sprzęt w warsztacie

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
monter
-

sprzęt w warsztacie

Post autor: monter » 24 lut 2008, 19:14

chciałbym pociągnąć wątek "szkoły konstruktorów" - zadanie, którego rozwiązanie ukazało się w lutowym numerze.. szukałem podobnych wątków w forumowaej wyszukiwarce i niczego nie znalazłem, a właśnie uzupełniam swoje braki :)

co powinien posiadać w swoim składzie narzędzi i przyrządów elektronik-hobbysta..?

najlepiej według kolejności/przydatności..

wg mnie - taki podstawowy zestaw:

- lutownica (jakakolwiek)
- obcinaczki/szczypy boczne
- szczypy wąskie
- kombinerki
- zestaw śrubokrętów (krzyżaki, płaskie i ewentualnie "inne - dziwne")
- miernik (uniwersalny)
(powyższe rzeczy są potrzebne w jednakowym stopniu)

następnie rzeczy usprawniające prace, typu:
- trzecia ręka
- pęseta (najlepiej jakiś zestaw)
- odsysacz
- regulowany zasilacz stabilizowany

nie wypowiadam się odnośnie komputerów, oscyloskopu itp, bo to nie mój poziom, ale ciekawy jestem opinii innych - tych mniej i bardziej zaawansowanych..

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 24 lut 2008, 19:37

Witam
Jak dlamnie to brakuje jeszcze zasilacz minimum 30V no i nie mniej niż 3A. Multimetr taka zabawka do zmierzenia napięcia pradu i drugi z pomiarem F L C [ najlepiej mostek jest dokładniejszy ], a najbardziej brakuje mi oscyloskopu i generatowa , ale to już trzeba zajmować sie tymi klockami "poważniej" bo cenowo to wiadomo . :cool:
Ostatnio zmieniony 20 lut 2012, 13:04 przez timo66, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 24 lut 2008, 19:49

a najbardziej brakuje mi oscyloskopu i generatowa , ale to już trzeba zajmować sie tymi klockami "poważniej" bo cenowo to wiadomo
według mnie nie jes aż tak tragicznie. Na allegro mozna kupic oscyloskop za 100zł a nawet mniej. fakt, cuda techniki to to nie są ale na początek są wręcz wyśmienite. Dlaczego? Bo do celów hobbystycznych zupełnie wystarczą a jak się spali coś za 100zł to jeszcze nie jest taka strata (wiadomo błędy się zdarzają).

Myśle ze sprzęt zależy tez trochę od tego co konkternie bedziemy robić. czemu poświęcimy najwięcej czasu. czy bedzie to projektowanie i budowanie wzmacniaczy akustycznych, a moze znacznie częściej zajmujemy się budowa zasilacz? Dobierając sprzęt dla swojej wymarzonej pracowni warto też patrzeć wasnie na to.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 24 lut 2008, 20:23

Ja zajmuje się bardziej cyfrówką , ale analogowa też mnie kusi od czasu do czasu. Z a oscyloskopem rozgladam sie już chyba poł roku i być może niedługo coś się "nawinie" . Co do czestościomierza to..... spadło z nieba gotowe rozwiązanie
:arrow: częstościomierz :wink:

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 24 lut 2008, 21:04

Oscyloskop super sprawa. Problemem jest tylko ich cena. Na nowy mnie nie stać, a używanego boję się kupić, bo nigdy nie wiadomo co przechodził ( najgorsze są takie ze szkoły ).

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 24 lut 2008, 23:57

Do prac hobbystycznych wystarczy przystawka oscyloskopowa do komputera. Zasilacz najczęściej wykorzystywany jest do 1,5 A. Z większymi prądami ma się rzadko do czynienia, chyba że ktoś bawi się końcówkami dużej mocy. Od lutownicy wygodniejsza jest choćby najprostsza stacja lutownicza.

modmot
-
Kontakt:

Post autor: modmot » 25 lut 2008, 0:31

timo66 pisze:Ja zajmuje się bardziej cyfrówką , ale analogowa też mnie kusi od czasu do czasu. Z a oscyloskopem rozgladam sie już chyba poł roku i być może niedługo coś się "nawinie" . Co do czestościomierza to..... spadło z nieba gotowe rozwiązanie
:arrow: częstościomierz :wink:
Wymieniliście tu podstawę wyposażenia, ale moim zdaniem, wszyscy zapomnieliście o jednym: można mieć najlepiej wyposażony warsztat, ale jak nie ma się w sobie DRYGU, CHĘCI to nic nie pomoże. Jak nie ma tego, to nawet kasa niewiele zmienia i możesz kupić każdy bajer, ale go nie użyjesz.
Jako , że dużo czasu poświęcam na wykonywanie obudów do modułów - wzmacniaczy, zasilaczy, itp., to w moim warsztacie podstawą jest MINIWIERTARKA z kompletem akcesoriów.

Pozdrawiam pozdrawiających mój nick i oczywiście resztę załogi tego forum - Tomek

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 lut 2008, 14:22

Ja jak nie miał bym oscyloskopu to nie zrobiłbym prawie nic z tego czym się zajmuję. Generator też jest bardzo przydatny, zasilacz mam od komputera czyli +/-5 i +/-12 co mi w zupełności wystarcza. Nie wyobrażam też sobie warsztatu bez lutownicy transformatorowej - czasem coś strzeli do głowy i trzeba szybko coś przylutować, wtedy czekać aż grzałka się nagrzeje to męczarnia :)

ODPOWIEDZ