literatura na początek
literatura na początek
mógłby ktoś polecić jakieś książki czy też www gdzie omówione byłyby podstawowe elementy i wyjaśnione działanie najprostszych układów (tj. zaiwerających kilka tranzystorów, kondensatorów itp - podstawowych elementów).
chodzi mi o "przyjazną lekturę" - nie katalogi czy podręczniki szkolne, gdzie jest mnóstwo wzorów i zadań..
chodzi mi o "przyjazną lekturę" - nie katalogi czy podręczniki szkolne, gdzie jest mnóstwo wzorów i zadań..
Na stronie głównej Elportalu jest mnóstwo materiałów dla początkujących i nie tylko.
https://elportal.pl/ea/
www.edw.com.pl w dziale Kopalnia skarbów.
https://elportal.pl/ea/
www.edw.com.pl w dziale Kopalnia skarbów.
Temat był poruszany tu:
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=22223#22223
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=10797#10797
Ja, oprócz MIK-ów S.Gardynika ( https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=133 ) uczyłam się
z "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" Dietera Nuhrmanna, tych książeczek jest kilka:
Elementy, Układy, Technika Cyfrowa. Napisane są super przystępnie....do wyszukania w antykwariatach
lub/i na Allegro. A z ostatnio dostępnej literatury - tak ogólnie - książki Piotra Góreckiego, jakie - to powie
Ci google. Naczelny EdW ma "lekką rękę" do pisania, łatwo się je czyta i szybko przyswaja materiał...
Ja, oprócz MIK-ów S.Gardynika ( https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=133 ) uczyłam się
z "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" Dietera Nuhrmanna, tych książeczek jest kilka:
Elementy, Układy, Technika Cyfrowa. Napisane są super przystępnie....do wyszukania w antykwariatach
lub/i na Allegro. A z ostatnio dostępnej literatury - tak ogólnie - książki Piotra Góreckiego, jakie - to powie
Ci google. Naczelny EdW ma "lekką rękę" do pisania, łatwo się je czyta i szybko przyswaja materiał...
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Książki to jedno, praktyka to drugie... Wiesz wydaje mi się, że najlepsza jest Ośla Łączka... Ostatnio w EdW pojawił się dział Elektronika dla Nieelektroników, wydaje mi się że opisy tych projektów są dość pouczające, jednak trzeba znać jakieś podstawy. Taki projekt można pomierzyć miernikiem itp. sprawdzić czy dobrze myślisz jak działa układ. Radzę zacząć od jakiś prostych przełączników np. http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT725.pdf . Bardzo prosto można taki projekt złożyć nawet na uniwersalnej płytce, a w EdW dostaniesz go za zaledwie 10zł. Później może spróbujesz czegoś trudniejszego, może coś z licznikami...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
dzięki Wam za info!
biorę się za studiowanie linków itd..
pozdro!
[ Dodano: 2008-02-17, 19:35 ]
po pobieżnym zapoznaniu się z podanymi stronami,linkami i ofertą poszczególlnych księgarni mam takie o to opcje:
1. Elektronika – John Watson – bo tu jest wszystko w jednym miejscu (ksiazka nie przez wszystkich polecana - można wiedzieć dlaczego??)
2. Elementy i układy elektroniczne w pytaniach i odpowiedziach – Rusek, Pasierbiński – to znowu jest polecane bardzo gorąco
3. Podstawy elektroniki – Barbara, Marek Pióro – cz.1., cz.2.- to też jeden forumowicz polecił..
to podreczniki szkolne..
skupiłbym się na dwóch pierwszych opcjach.. chetnie poczytam wszystkie za i przeciw.
"Sztukę elektroniki" raczej odpuszczę - po przeczytaniu spisu treści doszedlem do wniosku, że to nie jest ksiażka dla mnie..
dodam tylko, że mialem kontakt z elektroniką w szkole.. tylko to było dość dawno temu..
składałem różne proste KITy, ale nie zagłębiałem się zbytnio w sprawy "jak to działa" - teraz jakoś mnie do tego pociągnęło..
chciałbym sobie pewne rzeczy przypomnieć, a pewne odkryć na nowo..
ps
część artykułów opublikowanych w EDW ("ośla łączka") można znaleźć w sieci, wiec pomijam ksiązkę "Wyprawy w świat elektroniki"
co do tych starszych - elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz - mialem gdzieś chyba 2 części - musze poszukać..
więc:
1. co jest nie tak z Watsonem?
2. Pasierbiński - będzie ok?
czego oczekuję?
chciałbym opis dzialania i budowy poszczególnych elementów, jak i sposób ich działania w przykładowych układach - np:
"w tym zasilaczu układ LM317 stabilizuje napięcie, a kondensator C2 "wygładza je".. - o takie coś mi chodzi.. w EDW są tak czasem objaśnione pewne rzeczy
[ Dodano: 2008-02-18, 09:45 ]
odświeżam (sama edycja postu nie nadaje nowej daty..)
biorę się za studiowanie linków itd..
pozdro!
