Gitarowy wzmacniacz lampowy kit AVT2772

Czyli elektronika w stylu retro, lampy, układy lampowe i stare radia. Wymiana doświadczeń i porady znawców tematu.
ODPOWIEDZ
gkmaster
-

Gitarowy wzmacniacz lampowy kit AVT2772

Post autor: gkmaster » 15 lut 2008, 16:15

Witam

Poskładałem wzmacniacz wg schematu z kitu AVT 2770 ( link do DIY autora projektu http://www.audioton.republika.pl/gitarowiec.html), zamówiłem trafo toroidalne o napięciach 240/6,3 V - wszystko fajnie ale jak przyniosłem do domu i podłączyłem to trafo aby dokonać pomiarów to wyszło, że trafo mam 250/6,7 V - Czy to jest normalne czy firma która to nawinęła popełniła błąd?
Podłączyłem to trafo do układu - jeśli chodzi o napięcie 250 czyli anodowe to jeszcze ujdzie w tłumie natomiast większy problem mam z napięciem żarzenia - ponieważ w schemacie jest wyraźnie napisane aby dopasować elementy tak by dawały napięcie 6,3V przemienne dla pentody mocy oraz 6,3 v stałe dla lampy przedwzmacniacza. Żarzenie lampy przedwzmacniacza zostało zrobione na mostku prostowniczym a tym samym napięcie wzrasta o kilka Volt - rezystor R28 który należy dobrać tak by napięcie było 6,3V niestety się nie spisuje - próbowałem już różnych wartości (od 0,22 do 6,8k) i nic - napięcie się nie zmienia - oscyluje w granicach 7,8V. Może na schemacie jest coś nie tak a ja tego nie widzę. Podobny problem mam z napięciem 6,3 przemiennym - ponieważ trafo daje 6,7v to czy nie będzie to za dużo? Napięcia mierzyłem bez zamontowanych lamp. Bardzo proszę o pomoc/doradzenie co można z tym fantem zrobić? Może już ktoś składał ten wzmacniacz i miał podobne problemy.

micik
-

Post autor: micik » 15 lut 2008, 16:58

Witam! Przede wszystkim powinieneś zmierzyć, jakie jest napięcie w sieci, Np. u mnie jest 250V zamiast 230V i to już automatycznie podniesie się na wtórnym, bowiem trafo to nic innego jak przekładnia pierwotnego do wtórnego!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 15 lut 2008, 18:03

R28 musisz "podstawić" do pracującego układu, z włożoną lampą, inaczej zawsze będziesz miał takie samo napięcie. R28 wraz z rezystancją grzejnika lampy tworzy bowiem dzielnik napięcia.

gkmaster
-

Post autor: gkmaster » 16 lut 2008, 14:58

Ok - dzięki za radę odnośnie R28 - udało się dobrać napięcie 6,3V na obu lampach. Mam teraz inne pytanie - w jaki sposób mam zmierzyć prąd katodowy oraz siatki 2 - muszę tam dobrać watrtość 48mA i 5mA. w jakich punktcha mam to zmierzyć i czy rónież mam mieć założoną lampę? Z tego co wiem to do zmierzenia prądu nalezy włączyć miernik szeregowo w obwód - w takim razie jak mam to uczynić przy włożonej lampie w podstawkę? chyba, że jest jakiś inny sposób pomiaru? i jeszcze jedno - jeśli chcę dobrać odpowiednie napięcie w punkcie Vs+ - zasilanie trafa głośnikowego (na schemacie jest 300V) to muszę dobrać rezystor R21 czy R20? który z nich będzie bardziej odpowiedzialny za to napięcie? Czy zwiększając wartość rezystora powoduję obniżenie napięcia czy jego podwyższenie (bo już troche zgupiałem). Napięcie mierzę przy włożonych lampach - pentoda EL84 nagrzewa się dość szybko i staje się bardzo ciepła, a w tym momencie napięcie Vs+ (mierzone na CON3 pomiędzy 2 i 3 pinem) spada z wartości 350 do ok. 310V - czy to normalne, że lampa się tak szybko grzeje?

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 16 lut 2008, 16:26

gkmaster pisze:Mam teraz inne pytanie - w jaki sposób mam zmierzyć prąd katodowy oraz siatki 2 - muszę tam dobrać watrtość 48mA i 5mA. w jakich punktcha mam to zmierzyć i czy rónież mam mieć założoną lampę?
Witam, tak się składa że zrobiłem ten wzmacniacz rok temu. Aby zmierzyć te prądy musisz wpiąć amperomierz w szereg no i oczywiście musi być włożona lampa bo inaczej nic nie zmierzysz.
gkmaster pisze:w takim razie jak mam to uczynić przy włożonej lampie w podstawkę?
Normalnie, wpinasz miernik między wyprowadzenie podstawki a rezystor albo między napięcie zasilania i rezystor.
gkmaster pisze:i jeszcze jedno - jeśli chcę dobrać odpowiednie napięcie w punkcie Vs+ - zasilanie trafa głośnikowego (na schemacie jest 300V) to muszę dobrać rezystor R21 czy R20? który z nich będzie bardziej odpowiedzialny za to napięcie?
Ustalasz R21. R20 ustala napięcie dla lampy przedwzmacniacza.
gkmaster pisze: Czy zwiększając wartość rezystora powoduję obniżenie napięcia czy jego podwyższenie (bo już troche zgupiałem).
Im mniejsza wartość rezystora tym większe napięcie i odwrotnie.

