Wymiana zasilania przetwornicy w Samsung CK-5320 Z/T
Wymiana zasilania przetwornicy w Samsung CK-5320 Z/T
Mam takie pytanie ostatnio padło mi zasilanie przetwornicy w telewizorze Samsung CK-5320 Z/T.Był gość z naprawy wymienił mi układ SMR 40200C i HIS0169C oraz dwa kondensatory i diodę.Telewizor teraz działa ale nie zauważyłem przy nim że mam coś dziwne kolory np.za dużo czerwonego .Wogóle przedtem jak włączyłem menu w telewizorze to było ono podświetlone na niebiesko a teraz jest na czerwono.Jaka może być tego przyczyna ,ma ktoś pomysł?
Podejrzewam, że zresetowały się ustawienia telewizora, i trzeba to skorygować w trybie serwisowym. Na początek musisz poszukać sposobu na uruchomienie trybu serwisowego, i jeśli czujesz się na siłach, będziesz mógł wyregulować balans bieli i czerni, być może jakieś inne opcje odpowiadające np. za kolor OSD. Zakładam, że napięcia zasilania po naprawie przetwornicy są prawidłowe.
Zresetowane ustawienia
Weszłem w tryb serwisowy,ale nie wiem co zrobiłem żle bo teraz nie mam programów .Znaczy są ale zaśnieżone i nie mogę dostroić.Weszłem w menu Adjustment i tam mam takie parametry:
AGC 22 RG33
SBT 41 BG 22
SCT 45 PSL 14
SCR 13 PVS 6
PDL 2 PVA 37
RC 111 PHS 4
GC 123 TSC 16
BC 80 SVC (znaczek wyciszenia)
Potem z tego wyszedłem i takie są efekty..........
AGC 22 RG33
SBT 41 BG 22
SCT 45 PSL 14
SCR 13 PVS 6
PDL 2 PVA 37
RC 111 PHS 4
GC 123 TSC 16
BC 80 SVC (znaczek wyciszenia)
Potem z tego wyszedłem i takie są efekty..........
Mówiłem, że "jeśli czujesz się na siłach". Nie wiem jak konkretnie obsługuje się tryb serwisowy w tym TV, ale parametry, które cię interesują odnośnie balansu bieli i czerni to RC, GC, BC, RG, BG. Nie wiem co oznacza reszta. Może AGC odpowiada za to zaśnieżenie, bo skrót kojarzy się z automatyczną regulacją wzmocnienia sygnału.
RC, GC, BC to chyba Red, Green, Blue cut-off czyli tym regulujesz balans czerni a RG, BG to będzie Red, Green gain, tym ustawiasz biały kolor. Natomiast nie mam pojęcia co z kolorem wyświetlanych menu, ani jak naprawić teraz to śnieżenie.
RC, GC, BC to chyba Red, Green, Blue cut-off czyli tym regulujesz balans czerni a RG, BG to będzie Red, Green gain, tym ustawiasz biały kolor. Natomiast nie mam pojęcia co z kolorem wyświetlanych menu, ani jak naprawić teraz to śnieżenie.