Czytnik lini papilarnych
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Czytnik lini papilarnych
http://www.allegro.pl/item311395792_zam ... _69zl.html Co sądzicie o tym? Czy takie urządzonko za grosze jest na pewno bezpieczniejsze niż standardowe hasła?
Testowałem coś podobnego u taty na laptopie. szpanerskie, ale trzeba powoli przesuwać palec, bo inaczej są problemy. No i nie zawsze wyłapuje.
Raz podobno były jaja, bo nie chciał uznać prawidłowego palca
Trochę ryzykowne. Pewnie jeszcze przez 20 następnych lat dla nas, zwykłych Pc-towych userów najlepsze będą jednak stare, dobre 20-literowe kombinacje w stylu 90907bcibc&#&%
Raz podobno były jaja, bo nie chciał uznać prawidłowego palca
Trochę ryzykowne. Pewnie jeszcze przez 20 następnych lat dla nas, zwykłych Pc-towych userów najlepsze będą jednak stare, dobre 20-literowe kombinacje w stylu 90907bcibc&#&%
Ojej, taka przenośniaZenerek pisze:takich znaków chyba nie można w hasłach używać
Ale mogę się mylić.
joon, jest taki program że go uruchamiasz i ci przechowuje hasła, tylko nie pamiętam jak się zwał i jak dokładnie działał
[ Dodano: 2008-02-11, 22:36 ]
Póki co, służę tylko tym
http://www.aplikacje.pwii.pl/hasla.htm
Może się przyda
Dobrymi hasłami są również sentencje co najmniej 13 literowe z zastosowaniem zamiany liter na cyfry/znaki przykładowo zamiast hasła "dsK%^7365&^%jdkLKE0)" łatwiejszym by było do zapamiętania hasło "IdzieCzerwonyKapturekPrzezLas'" lub pochodna "Idzi3Cz3rw0nyK4ptur3kPrz3zL4s" względnie "Idzi#Cz#rwonyK4ptur#kPrz3zL$s". Łamanie takiego hasła metodą brute force sporo by zajęło a atak metodą słownikową mija się z celem. Swego czasu miałem hasło do shella takiego "ozeszku***japie****ewd**epopychanapie******namac" oczywiście bez gwiazdekAnax pisze:Pewnie jeszcze przez 20 następnych lat dla nas, zwykłych Pc-towych userów najlepsze będą jednak stare, dobre 20-literowe kombinacje w stylu 90907bcibc&#&%
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Koledzy ale ja już stosuje parę takich haseł trudnych do złamania metodą brutalną. Interesuje mnie jednak system w którym hasła i loginy z wielu miejsc stworzone przez generatory pseudo losowe były by zapisane w jednym pliku najlepiej na pendraiwie który byłby chroniony przez odczyt linii papilarnych...