Awatar użytkownika
thereminator
-

Post autor: thereminator » 16 lut 2008, 17:04

gkmaster pisze:(...) pentoda EL84 nagrzewa się dość szybko i staje się bardzo ciepła,(...) - czy to normalne, że lampa się tak szybko grzeje?

Zasada pracy lampy opiera się na termoemisji elektronów z katody - aby termoemisja nastąpiła katoda musi być podgrzana do temperatury kilkuset °C. Bańka lampy może mieć temperaturę ok. 200°C.
Jeśli anoda nie świeci na czerwono, to wszystko w porządku.

gkmaster
-

Post autor: gkmaster » 03 mar 2008, 22:20

OK - napięcia i odpowiednie wartości prądów udało mi się ustwić, wszystko podłączyłem i... w głośniku jest tylko brum sieciowy :(. nie wiem czy dobrze podłączyłem gniazda JACK bo nie bardzo kumam co oznaczają te wyprowadzenia zakończone strzałką - w jaki sposób to podłączyć
Obrazek

gniazdo JACK mam wprawdzie stereo ale to i tak nie ma znaczenia ponieważ gitara jest urządzeniem które podaje sygnał MONO. Jak więc należy połączyć gniazda?
teraz podłączyłem tak jak na foto - masa połączona, natomiast sygnały zostały poprowadzone osobnymi przewodami do punktów wejściowych na płytce.
Obrazek

Obrazek

i jeszcze jedno - w którym miejscu należy przylutować kondensator C21? na schemacie który jest zamieszczony powyżej jest pokazane, że należy to zrobić na wyściu trafa głosnikowego natomiast na schemacie ponieżej jest pokazane, że należy go przylutować do wejścia anodowego - więc gdzie???

Obrazek

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 03 mar 2008, 22:51

Takie połączenie gniazd jak na zdjęciu powoduje, że w jednym gnieździe nie masz masy, a w drugim sygnału. Oba gniazda masz z wyłącznikami. Blaszka która się odgina to ta blaszka do której trzeba przylutować przewód.

Co do kondenstatora to na rusunku montażowym jest on wlutowany niepoprawnie. Trzeba go przenieść na uzwojenie pierwotne.

Awatar użytkownika
ghazi
-
Kontakt:

Post autor: ghazi » 30 lip 2008, 12:20

Panowie, odświeżam temat, bo składam ten wzmacniacz i pojawił się problem. Tak jak kolega gkmaster mam na trafie ponad 6,3V. Niestety, jest to ok. 7V, a przy włożonej EL84 spada jedynie do ok. 6,8V. Rezystorem R28 mogę skorygowac jedynie napięcie rzażenia lampy ECC83, a EL84 pozostaje pod napięciem aż 6.8V. Próbowałem zrobić dzielnik napięcia z rezystorem 1ohm 3W, ale po kilku sekundach już dymił. Macie Panowie jakieś sugestie poza odwijaniem trafa?

EDIT Dobra, odwinąłem troche uzwojeń z tafa, nie było tak strasznie ;)

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 11 sie 2008, 7:19

różnice w napięciach i prądach we wzmacniaczach lampowych w zakresie +/- 10% to "normalka". nie ma sensu ustalać tak dokładnych punktów pracy lamp we wzmaku o mocy 3..6 watt. po wymianie lamp i tak te prądy i napięcia będą troszkę się różnić... co do napięcia żarzenia - czy tam były rezystory symetryzujące Uf?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 11 sie 2008, 10:27

Nie zgodzę się z tym. Przynajmniej nie w 100%. Napięcie żarzenia (lub prąd) powinien być w miarę możliwości ustalony jak najdokładniej gdyż duże odchyłki rażąco zmniejszają trwałość lampy która i tak czasem jest wyżyłowana maksymalnie..

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 11 sie 2008, 10:41

tak! Uf nie powinno mieć odchyłek więcej niż 2% max. 5% (większe Uf - grzejnik szybciej się spali, mniejsze Uf - katoda będzie niedogrzana i szybciej zmniejszy się emisja).

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 11 sie 2008, 10:51

Te 10% (czy nawet 20% jak twierdzą niektórzy) dotyczy napięć anodowych i to nie we wszystkich przypadkach. Jednak wzmacniacze akustyczne bez większych problemów działają przy takich odchyłkach.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 11 sie 2008, 11:00

oczywiście że nie we wszystkich jednak rozważamy aktualnie wzmacniacz gitarowy więc tu może tak być.
wracając do Uf. skoro prąd żarzenia wynosi 760mA trzeba zastosować co najmniej 5W rezystor.

ODPOWIEDZ