjaśnić po co one są i czy to prawda?
To rozumiem. Dzięki. Tylko których elementów wtedy nie montować?czarutek pisze:Między XTAL1 i XTAL2 mają być włączone szeregowo kwarc i 15p. To wszystko.