Chcę zbudować coil gun'a...
-
nowicjusz
Chcę zbudować coil gun'a...
jak w temacie. Mam już prawie wszystko co jest potrzebne do jego budowy oprócz kondensatora. Mam jedynie kondensator pochodzący z demontarzu zepsutej lampy błyskowej. Jest na nim napisane 330V 1300uF Rubicon Photo. Piszę,że jest na nim napisane ponieważ nie jestem pewny czy zachował on jeszcze podane parametry znamionowe. Nie znam tej firmy oraz jakości jej produktów. Stąd moje pytanie: Czy w/w kondensator nadawał by się do budowy coil gun'a? Może wiecie coś o tej firmie?
1300uF!? A nie przypadkiem 130uF? Nigdy nie spotkałem się z lampą błyskową z kondensatorem o takiej pojemności. Pojemność 1300uF wystarczy na początek. Kiedyś bawiłem się w budowę coilguna.
Mój egzemplarz miał baterię kondensatorów o łącznej pojemności 2420uF / 400V złożoną z kondensatorów z zepsutych zasilaczy komputerowych. Budowa takiego urządzenia posiada duże walory edukacyjne, lecz przestrzegam przed WYSOKIM NAPIĘCIEM i ENERGIĄ STRZAŁU!
Mój egzemplarz miał baterię kondensatorów o łącznej pojemności 2420uF / 400V złożoną z kondensatorów z zepsutych zasilaczy komputerowych. Budowa takiego urządzenia posiada duże walory edukacyjne, lecz przestrzegam przed WYSOKIM NAPIĘCIEM i ENERGIĄ STRZAŁU!
Najlepiej zastosować baterię kondensatorów (ok 1000uF na 400V) bezpośrednio do sieci przez mostek o dużym prądzie ok 20-35A zależnie od pojemności, mostki lubią się niestety wtedy palić. Następnie odłączamy po naładowaniu (ok 10sekund) wtyczkę i za pomocą dobrze izolowanego porządnie wykonanego niemetalowejo przełącznika rozładowujemy je przez odpowiednio złożony układ z cewek do automatycznych sekretarek (ok 3zł), barier optoizolacyjnych i tranzystorów IRFP450 (500V bodajze 10-15A ale dużo wyciągają w impulsie), kupujemu wąską, długą, szklaną rurkę i na nią zestawy złożone odpowiednie z tranzystora, bariery optoizolacyjnej oraz cewki. Delikatnym ruchem popychamy nabój, po przejściu przez barierę, zostanie ona przesłonięta i sekcyjnie wyładowanie kondensatorów odbywa się przez kolejne cewki. Coil gun złożony z 5 takich cewek potrafi zrobić niezłą krzywdę. Oczywiście kolejne sekcje załączają się w przeciągu milisekund. Pozdrawiam, Łukasz.
Witam wszystkich chcialbym zbudowac coilguna mam jusz prosty generator wysokiego napiecia zrobiony z trafo WN z telewizora do szybkiego ładowania bateri kondensatorowej chcialbym ja zrobic z 10 kodów 1000uF 200v lub 400v czy moglby mi ktos poradzic jak mam zrobic uklad wlaczajacy calosc cewki i wogole reszte?? bede wdzięczny za pomoc

- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Trafo WN i chcesz napięcie 200V lub 400 uzyskać?! Zły pomysł. Najprostszy sposób jest taki: wyprostowane napięcie sieciowe podajemy na baterie kondensatorów (>470uF) cewka jest zasilana poprzez tyrystor o odpowiednim prądzie pracy. Ponieważ bezpośrednie podpięcie dużej pojemności do zasilania 230V powoduje z reguły spalenie mostka prostowniczego (nawet na 10A) należy wstawić w szereg odpowiedni rezystor ograniczający prąd lub znacznie prościej: żarówkę na 230 mocy 40-100W.
Załączam za pomocą triaków. Bramke triaków steruję tranzystorami typu BC548, a te steruję już z procka. Oprawki na diody IRED wykonałem sam z blachy i montuję je jako klips na szklanej rurce (lufie). Zarówno cewki jak i fotokomórki mogę przesuwać na rurce i swobodnie zmieniać ich wzajemne położenie. Muszę jeszcze opracować detekcję sygnałów przez procka i napisać sam program.
Poniżej fotka prototypu. Nie wiem tylko, czy dla każdej cewki zrobić oddzielną mniejszą baterię kondensatorów, czy zrobić wspólną dla wszystkich?
Poniżej fotka prototypu. Nie wiem tylko, czy dla każdej cewki zrobić oddzielną mniejszą baterię kondensatorów, czy zrobić wspólną dla wszystkich?