[ Dodano: 2008-02-17, 19:35 ]
po pobieżnym zapoznaniu się z podanymi stronami,linkami i ofertą poszczególlnych księgarni mam takie o to opcje:
1. Elektronika – John Watson – bo tu jest wszystko w jednym miejscu (ksiazka nie przez wszystkich polecana - można wiedzieć dlaczego??)
2. Elementy i układy elektroniczne w pytaniach i odpowiedziach – Rusek, Pasierbiński – to znowu jest polecane bardzo gorąco
3. Podstawy elektroniki – Barbara, Marek Pióro – cz.1., cz.2.- to też jeden forumowicz polecił..
to podreczniki szkolne..
skupiłbym się na dwóch pierwszych opcjach.. chetnie poczytam wszystkie za i przeciw.
"Sztukę elektroniki" raczej odpuszczę - po przeczytaniu spisu treści doszedlem do wniosku, że to nie jest ksiażka dla mnie..
dodam tylko, że mialem kontakt z elektroniką w szkole.. tylko to było dość dawno temu..
chciałbym sobie pewne rzeczy przypomnieć, a pewne odkryć na nowo..
ps
część artykułów opublikowanych w EDW ("ośla łączka") można znaleźć w sieci, wiec pomijam ksiązkę "Wyprawy w świat elektroniki"
co do tych starszych - elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz - mialem gdzieś chyba 2 części - musze poszukać..
więc:
1. co jest nie tak z Watsonem?
2. Pasierbiński - będzie ok?
czego oczekuję?
chciałbym opis dzialania i budowy poszczególnych elementów, jak i sposób ich działania w przykładowych układach - np:
"w tym zasilaczu układ LM317 stabilizuje napięcie, a kondensator C2 "wygładza je".. - o takie coś mi chodzi.. w EDW są tak czasem objaśnione pewne rzeczy
[ Dodano: 2008-02-18, 09:45 ]
odświeżam (sama edycja postu nie nadaje nowej daty..)
Książka Watsona nie jest taka zła, tylko jest jeden problem.
Po przeczytaniu je dalej nie rozumiałem „jak działa” kondensator i tranzystor.
Dopiero „Listy od Piotra” rozwiały moje wątpliwości. Chodz znam też osoby którym i to nie pomogło
I tak szczerze, to na polskim rynku nie ma dobrej książki dla początkujących. No może poza „Wyprawą w świat elektroniki” jak i starej książki „Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz – układy” jak i drugi tom elementy.
Mam wszystkie te książki, ale tobie przed kupnem radżę udać się do księgarni i dokładnie przejrzeć te książki i wybierać taką która będzie ci najbardziej odpowiadać.
Z tych trzech książek to właśnie tylko Watson jest książką bez zbędnych wzorów dla amatorów (Prawo Ohma itp.). Pozostałe dwie to podręcznik szkolne(Podstawy elektroniki; Elementy i układy elektroniczne w pytaniach i odpowiedziach) i jest tam cała masa wzorów i suchej teorii.
Moim zdaniem jedną z najlepszych książek jest jednak "Sztuka Elektroniki" szczególnie pierwszy tom. Jest to jedna z nielicznych książek do których wciąż wracam, i praktycznie nie ma w niej zbędnych wzorów. Są tylko te które każdy praktykujący elektronik powinien znać. Zresztą nie ma złych i dobrych książek, po prostu każdy człowiek myśli i wyobraża sobie świat na swój niepowtarzalny sposób... wobec tego, jedna książka może Ciebie zrazić, a ktoś inny czytając daną książkę zrozumie wszystko.
Zresztą elektroniki będziesz się uczył całe życie, i nie da się jej „nauczyć” w dwa tygodnie po przeczytaniu kilku książek. Na to trzeba lat, i to najlepiej żeby teoria szła na równi z praktyką.
Po przeczytaniu je dalej nie rozumiałem „jak działa” kondensator i tranzystor.
Dopiero „Listy od Piotra” rozwiały moje wątpliwości. Chodz znam też osoby którym i to nie pomogło
I tak szczerze, to na polskim rynku nie ma dobrej książki dla początkujących. No może poza „Wyprawą w świat elektroniki” jak i starej książki „Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz – układy” jak i drugi tom elementy.
Mam wszystkie te książki, ale tobie przed kupnem radżę udać się do księgarni i dokładnie przejrzeć te książki i wybierać taką która będzie ci najbardziej odpowiadać.
Z tych trzech książek to właśnie tylko Watson jest książką bez zbędnych wzorów dla amatorów (Prawo Ohma itp.). Pozostałe dwie to podręcznik szkolne(Podstawy elektroniki; Elementy i układy elektroniczne w pytaniach i odpowiedziach) i jest tam cała masa wzorów i suchej teorii.
