Pomiar miernikiem

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 11 lut 2008, 21:40

Olo nadprzewodnik też trzeba najpierw schłodzić a to związane jest z wykonaniem pracy. A co do transformatorów: weź jeden malej mocy np. 5VA na wyjście daj mu obciążenie takie aby popłynął prąd nominalny wyjściowy i zmierz napięcie wyjściowe. Następnie zmierz transformator w stanie jałowym i porównaj parametry. Jeśli masz przypadkiem inny transformator dużej mocy (np 200AV lub więcej) sprawdź i jego parametry a następnie porównaj to do teorii. Rozumiesz do czego dążę? Na uczelniach, czy nawet szkołach średnich uczą przede wszystkim o działaniu transformatorów, nie wchodzą w takie drobiazgi jak skoki napięcia w obciążonych i nieobciążonych transformatorach.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 12 lut 2008, 20:04

joon pisze:Olo nadprzewodnik też trzeba najpierw schłodzić a to związane jest z wykonaniem pracy.
Ja wiem, że to musi być prawie 0 kelwinów, ale jednak się da, choć to głupie.
Jeśli chodzi o normalne warunki to obecnie nie ma idealnego transfrmatora, z braku nadprzewodników "wysokotemperaturowych".

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 12 lut 2008, 20:44

:arrow: Ale my pisaliśmy i tak o dostępnych "rzeczywistych" transformatorach a nie tych wyjętych z SF :D. Zresztą to temat rzeka. elementy rzeczywiste mają inne właściwości niż te o których uczymy się w szkole. Zresztą na temat transformatorów było w EdW bardzo dużo już napisane :idea: . Poszukaj.
Pozdrawiam
Ps. z tego co wiem to niektóre materiały magnetyczne tracą swoje właściwości pod wpływem zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperatury, jak taki rdzeń ma pracować jeśli nie posiada odpowiednich parametrów :?:

ODPOWIEDZ