Sony DSC-F717 MATRYCA??
Sony DSC-F717 MATRYCA??
Mam problem z aparatem cyfrowym Sony DSC-F717. Sprzęt jest bardzo dobry, lecz niedawno zaczął się psuć. Po włączeniu na wyświetlaczu nie pojawiał się obraz przedmiotu na który skierowany był obiektyw, lecz migające kolorowe poziome pasy. Coś jak żaluzje. Ich kolor zależy od natężenia światła wpadającego przez obiektyw. Poczytałem na forach i ludzie skarżyli się na matrycę a dokładnie felerną partię wypuszczoną przez producenta. No ok. to tyle opisu. Problem polega na tym, że nie jest to nieodwracalne. To znaczy początkowo po włączeniu aparat szaleje, lecz jak dłużej potrzymam go włączonego, to po kilku minutach potrafi "zaskoczyć" i robi poprawne fotki. Po chwili jednak znowu szaleje, aby po kolejnej ponownie dojść do siebie. Miał ktoś podobne doświadczenia z cyfrówką? To dziwny objaw, początkowo podejrzewałem wadliwe połączenie lub lut - ale nie, delikatne pukanie w obudowę nie powoduje zmian. Chyba kiedyś czytałem coś o kondensatorach przy matrycy, że niby wysychają.. Wiecie coś na ten temat?
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
Wygląda to niezbyt ciekawie. W aparacie tym prawdopodobnie nie ma lutowanego połączenia z wyświetlaczem, a jest za to elastyczna taśma foliowa (większość aktualnie produkowanych urządzeń ma podobne polączenie lub połączenie "na docisk") więc pukanie nic nie pomoże. Wada matrycy jest prawdopodobna niestety, ale moim zdaniem więcej uwagi trzeba poświęcić wyświetlaczowi. Sprawdź, czy podświetlenie wyświetlacza w tych sytuacjach jest równomierne (widać to podczas dokładnego oglądania przy słabym oświetleniu). Jeśli nie, oznacza to, że prawdopodobnie problem tkwi w wyświetlaczu lub w obwodach zasilania. Jeśli jest taka możliwość, użyj do testów baterii dobrej jakości zamiast akumulatorków. Ewentualność występowania zimnych lutów lub błędnych połączeń sprawdzisz ustawiając aparat w różnych pozycjach, kładąc go wyświetlaczem do góry, podnosząc go wyświelaczem do dołu. Jeśli nie próbowałeś jeszcze, wyjmij baterie z aparatu na kilka do kilkunastu minut i sprawdź, czy ponownym ich włożeniu problemy nadal występują.
Powodzenia!
Powodzenia!
Dzięki za odpowiedź, ale oczekiwałem bardziej profesjonalnych podpowiedzi (lub przynajmniej odpowiedzi "ja to miałem i to jest trachnięta matryca") - bez urazy. Znam się trochę na elektronice i np wiem co to "flexy". Co do wyświetlacza - zastanów się - zdjęcia byłyby poprawne gdyby leżał tylko LCDek. A co do baterii zamiat acu - chyba nie widziałeś tego aparatu - tam wchodzi NP-FM50 a nie jakieś "paluchy". Mimo wszystko dzięki.
Może zagadaj do sprzedającego - http://www.allegro.pl/item312048395_sony_dsc_f717.html ?