Moim zdaniem jedną z najlepszych książek jest jednak "Sztuka Elektroniki" szczególnie pierwszy tom. Jest to jedna z nielicznych książek do których wciąż wracam, i praktycznie nie ma w niej zbędnych wzorów. Są tylko te które każdy praktykujący elektronik powinien znać. Zresztą nie ma złych i dobrych książek, po prostu każdy człowiek myśli i wyobraża sobie świat na swój niepowtarzalny sposób... wobec tego, jedna książka może Ciebie zrazić, a ktoś inny czytając daną książkę zrozumie wszystko.
Zresztą elektroniki będziesz się uczył całe życie, i nie da się jej „nauczyć” w dwa tygodnie po przeczytaniu kilku książek. Na to trzeba lat, i to najlepiej żeby teoria szła na równi z praktyką.
póki co - skupię się na artach p. Piotra G..
co do ksiażek - czyli z aktualnie dostępnych to "Sztuka elektroniki" wiedzie prym..
http://www.wkl.com.pl/sztuka-elektronik ... -8,1,2,185 - tutaj wrzucam linka ze spisem treści.
dla równowagi : "Elektronika" Watsona:
http://www.wkl.com.pl/elektronika-wiedz ... -3,1,2,196?
- tutaj o tych różnych urządzeniach ejst napisane od strony 188 do 255 - czyli niecałe 70str...
chyba ze w innych rozdzialach tez jest o urzadzeniach..
U Horowitza w części drugiej to czarna magia dla mnie.. wiecie gdzie można kupić tylko pierwszą część "Sztuki elektroniki"? da się w ogóle? mam na myśli sklepy internetowe.. niestety u mnie w ksiegarni nie ma żadnej z tych pozycji i nie mam możliwości ich obejrzenia..
dzięki za rzeczowe odpowiedzi
co do ksiażek - czyli z aktualnie dostępnych to "Sztuka elektroniki" wiedzie prym..
http://www.wkl.com.pl/sztuka-elektronik ... -8,1,2,185 - tutaj wrzucam linka ze spisem treści.
dla równowagi : "Elektronika" Watsona:
http://www.wkl.com.pl/elektronika-wiedz ... -3,1,2,196?
- tutaj o tych różnych urządzeniach ejst napisane od strony 188 do 255 - czyli niecałe 70str...
chyba ze w innych rozdzialach tez jest o urzadzeniach..
U Horowitza w części drugiej to czarna magia dla mnie.. wiecie gdzie można kupić tylko pierwszą część "Sztuki elektroniki"? da się w ogóle? mam na myśli sklepy internetowe.. niestety u mnie w ksiegarni nie ma żadnej z tych pozycji i nie mam możliwości ich obejrzenia..
dzięki za rzeczowe odpowiedzi
Ja jednak bym polecił mimo wszystko na początek "Listy od Piotra" gdzie bardzo obrazowo są opisane zasady działania podstawowych elementów elektronicznych, a po zaznajomieniu się z tą "obrazową" elektroniką, zaczął czytać "Sztukę elektroniki", gdzie znajdziesz powtórkę z listów od Piotra, ale opisaną bardziej pod kątem wykorzystania w praktyce. Oczywiście nie obędzie się bez wzorów, matematyki (nieraz wyższej), ale jak piszą sami autorzy - niekoniecznej do zrozumienia zasady działania tych elementów.
Sztukę elektroniki dobrze opisuje zdanie z wstępu: <b>"Jest to książka napisana przez praktyków dla praktyków"</b> - nic dodać nic ująć. Pzdr
[/b]
Sztukę elektroniki dobrze opisuje zdanie z wstępu: <b>"Jest to książka napisana przez praktyków dla praktyków"</b> - nic dodać nic ująć. Pzdr
[/b]
Raczej nikt ci na sprzeda tylko jednego tomu.
A książkę możesz przeglądnąć tu
[ Tu wstaw adres dowolnej biblioteki ]
----------
Na forum nie podajemy linków do materiałów łamiących prawo autorskie!!! ZbeeGin
A książkę możesz przeglądnąć tu
[ Tu wstaw adres dowolnej biblioteki ]
----------
Na forum nie podajemy linków do materiałów łamiących prawo autorskie!!! ZbeeGin
Ostatnio zmieniony 22 lut 2008, 18:26 przez Jony130, łącznie zmieniany 2 razy.
jak napisał Jony130 raczej nie uda ci sie kupić tylko jednego tomu. Moim zdaniem nawet byłoby to trochę bezsensowne bo 2 tom jest kontynuacją większości tematów z pierwszego. Po dziale poświęconym układom cyfrowym zaczyna się typowa część praktyczna (technologia konstrukcji sprzętu elektronicznego, projektowanie urządzeń o małej mocy zasilania, pomiary, technika dużych częstotliwości itd). Czyli praktyczne wykorzystanie informacji z działów wcześniejszych.